Behöver du hjälp? Fråga mig!
Bär och frukter som är sprängfyllda med hälsosamma vitaminer går utmärkt att odla själv. Varsågod, här är listan med vackra vitaminbomber för din trädgård.
I Italien går odling och matlagning hand i hand. Soldränkta grönsaker gör maten till något alldeles extra – men många italienska favoriter går att odla även här. Här kommer tipsen för en mer medelhavsinspirerad grönsaksodling.
Att odla sina egna grönsaker har blivit väldigt populärt, även odling på mindre ytor som på altan och balkong. Det finns mycket att välja på när det gäller grönsaker från frö och det kommer fler och fler sorter som småplantor och även helt klara plantor med frukten på.
Odla egna grönsaker, kryddor och bär på ett smidigt och lättskött sätt i pallkragar. Dessa kan placeras i såväl trädgården som på terrassen och balkongen.
Vi vet att det är roligt att odla och att hemodlade grönsaker smakar fantastiskt, men när matpriserna skjuter i höjden har du ännu en bra anledning att sätta spaden i jorden. Här är grönsakerna som är värda att odla själv.
Trött på att klippa gräset? Satsa på en köksträdgård istället – den ger inte bara färska grönsaker, utan hjälper även småfåglar, fjärilar och bin.
Odla egna grönsaker, kryddor och bär på ett smidigt och lättskött sätt i pallkragar. Placera din pallkrage i trädgården, på terrassen eller på balkongen.
Regn, snöslask eller vacker pudersnö? Marsvädret är ofta lite svajigt. Som tur är går det ändå att smygstarta våren, för när ljuset vänder åter är det hög tid att börja förså.
Är du nybörjare när det gäller trädgårdsarbete eller misstänker att du saknar gröna fingrar? En planteringslåda - eller pallram - är ett superenkelt och roligt sätt att komma igång. Här är de enkla tips som får dig att snabbt och enkelt få grönt på tallriken.
Har du också märkt att dina inomhusväxter börjar tappa blad och ser lite tråkiga ut under vinterhalvåret? Det beror framför allt på att det naturliga ljuset från solen är för svagt. Med hjälp av växtbelysning ger du både frösådder och krukväxter det extra ljus de behöver för att frodas hemma året om.
Även den som inte har möjlighet att odla ute kan njuta av odlingslyckan och skörden den ger. Under vintermånaderna får man tillsätta mer ljus för att odlingen ska spira. Ett enkelt sätt att få ett grönt vitamintillskott inne är att odla smörgåskrasse och groddar. De kräver ingen jord och växer fort.
Det finns många ätbara godsaker och fina blommor som du kan så själv för att sedan gå och plocka och lägga i sallader och grytor eller binda en bukett av. Läs mer om hur du lyckas med frösådden och hur du bör sköta dina plantor när de vuxit till sig.
Att vinterså blommor, grönsaker och kryddor i genomskinliga plastlådor som får stå utomhus över vintern är inte bara platsbesparande och bekvämt, det ger även starkare växter som tål en frostknäpp eller två. Så haka på trenden med vintersådder redan nu i vinter.
Sommarvärmen närmar sig och det är snart dags att sätta ut förodlade plantor i trädgården, men hur gör man egentligen för att växterna inte ska bli överväldigade av kyla? Och när är det egentligen dags att sätta ut dem? Här gräver vi oss djupare ner i ämnet utplantering.
När det på sina håll ligger tjockt med snö är det lätt att tänka att odlingen måste vänta, men som tur är finns det en hel del att göra redan nu om det kliar i odlingsfingrarna.
Vintern är i full gång. För odlaren är detta en lugnare period, men för den som vill finns det alltid saker att göra!
Våren ligger i startgroparna och ljuset blir allt starkare. Nu är det äntligen dags att börja förså grönsaker och sommarblommor på riktigt! Även på friland kan du komma igång med de mest härdiga växterna för en tidig skörd i sommar.
Grått eller snövitt? Vädret i november kan variera, men oavsett finns det mycket att göra på odlingsfronten. Varför inte förbereda vårens ympning av dina äppel- och päronträd, eller föröka dina buskar med vintersticklingar? Dessutom kan du på vissa håll fortsatt skörda fröer, dela perenner, plantera nytt, höstså eller vinterså.
Blötlägg fröna inomhus och förvandla fönsterbrädan till en barnkammare för vår- och sommartillväxt. De flesta grönsaker och blommor kan planteras i mars och april, men det finns också sorter som du kan så tidigare eller senare.
Frodig grönska och sensommarvärme. Augusti innebär skörd av äpplen, grönsaker och bär – men än är det inte för sent att så nytt. Varför inte prova på några snabbväxande grönsaker?
Många gånger finns det en vilja och en önskan att förlänga njutningen av vissa blommor. I flera olika fall så är blomperioden ganska kort, vilket betyder att man har en kort tid på sig att njuta av blomman i all sin prakt. Med eterneller förlänger du blomsterprakten.
Äntligen! Sol, värme och spirande knoppar! Nu är våren här på riktigt och det går att så mängder av grönt direkt i land, krukor och rabatter. Passa på att få ner så mycket som möjligt i jorden nu så ökar du din skörd under sommaren och hösten.
Ljuvliga försommar – dagarna blir allt varmare och det är full fart i trädgården. Nu går det utmärkt att så de flesta grönsaker på friland och när frostnätterna är över kan även försådda plantor få sin plats i landen.
Äntligen sommar! Passa på att njuta av en kopp kaffe medan en fjäril sakta fladdrar förbi och passa på att plantera, för nu är det varmt både i jorden och i trädgården.
Vackra röda löv och sommarens sista suck. Nu är det tid att skörda trädgårdens sista grönsaker och frukter – men på sina håll det går fortfarande att plantera nytt och framförallt få ner blomsterlökar i jorden för en härlig blomning i vår.
Dagarna blir kortare och kylan kryper in – men än går det att odla! Oktober är en utmärkt tid för dig som vill höstså, sätta blomsterlökar, dela och plantera perenner, rosor och inte minst nya träd.
Julen närmar sig och kanske känns trädgårdsmyset långt borta – men för den som längtar finns alltid något att så och plantera. Varför inte påbörja nästa års chiliodlingar? Passa även på att summera årets odlingsinsatser och planera inför kommande säsong.
Är du trött på vinterkylan och vill få en tidig start på vårens odlingar? Bygg en varmbänk – en fantastisk lösning som inte bara sparar plats utan också gör plantorna härligt kompakta och tåliga.
Ekologiska tomater, rejäla jordärtskockor eller kanske krispiga sallatsblad? Många drömmer om att kunna gå ut i trädgården och plocka sina egna grönsaker till middagen. Men hur bygger man egentligen upp en köksträdgård? Här ger vi tips på vägen.
Att direktså betyder att du hoppar över steget med förodling inomhus och du sår direkt i rabatten utomhus. Du får en fin rabatt snabbare, sparar på odlingsutrymmet inomhus och slipper en del av omskolningen av småplantor och avhärdningen under våren. Du kan också göra höstsådder för en tidigare blomning på våren. Fröna ligger då i ide, i väntan på rätt temperatur för att börja gro.
Att samodla grönsaker är ett fint sätt att spara utrymme, men framför allt kan växter med olika egenskaper dra nytta av varandra – det gäller inte minst klätterbönor, squash och majs.
Att odla sina egna snittblommor är både roligt och ett mer prisvärt sätt än att gå till blomsteraffären. Begreppet “cutting gardens” har blivit ett allt vanligare uttryck som innebär att dina odlingar fyller ett syfte. Och visst är det trevligt när du plockar din egen bukett och sätter i en fin vas eller när du kan inreda med egenodlade växter till hemmets alla rum. Läs mer här om trenden att göra en bukett av trädgårdens alla blommor.
Krig i Europa, klimatkatastrofer och svajande världsekonomi. Många har numera ett litet beredskapslager hemma utifall något otippat händer. Men vad händer om krisen blir lång? Genom att odla grönsaker hemma tar du din beredskap ett steg längre.
Det finns en mängd små liv i vår jord. De flesta av dem är fördelaktiga, men inte alla. Genom att odla färgglada tagetes (ringblommor) kan du hålla jorden fri från nematoder som gillar att äta växtens rötter.
Alla har vi olika förutsättningar och ibland kan sjukdom eller nedsatt rörelseförmåga göra det svårare att odla – här är knepen som gör trädgårdslivet enklare och roligare.
Vilka fördelar finns det med att odla i ett pallkrageväxthus? Bland annat förlänger du odlingssäsongen – och skyddar dina växter från rådjur och fåglar. Det är både snyggt och enkelt att fixa själv.
Sida 1 av 2
Du har sett 36 av 65 produkter