Hortensia – plantering och skötsel
När nästan allting blommat ut under sensommaren och hösten står den vackra hortensian i full blom, nästan som om den bara väntat på att få göra sin egna storslagna entré. Färgstark och imponerande är den en blomma väl värd att satsa på!
Vetenskapligt namn (Latin): Hydrangea macrophylla
Familj: Hortensiaväxter (Hydrangeaceae)Hortensians gigantiska blomklasar i vitt, rosa, blått eller lila sticker ofta ut i trädgården. Växten har sitt ursprung i Asien och Amerika, den är därför lite känslig för kyla, men ändå väl värd att satsa på då få blommor är lika praktfulla.
Det finns färdiga plantor att köpa, men blomman går även att odla upp från frö. Viktigt är då att se till att sådden och plantorna hålls fuktiga, de är törstiga plantor. Färdiga plantor kan planteras under hela odlingssäsongen fram till frost.
Olika typer av hortensia
Hortensia delas upp i trädgårdshortensior och krukväxthortensior, de är botaniskt lika varandra, men plantorna har drivits upp i olika temperatur. Krukväxthortensior är inomhusväxter och inte avsedda att planteras ut, medan plantor av trädgårdshortensia är härdigare då de drivits upp kallare. Det innebär att de klarar utelivet bättre.
Krukväxthortensia
Krukväxthortensia (inomhushortensia) är perfekta inomhusväxter, men kan flyttas ut på balkongen eller ställas i trädgården under sommaren (när det är över 15 grader även nattetid). Ge näring, till exempel surjordsgödsel varannan vecka.
Trädgårdshortensia
Hortensia (trädgårdshortensia) klarar utomhusvädret bättre än krukväxthortensia och trivs också bäst utomhus. Skydda växten med löv och grenar under vintern.
Vipphortensia
Vipphortensia (syrenhortensia) är en buske med konformade blommor som med tiden kan stammas upp till ett syrenliknande litet träd. Vipphortensian har en spännande egenskap, blommorna kan nämligen ändra nyans under säsongen. De är också relativt härdiga (upp till zon 4–5). En särskilt köldtålig sort är ”Limelight”.
Klätterhortensia
Klätterhortensia är en rejäl och skuggtålig klätterväxt som kan fylla upp stora ytor. Den får vackra gyllengula blad på hösten och är härdig upp till zon 4. En av våra mest imponerande klätterväxter i vitt.
Vidjehortensia
Vidjehortensia är en sensommarbuske som har sitt ursprung i Amerika, den blommar med stora runda blomklasar. En rikblommande sort är ”Annabelle”, det finns även en rosa variant av denna ”Pink Annabelle”. Vidjehortensior är ofta något härdigare än andra sorters hortensia och ett bra val om du bor lite längre norrut.
Val av hortensia
Det finns många vackra hortensior att välja på, men se till att sorten du väljer är härdig i din odlingszon, det vill säga att den överlever klimatet där du bor. Länge fanns bara köldkänsliga arter men numera finns sorter som klarar upp till zon 4–5. De flesta blommar på fjolårsskotten, men det finns undantag som exempelvis Annabelle som blommar på årsskotten. Vissa sorter bör beskäras, andra inte.
Odla hortensia - tips och råd
Att odla upp trädgårdshortensior hemma går alldeles utmärkt att göra. Det kräver däremot rätt förutsättningar, och för dig som har en trädgård med sandjord och stöter på en regnfattig sommar så kan det vara något svårare, eftersom hortensian är en extremt törstig växt som kräver en jämnt fuktig jord för att överleva.
Bäst förutsättningar för att få fram en bra odling av hortensian har du som bor i växtzon 1-2, men det finns även odlare som har lyckats med sina hortensior ända upp till växtzon 4. Om du är en av de som har rätt förutsättningar för dina hortensior så har du en fantastisk trädgårdsväxt att njuta av i flera år framöver om du sköter den rätt. Du har dessutom fördelen att rådjur inte är särskilt förtjusta i hortensior heller.
Tips: Färgen på hortensior påverkas lätt av jordens PH-värde, i surare jord blir blommorna blå. Vill du få vita eller rosa blommor att bli blå kan du till exempel tillsätta vatten med alun eller lägga några rostiga spikar i jorden.
Plantera hortensia
- Hortensian ska planteras ut innan frosten kommer till vintern för att få blommor till nästkommande år. Se till att använda dig av särskild hortensia- eller rhododendronjord, gärna blandat med lite torv.
- Placera hortensian på en plats där den får ljus men ändå är halvskuggigt, och se till att undvika platser med alltför hög värme eller direkt solljus.
- Vattna rikligt i gropen, eller krukan innan du sätter ner plantan. Även därefter behöver din hortensia ha det fuktigt omkring sig, så se till att du vattnar innan det hinner torka ut. Du kan med fördel tillsätta lite kalkfattig näring i vattnet.
- Se till att du isolerar noga med löv eller liknande material inför vintern.
- Skär inte ner din hortensia alltför hårt då många sorter återblommar på gamla delar av växten
Skötsel av hortensia
- Placering
För dig som vill få dina hortensior att trivas så finns en del saker som kan vara bra att tänka på när det gäller skötseln av denna växt. Den trivs exempelvis inte särskilt bra i direkt solljus, utan föredrar hellre en plats där det är ljust men ändå halvskuggigt. Desto svalare du kan ha runt din hortensia, desto bättre – men upp till normal rumstemperatur går bra. Om det blir varmare än rumstemperatur riskerar du att skada din hortensia, då den inte trivs i för hög värme. - Bevattning
Vattna din hortensia rikligt utan att riskera en massa restvatten kvar i ytterkrukan. Om det blir ett överskott av vatten så behöver du hälla bort det direkt. Jorden ska däremot vara konstant fuktig, något du enkelt kan känna av genom att stoppa ner ett finger i jorden. Minsta tecken på att det är för torrt så är det dags att vattna. Om det blir för torrt så kommer både blommor och knoppar att börja falla av, och bladen antar en brun färg. Om du har låtit din hortensia torka ut så kan det dessutom vara svårt, och ibland till och med omöjligt, att få liv i den igen. - Gödsling
Från våren och fram till och med sommaren så kan du med fördel ge din hortensia krukväxtnäring en gång per vecka. För dig som har blåa hortensior behöver du se till att jorden har ett lågt pH-värde för att blommorna ska behålla sin blåa färg, medan ett normalt pH-värde räcker för färgbevaringen av de rosa, röda och vita hortensiorna. - Beskärning
När din hortensia har slutat blomma sedan ett tag tillbaka så kan du med fördel klippa av blomklasarna och ungefär två blad under dessa. Det går att hänga upp och torka dessa som snittblomma om du vill, något som är en populär dekoration i många hem.
- Placering
Hortensia inomhus och utomhus
Det är samma växt - Hydrangea macrophylla - som används både som trädgårdsväxt och som inomhusväxt. Oavsett var du vill ha din hortensia så är gemensamt att de är väldigt känsliga för uttorkning - vattna ofta för att se till att jorden aldrig blir snustorr.
Övervintra utomhus, inte inne
Under juni, juli och augusti så är det dags att beskära skotten på din trädgårdshortensia och därefter plantera ut din planta om du vill få den att överleva vintern. Använd dig gärna av speciell hortensia- eller rhododendronjord vid utplanteringen, och vattna på ordentligt innan du sätter ner din planta i jorden.
Där kommer den att växa vidare och utveckla nya skott och knoppar som kommer att blomma nästkommande år istället. Det är bra att täcka din planta med löv eller liknande material inför vintern för att skydda knopparna. Om du inte har möjlighet att plantera ut hortensian under vintern så är det lika bra att du gör dig av med plantan, då den inte kan överleva inomhus under vinterhalvåret.
Hortensiaväxten – en familj med många personligheter
Bara inom hortensiasläktet finns mellan 70-100 olika arter som förekommer i olika form och färg. Du hittar såväl halvbuskar som buskar och små träd i släktet, likväl som en del som helst odlas upp i kruka. Hortensian kan växa som en upprätt planta eller som en klättrande sådan, och det finns en stor variation av såväl fertila som sterila blommor hos de olika sorterna. Bland de odlade sorterna är det en klar majoritet av kantblommorna som är sterila. Dessa kommer då i skepnad av vitt, blått eller rött. Fertila blommor å sin sida är antingen vita eller blåaktiga.
Det var på 1700-talet som hortensian kom till Europa från Japan, och sitt ursprung har hortensian i såväl östra Asien som i Nord- och Sydamerika. Namnet hydrangea kommer från grekiskan där det enklast översätts till vattenbehållare – något som troligen har att göra med formen på växtens fröplanta. Macrophylla betyder i sin tur storbladig.
Artfakta - korta punkter
- Arten kan bli upp till 4 meter hög och 3 meter bred.
- Som inomhusväxt blir den däremot inte högre än 1 meter.
- Blommar från mars till september.
- Hortensiasläktet har upp till cirka 30 olika arter.
- Färgen som blommorna får beror på jordens PH-värde.
- Växten kan odlas ända upp till växtzon 4.
- Hortensian är väldigt känslig för torka och vill ha det konstant fuktigt.
SKRIVT AV
Liselotte Roll, svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".