Maj är månaden då vardagen börjar kännas som semester
Hos oss får du allt du behöver för din trädgård och uteplats
Behöver du hjälp? Fråga mig!
I Italien går odling och matlagning hand i hand. Soldränkta grönsaker gör maten till något alldeles extra – men många italienska favoriter går att odla även här. Här kommer tipsen för en mer medelhavsinspirerad grönsaksodling.
Tomater kan odlas både inomhus, på balkong och på friland i trädgården, så länge de får sol under större delen av dagen.
För att det ska växa ordentligt behöver plantor en bra och näringsrik jord – men uttjänt jord i pallkragar och krukor behöver inte slängas, den kan lätt bli som ny inför årets odlingar. Här är tipsen som sparar både arbete och pengar.
Hemmaodlad gurka är något alldeles extra och sköter du om dem väl växer de i rasande takt. Här berättar vi mer om denna fantastiska grönsak och hur du enkelt får stor skörd.
Att odla sina egna grönsaker har blivit väldigt populärt, även odling på mindre ytor som på altan och balkong. Det finns mycket att välja på när det gäller grönsaker från frö och det kommer fler och fler sorter som småplantor och även helt klara plantor med frukten på.
Syrener är ett tydligt och välkommet tecken på att våren verkligen har kommit med sina härliga färger och kanske framför allt sin ljuvliga doft. Sina karaktäristiska klasar med vackert violetta blommor pryder både den ena och den andra trädgården, och i dvärgformat passar denna syren utmärkt i både rabatter och planterade i krukor på balkonger eller verandor.
Förgyll din balkong eller uteplats med grönska och blommor. Med stora krukor och balkonglådor kan du skapa en härligt grönskande oas med härliga balkongväxter, även på hög höjd mitt i staden.
Pelargonen tillhör ett släkte med en stor variation av krukväxter, örter, halvbuskar och buskar som alla har sina olika växtsätt och utseenden. Tillsammans så innefattar släktet fler än 250 olika arter, varav de flesta förekommer i södra Afrika.
Odla egna grönsaker, kryddor och bär på ett smidigt och lättskött sätt i pallkragar. Dessa kan placeras i såväl trädgården som på terrassen och balkongen.
Ingen trädgård är komplett utan ett äppelträd. Det ger underbar frukt säsong efter säsong och en magisk blomning om våren. Ett måste för alla husägare!
När du ska plantera tuja finns det några enkla men mycket viktiga saker att tänka på. Här visar vi exakt hur du gör och vad du behöver tänka på kring tujaplantor och tujahäckar.
Prydnadsgräs finns i mängder av variationer, de kan vara rabattens statister, men också vaja högt och pråligt som en slags trädgårdens primadonnor. Här berättar vi mer om dessa vackra gräs.
För många är en kopp kaffe i en blommande syrenberså essensen av försommar. När de väldoftande blomklasarna slår ut står sommaren för dörren. Men hur ska syren skötas på bästa sätt? Här berättar vi mer om denna klassiska sommarväxt.
Vi behöver bin och andra insekter för att växter och grödor ska bli pollinerade. Dessvärre har bina länge haft det svårt, men som tur är kan du göra skillnad och hjälpa bina på traven. Börja med att plantera växter som bina älskar!
Ängar är inte bara ljuvliga, de är också livsviktiga för många pollinerare. Tyvärr har nästan alla ängar försvunnit idag – och med dem flera växt- och insektsarter. Men än finns tid att hjälpa. Här berättar vi hur.
Få saker är så härliga med sommaren som att kunna gå och plocka från sina egna odlingar och äta direkt från grenen. Körsbärstomaten är en av de plantor som uppskattas mest, oavsett om det är körsbärstomat i kruka eller om de står i odlingar.
Släpp upp gräset och anlägg en blomsteräng som lockar fram både fjärilar och bin. Det är inte så svårt som det låter att låta en gammaldags äng växa fram i trädgården. Läs mer här och få tips på hur du gör ängen till verklighet.
Pionsläktet består av cirka trettio olika arter av såväl fleråriga halvbuskar som örter. Pionerna har med åren samlat på sig ett flertal smickrande smeknamn så som ”blommornas konung” och ”kungens ministrar”.
En av det vanligaste bären i trädgårdarna är nog jordgubbar, bären har blivit en svensk klassiker, inte minst till midsommar. De är samtidigt bland de senast tillkomna bärväxterna i odling. Inte förrän på 1700-talet kom jordgubben till Europa.
Syrenbuddlejan är en av höjdpunkterna i vilken trädgård den än växer i. Inte bara är de vackra och ståtliga växter som kan nå enorm storlek och omfattning, de är också växter som doftar alldeles underbart. Denna växt kallas också många gånger, med all rätt, för fjärilsbuske eftersom det är få andra växter som kan konkurrera med den attraktionskraft som syrenbuddleja har för fjärilar.
En rododendronrabatt är en fantastisk syn på våren. Genom den stora variationen av höjd och färg, passar rhododendron in i många trädgårdar och anläggningar. Rododendron är speciellt vackra om man placerar flera tillsammans i en grupp.
När nästan allting blommat ut under sensommaren och hösten står den vackra hortensian i full blom, nästan som om den bara väntat på att få göra sin egna storslagna entré. Färgstark och imponerande är den en blomma väl värd att satsa på!
Hur mycket vatten är lagom? Det beror på växten, jorden, placeringen och årstiden. Här får du våra bästa tips och råd för att lyckas med vattningen av dina krukväxter inomhus.
Vipphortensia är bland de vackraste växterna i höstträdgården. Denna prydnadsbuske är både tålig och förhållandevis enkel att lyckas med, och den bjuder på en imponerande blomsterprakt från sensommaren och långt in på hösten.
Dahlia är älskad och beundrad – och det är lätt att förstå varför. De finns i massor av magnifika färger och former, och du kan faktiskt äta själva knölen. Här berättar vi mer om denna underbara blomma och hur du kan lyckas med den.
Upptäck skönheten i jätteverbenan: en härlig sommarblomma som kräver minimalt med underhåll. Dess torktålighet och förmåga att locka till sig bin och fjärilar gör den till en perfekt färgklick i trädgården. Läs vidare för att lära dig allt om dess prakt och hur du kan odla den själv!
Vi vet att det är roligt att odla och att hemodlade grönsaker smakar fantastiskt, men när matpriserna skjuter i höjden har du ännu en bra anledning att sätta spaden i jorden. Här är grönsakerna som är värda att odla själv.
Väldoftande kryddor, läkeväxter, fägring och dessutom en mångfald som lockar fjärilar och bin, kan det bli bättre? Här berättar vi om örtagården och hur du skapar en alldeles egen.
Trött på att klippa gräset? Satsa på en köksträdgård istället – den ger inte bara färska grönsaker, utan hjälper även småfåglar, fjärilar och bin.
Våren närmar sig och det har blivit dags väcka dina medelhavsväxter från vinterdvalan. Vi går igenom allt från näring och ljus till omplantering och utplacering.
Till påskhelgen är det trevligt att göra vårfint. Ställ en fin påskgrupp i vardagsrummet eller på middagsbordet, och pynta med härliga lökväxter, färgglada krukväxter och snittblommor.
Återvinn i påsk! Ägg, blommor och mycket mer kan göra nytta igen för växter både inomhus och i trädgården. Här är tipsen som gör påsken mer hållbar.
Namnet i sig självt säger egentligen ganska mycket om denna ståtliga vårblomma, som när den odlas här i Norden blommar just mellan april och maj, det vill säga runt påsken.
Snön är borta och småfåglarna kvittrar – våren är officiellt här. Rensa och beskär i din trädgård och låt de första vårblommorna få ta plats i rabatter och pallkragar. Småblommig tête à tête är vacker att dekorera med, liksom penséer, pelargoner, violer och tulpaner. Inled våren utomhus!
Börjar det bli dags att byta ut utemöblerna på uteplatsen? Eller kanske har du byggt en ny uteplats som du ska inreda för första gången. Vi går igenom olika material, underhållsbehov, tillbehör och liknande för att du ska få en bra grund att stå på när du gör ditt val.
Påskliljor ger en känsla att våren är på väg och skapar en härlig påskstämning. Använd den som en krukväxt inomhus, som en vårblomma utomhus och som en snittblomma.
Sida 1 av 7
Du har sett 36 av 243 produkter