Buxbom – plantering och skötsel
Buxbom kan användas som låg häck, rabattavdelar, kantväxt och som friväxande buske i en samling med andra buskar. Den kan även användas formklippt, bollformad är det vanligaste, i rabatter och krukor.

Vetenskapligt namn (Latin): Buxus
Familj: Buxbomväxter (Buxaceae)
Buxbom är en uppskattad och lättodlad vintergrön buske som passar utmärkt i trädgården på flera sätt, bland annat som häck, som avdelare, som separat buske eller planterad i kruka. Och den älskar att beskäras. Buxbom håller formen bra och kan beskäras precis som du vill ha den. Det är just beskärningen som gör att den kan visa sig från sin vackraste sida. De runda, täta buskkulorna som du ser i många trädgårdar är bara buxbom.
Växten har blivit mycket populär i många norska trädgårdar. Den är uppskattad för sin robusthet. Den trivs i de flesta trädgårdar och jordarter, och den växer tätt. Detta skapar en intensiv grön färg och mjuka former. Med buxbom är det bara fantasin som sätter gränser.
Snabbguide till buxbom
- Placering
Buxbom är lättplacerad och trivs på en lätt skuggig till en ljus och solig plats. På senvintern och våren bör buskarna täckas med skuggväv så att bladen inte torkar ut i den starka solen. - Jord
Använd P-jord och gräv runt i planteringsgropen så ny och gammal jord blandas. Plantera i samma höjd som växten står i krukan. Vattna i gropen och direkt efter plantering. - Vatten
Buxbomens rötter är små, täta och ytliga, den föredrar därför en jämnt fuktig jord. Vattna under torrare perioder med lite nederbörd. Det är även lämpligt att täcka jorden med t.ex. gräsklipp som både tillför näring och håller ytan fuktig. - Näring
Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera långtidsverkande gödsel vid växtstart. Undvik att gödsla sent på sommaren och hösten. - Beskärning
Om man inte beskär buxbom växter den upp till en liten bred tät buske. Man kan beskära buxbom till olika figurer och så fort tjälen gått ur marken. Klipp gärna ett par gånger under sommaren. Undvik beskärning under väldigt varma soliga dagar och sent på sommaren.
Buxbom kan även planteras i kruka ute, använd P-jord. Övervintra frostfritt eller nergrävd i marken.
Plantera buxbomshäck
• Planterar du på samma sätt som alla häckar planteras.
• Se till att ha väl tilltagna gropar där rötterna kan få bredda ut sig och plantera på samma höjd som de var i krukan.
• Blanda gärna ny och näringsrik jord med redan existerande jord och fyll på hålet, tryck till lätt och vattna rikligt.
• Vid häckplantering planterar du plantorna med cirka 20 centimeters avstånd.
Skötsel och beskärning buxbom
När det gäller övrig skötsel så kräver inte buxbomen speciellt mycket, och beskäring är inte nödvändig om man inte vill formklippa den. Beskärningen gör du med fördel någon gång efter midsommar och inte senare än juli. Se upp med de delar du beskär så att de inte kan plockas av djur eller barn, då dessa delar är giftiga.
De varianter som odlas i kruka ger du ett nytt jordlager längst upp under våren, och dessa krukodlade buxbomar ska under vinter stå frostfritt och ljust. För att skydda buskarna under tillväxtperioden och ge dem en långsam och bra start inför sommaren rekommenderas det att du täcker buskarna med en fiberduk under våren.
Formklipparens dröm
Buxbom har en lång tradition bakom sig att vara en buske vars primära syfte är att formklippas och användas som häck och avskiljare. Detta har gjorts i tusentals år och redan på romartiden formklipptes denna häck. Buxbom hade också en väldigt framträdande roll i renässansen, då växten användes till att klippa ut mängder av olika former, som olika geometriska figurer eller former av djur. Buxboms långsamma växtsätt, täta bladverk med små blad och mjuka grenar gör växten speciellt lämplig för just denna typ av beskäring. Med en buxbom i din trädgård har du alltså möjligheten att formklippa dina alldeles egna figurer!
Olika användningsområden för buxbom
Det är dock inte bara som formklippt buske som buxbom passar väl, den har mängder av användningsområden som kan göra din trädgård en väldigt stor tjänst. Denna vintergröna växt är en historiskt klassisk växt och det är egentligen först under de senare åren som också vi i Norden har insett det stora värdet som buxbom har att ge. Buxbom kan användas som en låg eller medelhög häck, avskiljare mellan olika rabatter, som en kantväxt eller också som den friväxande buske som den naturligt är, helt ensamt eller i kombination med andra buskar. Genom sin härdighet kan den planteras lite var som helst.
Bladen
Bladen på buxbomen är den stora anledningen till att vi odlar dem. De är härligt mörkt gröna, väldigt små och hårda och har en blank yta. De sitter väldigt tätt på de mjuka grenarna och behåller sin färg under hela året. Buxbomen blommar dessutom under våren, men det är med små, små vita blommor som inte märks speciellt mycket. Buxbom finns endast med vita blommor, men det är som sagt inte blommorna som är vinsten med en buxbom.
Buxbom är en uppskattad och lättodlad buske som passar utmärkt i trädgården på flera sätt, bland annat som häck, som rumsdelare i trädgården, som solitär buske eller planterad i kruka. De runda, täta buskbollarna som man kan se i många trädgårdar är just buxbom.
Det här är en växt som har blivit väldigt populär att använda sig av i många svenska trädgårdar. Den uppskattas för sin härdighets skull och kan planteras som häck vid en väg, den är väldigt bra på att behålla sin form och är exemplarisk att beskära precis som man vill. Den trivs i de flesta trädgårdar och jordar och har ett tätt växtsätt, som skapar en intensiv grönska och mjuka former.
Med andra ord så finns det många anledningar till att låta buxbom bli en del av din trädgård, då den kan användas på otroligt många sätt. Med buxbom är det endast din fantasi som sätter gränserna!
Snabbfakta buxbom
- Växer långsamt och kan bli mycket gammal
- Väldigt populär idag och har använts flitigt som kantväxt i stora delar av Europa
- Härstammar från södra Europa, västra Asien och norra Afrika
- En växt som uppskattas för lättheten att formklippa till olika figurer
- Buxbom är giftig för människor och djur, men har använts som läkemedelsväxt
- Formklippning av buxbom har pågått sedan romarriket, där det var väldigt vanligt
- Härdig i Sverige upp till Uppsala-trakten
Läs mer:
Du är här