Börja året grönt - dekorera ditt hem med växter och krukor!
Kom till oss och se vårt stora utbud av gröna inomhusväxter!
Advent är en magisk period fylld av förväntan och mys. Hos Plantagen hittar du allt du behöver för att inreda ditt hem både inne och ute. Låt dig inspireras och få tips på hur du skapar en härlig adventsstämning!
November kan kännas som en lång, mörk månad mellan den färgglada hösten och all mysighet i december. Men det finns ett sätt att lysa upp den här tiden utan att hoppa rakt in i julfirandet: novent.
Fler och fler människor väljer konstgjorda julgranar istället för en äkta gran. En konstgjord julgran kan användas år efter år, och den tappar aldrig barr.
När mörkret faller tidigare varje dag blir det extra viktigt att lysa upp hemmet med ljusslingor, adventsstjärnor och ljusstakar. Förvandla den mörka tiden till ett skinande äventyr!
Önska fåglarna en god jul med smarrig fågelmat, samtidigt som du får riktigt julfint utomhus! Genom att ge lite extra kärlek till fåglarna skapar du också en härlig julstämning för små och stora. Våra vingbeklädda vänner behöver lite hjälp när dagarna blir kallare och tillgången på mat i naturen minskar. Skänk fåglarna en tanke när du julpyntar och planerar för årets julpyssel.
Klassisk grangirlang eller en modernare twist? Använd den som bordsdekoration, häng den på trappräcket eller runt dörröppningen.
Självgjort är välgjort. Pynta entrédörren, bordet eller väggen inomhus med en julkrans som du har gjort själv.
Skapa julstämning hemma med julblommor. Vår längtan efter traditioner och färger till jul är sannolikt en av anledningarna till att de "klassiska" julblommorna fortfarande är lika aktuella. Under adventstiden dekorerar vi våra hem extra mycket för att skapa stämning och julefrid. Vi lyser upp rum och fönster med adventsstjärnor och adventsljusstakar. Vi placerar tomtar i varje vrå, och inte minst använder vi blommor och barr för att få den rätta julkänslan.
Silvergran, kungsgran, rödgran eller kanske till och med plastgran - det finns mängder av julgranssorter att välja på och de vi räknat upp är bara några av dem. Följ med in i en värld av julgranar och lär dig mer om vad som skiljer dem åt.
Börja adventstiden genom att skapa en frodig och naturlig julstämning med massor av växter och blommor. Vackra växter gör adventsmysig och inbjudande och skapar stämning inför julen.
Skapa din egen julgrupp och sätt en personlig prägel på julen. Välj växter, färger, kruka och dekorationer som passar ditt hem. Kombinationsmöjligheterna är oändliga.
Hyacint, julstjärna, amaryllis och julros - dessa är några av de många julväxter du kan ge som presenter när julen närmar sig. När julen närmar sig, bör julväxterna placeras på bord och i fönster, hängas som kransar på ytterdörrar, och användas som stilleben i juldekorationer. Blommorna till jul är färgglada, doftande och eleganta.
En snyggt dekorerat entré kan sätta dina gäster på gott humör redan innan de har korsat tröskeln. Skapa julkänsla vid första ögonkastet.
Tjugondag knut dansas julen ut, men som tur är behöver det behöver inte gälla julväxterna, med enkla knep kan du njuta av dem långt längre – eller återvinna dem på ett sätt som gynnar miljön.
Att göra sin egen mosskrans är superenkelt. Mossan torkar dessutom fint vilket gör att du kan ha den kvar länge. Uppdatera bara pynt efter säsong.
Undrar du hur du kan få julgranen att stå längre eller barra mindre? Vill du veta hur du bäst förbereder julgranen för att flytta in i värmen?
Den magnifika amaryllisen blir populärare för varje år som går. Men precis som vilken primadonna som helst kan den vara lite temperamentsfull när det kommer till sin blomning. Hur får man amaryllisen att blomma till jul?
Inspireras av naturen och duka bordet till fest med vackra löv, dekorationspumpor, kastanjer, höstglöd och ståtlig inkakrona. Tänd många ljus och njut av en mysig kväll med nära och kära.
Andra söndagen i november är fars dag, dagen då alla pappor förtjänar lite extra uppmärksamhet. Ge pappa något grönt i år. Kanske en ny växt eller en bukett som säger allt du vill säga?
Gör det höstfint på graven med växter och tända ljus. Under tiden runt allhelgonahelgen brukar kyrkogårdar och minneslundar pyntas med ljus, blommor och grönt. Även hemma kan du tända ett ljus för dem du saknar och tänker på.
Inled det nya året med en lyxig orkidé, tulpaner eller en silvrig nyårsbukett med olika sorters snittblommor och dekorationer i. Oavsett om du ska överraska värden, dekorera festbordet eller bara njuta av vackra blommor till nyår så är en festbukett aldrig fel.
Hyacinter till jul är för många ett måste. De sprider en härlig doft och är lätta att sköta eftersom de står på en lök som ger dem näring.
Något så speciellt som en växt som blommar i snödrivan, det är precis vad julrosen är! Njut den inne i krukan, ute i entrén och plantera ut den i rabatten.
Rumsgranen, Araucaria heterophylla har de senaste åren ökat i popularitet och är nu en krukväxt med stor trendfaktor.
Julstjärnan en mycket vanlig krukväxt i jultider. Håll dina julstjärnor fina med rätt skötsel, så ger dem dig den rätta julkänslan i gengäld.
Det här är plantan som har tagit många hem med storm! Strelitzia, papegojblomma, har fantastiskt vackra och stora blad, och kan bli stor som ett träd. Perfekt för dig som vill skapa en tropisk atmosfär i hemmet.
Vinterbär är en perfekt vinterväxt för dina utekrukor. Växten piggar upp din uteplats eller balkong genom hela hösten och vintern med sina glänsande vintergröna blad och rosaröda eller vita blommor – eller knallröda bär som några sorter har. Vetenskapligt namn: Skimmia japonicaFamilj: Vinruteväxter
Ceder är barrväxter som har sitt ursprung runt Medelhavet och västra Himalaya. Många cederarter är idag populära även här i norra Europa - inte minst som en alternativ julgran eller inredningsdetalj. Vetenskapligt namn (Latin): CedrusFamilj: Tallväxter (Pinaceae)
Orkidén är en exotisk, flerårig ört som finns i nära 25 000 olika arter. Med upprätta stjälkar och blommor i klasar är det en växt som skiljer sig från mängden. Det finns en myt om att orkidéer är kräsna och svåra att sköta – men sanningen är tvärtom att blomman är otroligt lättskött. Lär dig hur du lyckas med din orkidé här!
Novemberkaktusen är en lättskött retroväxt som har fått en revansch. Den piggar upp hemmet med vackra färger inför juletider. Vetenskapligt namn (Latin): SchlumbergeraFamilj: Kaktusväxter
Ljung kan klara hela vintern utomhus och ser till att sätta färg på allt från altaner, balkonger och farstubroar. Om du sköter ljungen rätt håller den sig fin hela säsongen. Läs mer om skötsel och olika sorters ljung här!
Höststjärna, även känd som Princettia, är den perfekta växten för att sätta färg på hemmet under hösten. Med sina vackra nyanser av rosa och aprikos, sprider den glädje i höstmörkret och påminner oss om att julen är på väg.
Granen som funnits hos oss i norden i närmare 5000 år är ett av de viktigaste och vanligaste träden vi har här i Norden. Inte bara för dess användningsområde som byggnads- och konstruktionsvirke utan även som dekorationsväxt, julträd och parkträd. Vetenskapligt namn (Latin): Picea abiesFamilj: Tallväxter (Pinaceae)
Bollkrysantemum, eller bollkryss som den vardagligt kallas är en härlig sommarblomma med vackra färger och volym. Den har enorma mängder blommor och knoppar och växer som en boll. Bollkryss finns i en mängd olika färger, både dubbla och enkla i formen. Vetenskapligt namn (Latin): Dentranthema grandiflorumFamilj: Asteraceae, korgblommiga växter
Palettblad (Coleus) är en fantastiskt vacker och enormt populär växt. Den är lättskött, tacksam att ta sticklingar av och de färgsprakande bladen är en vacker inredningsdetalj i hemmets alla rum.
Aster sprider glädje med sina blommor långt in på hösten, även efter några frostnätter. Aster finns i många olika vackra höstfärger och är lämplig som snittblomma. Vetenskapligt namn (Latin): AsterFamilj: Korgblommiga växter Perennen aster är en självklar växt i mångas rabatter, inte minst om sensommaren ända fram tills frosten kommer. Tätt växande i grupp liknar aster en färgexplosion som lockar till sig fjärilar och bin.