5 tips för framgångsrik förodling
När solen har vänt och dagarna blir längre är det dags för förodling. Många börjar redan i januari. Här får du trädgårdsmästaren och trädgårdsinspiratören Malou Augustins fem bästa tips för en lyckad förodling.
Om du är som jag, så föreställer du dig redan frodiga växter och underbara skördar när du köper frön. Drömmen om en riklig odling får det att klia i fingrarna så fort ljuset återvänder. Och du behöver inte mycket utrymme för att njuta av att odla ditt eget. Du kan enkelt klara dig med lite odling på fönsterbrädan, på balkongen, i koloniträdgården eller i din egen trädgård. Med mina tips kommer du att ha rätt förutsättningar att lyckas.
1. Välj jord som hjälper nya små växter
Vi börjar med det viktigaste; jorden!
Marken är näringsfattig, finstrukturerad och väldränerad. Eftersom den är luftig och har små partiklar är den perfekt för rötterna hos små växter. Med rätt jord blir det lättare för växter att sträcka sig ned i djupet, breda ut sig i marken och helt enkelt etablera sig. Och eftersom marken är näringsfattig behöver du inte oroa dig för att fröns rötter blir stressade eller brända - vilket kan få den unga plantan att vissna och dö. Därför är marken ett säkert val för de flesta frön. Men kom ihåg att träna växterna att tåla mer näringsämnen så fort de sticker upp från marken. När växterna har sina första riktiga blad, de blad som kommer efter de allra första fröbladen, är det dags för en näringsrik växtjord och en större kruka. Dock behöver inte alla frön faktiskt jord. Växter som kan sås direkt i öppen mark, som kål, tomater och kronärtskockor, kan sås direkt i växtjord - även om denna jord innehåller gödsel och har en grövre struktur. Om du är osäker på vad som är lämpligt för de frön du har valt kan du också välja ett mellanting; använd växtjord i botten på krukorna och toppa med jord ovanpå. Jag fyller vanligtvis upp med växtjord och avslutar med cirka 2-3 cm jord ovanpå.
2. Kom ihåg att vatten och näringsämnen hör ihop
När det gäller förkultivering är det viktigt att hålla sådden fuktig, men definitivt inte för blöt. Om det är för mycket vatten riskerar du att fröna ruttnar innan de har en chans att gro, speciellt om det är lite svalt där du har sått. Jag rekommenderar alltid att vattna från botten. Låt krukorna stå på en bricka och vattna brickan istället för direkt i krukorna. Vattna ordentligt och låt jorden absorbera det den behöver innan du häller ut eventuellt överskottsvatten. Jorden i krukan kommer suga åt sig vattnet så att fukten når ända upp till fröna. På så sätt kan fröna också förbli ostörda, utan att sköljas runt av en ström av vatten som kan skada de nya färska rötterna. Det finns näring i växtjorden, men för att få stora och vackra växter behövs extra näring ju större växterna blir. Jag har en liten trick jag gillar att använda; att lägga till några pellets av Plantagens grönsaksgödsel i botten av krukan när jag sått. Gödseln är organisk och naturligt långsam frisättning, eftersom näringsämnena frisläpps när den bryts ned i jorden. Den fungerar som en extra reserv för växterna.
För en snabb näringstillskott, jag kompletterar med Plantagens flytande gödsel. Denna gödsel är snabbverkande, eftersom vattnet transporterar den direkt till växternas rötter. Plantasjens flytande gödsel är tillverkad av grönt organiskt avfall och fermenteras lokalt. Den innehåller levande fotosyntesbakterier som fixerar CO2 och kväve och stimulerar växttillväxten.
3. Stärk växter med växtbelysning
Det är lätt att tänka att ljuset från fönstret är tillräckligt för växterna, men för att de ska bli starka och friska behöver de ofta mer ljus än vi tror. Utan tillräckligt med ljus blir växterna snabbt glesa och svaga, eftersom de sträcker sig och kämpar för att nå allt det lilla ljus de kan få. Dessutom kommer fotosyntesen att ha svårt att komma igång ordentligt, och växternas utveckling hämmas - speciellt om de är växter som behöver lite tid inomhus innan de planteras utomhus. För att säkerställa att växterna utvecklas så bra som möjligt, bör du använda växtlampor i 12-16 timmar om dagen.
Lampan Crencendo från Plantagen är perfekt för detta! Den är flexibel med sin ställning och har också en inbyggd timer på 16 timmar för att säkerställa den optimala mängden ljus. Jag gillar speciellt att den passar bra i mindre utrymmen, som på fönsterbrädan eller på bänken i tvättstugan.
4. Låt inte fröna torka ut
Fröna får absolut inte torka ut! Det är särskilt viktigt för frön som är planterade grunt eller direkt på markytan. Om ett frö har börjat gro på grund av fuktigheten i marken, men sedan torkar ut, kommer fröet att dö. Därför använder jag alltid ett miniväxthus för förodlingsändamål. Jag har en bricka att vattna i, medan krukorna och växthuset behåller fukten och släpper in ljus. Det är perfekt för fröna, vilket säkerställer att de får jämn fuktighet och undviker att torka ut.
Jag använder miniväxthuset från Plantagen tillsammans med dessa såbrickor. Jag kan använda dem år efter år, och de hjälper också till att hålla jorden jämnt fuktig.
5. Använd bottenvärme för att förbättra groddningen och stimulera rötterna
Värmemattan är en av mina bästa verktyg för trädgårdsarbete! Vad gjorde jag innan jag skaffade en värmematta, undrar jag ibland. Bottenvärmen stimulerar både frön att växa bättre och sticklingar att rota sig snabbare. Jag sparar så mycket tid genom att ha en värmematta. Och risken för att frön som chili eller majs ruttnar på grund av att det är för kallt för dem är helt bortglömd. När fröna har groddat och tittat upp stänger jag bara av värmemattan. På så sätt får de en svalare temperatur att växa i, precis som de flesta växter föredrar.
Med dessa tips önskar jag både jag och Plantagen dig lycka till med årets trädgårdsarbete!
TEXT OCH BILDER
Malou Augustin, trädgårdsmästare, trädgårdsdesinger och trädgårdsinspiratör som föreläser och håller onlinekurser i trädgårdsdesign och odling.
@evergreengarden.se