Juli - detta kan du så och odla
I juli är jorden och luften varm på de flesta ställen och det innebär att du kan så allt som inte kräver kyla för att gro eller har så pass lång utvecklingstid att de måste förodlas tidigt på året.
KALENDER ÖVER HÄNDELSER - JULI
I juli är både luften och marken varm på de flesta platser i landet, och du kan så och plantera det mesta den här månaden, förutom växter som behöver kyla för att gro och växter som tar så lång tid att utveckla att de behöver förkultiveras tidigare på året.Grönsaker att så på friland i juli
• Snabbväxande rotfrukter
• Rucola
• Rädisor
• Ärtor och bönor
• Asiatiska grönsaker
Se våra grönsaksfröer
I juli kan du även så om många av de tidigare vårsådderna för en längre skördesäsong, som exempelvis senapskål, dill och asiatiska grönsaker. De växer snabbt och förlänger skördesäsongen. Såklart kan du också fortsätta att så snabbväxande sommarblommor på friland. Passa även på att så perenner och tvååriga växter för en rikare blomning nästa år
Sätt förodlade plantor i jorden
Har du tillgång till förodlade plantor kan de löpande sättas i jorden allteftersom du skördar och det blir plats i landen, det kan vara plantor av broccoli, rödbetor, bladkål eller majrova till exempel.
Dela plantor och ta sticklingar
Du kan även passa på att ta revor av befintliga jordgubbsplantor och ta sticklingar av andra plantor du vill ha fler av.
Skörda ofta
I juli börjar en del tidiga grönsaker, bär och kryddor bli färdiga för skörd. Även vitlöken brukar i de varmare zonerna vara klar i slutet av denna månad, närmare bestämt när blasten lägger sig ner. Bygg upp ett förråd till hösten och vintern, men passa också på att så nytt i de luckor som uppstår i landen.
Vissa kryddor vinner på att skördas ofta då de annars går i blom och sätter frö vilket i sin tur kan få dem att tappa smak. Olika sorters kryddor skördas på skilda sätt, basilika exempelvis blir större och ymnigare om du kniper av topparna ovanför ett bladpar, då kommer plantan att sätta två nya skott där det från början bara var ett. Rosmarin på andra sidan bör istället skördas nedifrån. Genom att ta reda på hur varje sort ska skördas kan du öka skörden på sikt. Se våra växtguider för tips och råd.
Bor du i en varm zon eller odlar i växthus kan du ha tur att få färdiga tomater redan nu. Kom ihåg att löpande tjuva högväxande sorter som kräver det, det vill säga plocka bort de små bladskotten i grenvecken. Tjuvskotten stjäl onödig energi från plantan.
Plocka blommor
I juli kan du plocka mängder med härliga buketter. Många blommor som luktärter, ringblommor, dahlior och penséer ger ofta ett nytt blomsterflor när de plockas eller beskärs. Det gäller även många blommande perenner, till exempel kantnepeta, nävor, blåklockor och lavendel.
Torrt och varmt? Glöm inte att vattna!
Juli kan vara en varm och torr månad, vattna regelbundet och fortsätt ge näring till de växter som kräver det, som exempelvis tomater, chili och gurka. Lägg gärna gräsklippet från gräsmattan kring växterna, det ger näring, men skyddar också mot uttorkning.
Juli är sommarens högtid, njut av skörden och grönskan, spendera timmar bland blommorna och grip tillfället att bara vara i stunden.
SKRIVEN AV:
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».