Från gräsmatta till sprudlande köksträdgård
Trött på att klippa gräset? Satsa på en köksträdgård istället – den ger inte bara färska grönsaker, utan hjälper även småfåglar, fjärilar och bin.

Det finns flera metoder du kan använda för att förvandla gräsmattan till en köksträdgård. Gemensamt för dem alla är det första steget; att ta bort gräset och rötterna.
Det går självklart att gräva bort gräs och rötter, men det är ofta enklare att lägga ett tjockt lager med kartong över området – och därefter täcka kartongen med jord. Gräset dör av brist på ljus, och när kartongen löser upp sig får grönsakernas rötter tillgång till jorden under. När du väl har blivit av med gräset finns det många möjligheter: du kan odla direkt på marken, i odlingslådor eller upphöjda bäddar – helt enkelt utforma grönsaksträdgården precis som det passar i din trädgård.
Frilandsodling – enkelt, billigt och effektivt
Ibland kan enkla bäddar på marken vara tillräckligt. Se bara till att lagret med jord och gödsel är minst 20–30 cm högt, och ännu högre om du ska odla växter med djupa rotsystem. Det är också klokt att göra ganska breda bäddar, går du för bäddar på 75–120 cm, kan du lätt nå hela bädden från sidorna.
När det gäller jorden kan du använda köpejord, satsa på täckodling eller bygga så kallade hügelbäddar.
Odla på höjden – praktiskt och bekvämt
När du odlar på höjden, till exempel i pallkragar, skonar du ryggen – och du kan lättare byta ut jorden om det behövs. Du kan också odla i stora kärl, i en hemmagjord trälåda eller i mer avancerade bäddar med murkanter. Precis som vid frilandsodling börjar du med kartong mot gräs och ogräs i botten.
När du odlar använder växterna upp jordens näringsämnen, så se till att gödsla och förnya jorden regelbundet. Detta är viktigt, särskilt när jordmängden är begränsad som i kärl och pallkragar. Kolla också in våra artiklar om odling i pallkragar.
Flera bäddar minskar risken för sjukdomar och parasiter
Många grönsaker trivs bäst om de får byta plats då och då. Detta beror på att sjukdomar och parasiter som är specifika för sorten kan få fäste i jorden om du odlar dem på samma plats varje år. Det är därför klokt att ha flera bäddar eller zoner och byta vilka grönsaker som står var, från år till år.
Grönsaker har också olika näringsbehov, och detta kan du utnyttja genom att låta kvävebindande växter (som till exempel bönor, *Phaseolus vulgaris*) växa på ett ställe ett år och ersätta dem med kväveälskande växter året efter.
Eller så kan du göra tvärtom, det vill säga odla något som tömmer jorden på näringsämnen ett år, och året efter odla något som föredrar mager jord på samma plats.
Trädgårdsgång i köksträdgården
När du planerar grönsaksträdgården är det viktigt att lägga till trädgårdsgångar, så att du lätt kan arbeta i bäddarna utan att trampa i dem. Det är ofta praktiskt att göra gångarna på kartong eller duk, som sedan kan dekoreras med till exempel stenbeläggning, sand, grus eller bark, beroende på vad som passar bäst.
Trädgårdsgångar gör det inte bara lättare att plantera och vattna, utan fungerar även som naturliga barriärer mot sniglar. Grus och sand är särskilt effektivt, eftersom sniglar inte gillar att krypa över det.
Att göra en grönsaksträdgård av gräsmattan är inte svårt, och ju mer organiskt material du tillför genom åren, desto bättre blir jorden och din skörd. På bara 200 kvm kan du faktiskt göra en person helt självförsörjande med grönsaker under ett år – mycket bättre än att klippa gräset, eller hur?

Svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".
Läs också:
Du är här: