Äppelträd – plantering och skötsel
Ingen trädgård är komplett utan ett äppelträd. Det är ett träd som ger underbar frukt säsong efter säsong och är väldigt vackert med en magisk blomning om våren. Ett måste för alla husägare!

Vetenskapligt namn (Latin): Malus domestica
Familj: Rosväxter (Rosaceae)
Äpplen delas vanligtvis in i tre huvudtyper: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Indelningen berättar när på året som äpplena är mogna och redo för skörd.
Välja äppelträd
Variationen är stor när det gäller äpplen och det finns tusentals sorter att välja mellan. Några är söta, andra är syrliga. Några passar i landets norra delar, andra trivs bäst i söder. Träden som säljs idag är framodlade för att vara härdiga i våra olika växtzoner, och för att stå emot sjukdomar och virus på ett bra sätt.
Pollinering av äppelträd
Äppelträd behöver pollineras med pollen från en annan sort, korspollineras, för att ge frukt. Det behöver alltså finnas andra sorters äppelträd i närheten av trädet. I villaområden brukar detta lösa sig av sig självt, eftersom grannarna med stor säkerhet också har äppelträd i sina trädgårdar. Men om du däremot bor avsides kan det vara bra att plantera två äppelträd som kan pollinera varandra, för att säkra skörd.
I vårt pollineringsschema för äppelträd kan du läsa vilka sorter som passar ihop.
Om du bara vill ha ett träd finns det familjeträd, där man har ympat två eller fler sorter på samma trädstam. Trädets grenar kan pollinera varandra, och bara ett träd behövs. Det gäller bara att se upp vid beskärning, så att ingen av grenarna försvinner.

Plantera äppelträd
Äppelträd behöver ha mycket utrymme för att trivas. Trädet vill stå i en djup väldränerad jord, fri från ogräs och full av näring.
Skötselråd för äppelträd
Vatten, näring och beskäring - det är vad ditt äppelträd behöver för att trivas, växa och ge frukt.
- Vatten
Trädet trivs bäst i jämnt fuktig jord. Ofta klarar det sig bra på bara regnvatten, men vattna gärna lite extra under torra perioder. - Näring
Unga äppelträd behöver inte så mycket näring. Det räcker att du rensar ogräs och gräs i en diameter om cirka 1 meter runt stammen, så att de inte stjäl onödig näring från trädet. Gödsla med naturgödsel på våren. Lägg 2-3 kg kompost på jorden i april-maj. - Beskära äppelträd
Nyckeln till ett vackert äppelträd och bra skördar ligger i beskärningen. Det är väldigt viktigt att beskära trädet. Äppelträd är mycket härdiga och det är bättre att beskära amatörmässigt än inte alls.
Den bästa tiden att beskära unga äppelträd för att bygga upp en stabil trädkrona är mellan mars-april. Om du beskär trädet senare på våren riskerar du att förstöra knopparna och barken. Under sommarens JAS-period (juli, augusti, september) ser du var trädet behöver mer luft och ljus, då är det bra att beskära trädet för att underhålla trädkronan. En beskärning under JAS minskar dessutom bildandet av vattenskott (veka grenar som växer rakt upp).
Ta för vana att plocka av alla äpplen från trädet när du skördar, för att undvika skador på nästa säsongs frukt.
- Uppbyggnadsbeskärning (för unga träd)
När du planterar ett nytt äppelträd kan du binda ner mjuka grenar för att få en bra vinkel mellan grenarna och stammen. När grenarna har blivit kraftiga kan du ta bort stöden. Det ska vara lätt att plocka äpplen. Toppa därför vid växtpunkten (den översta grenen) när du beskär ditt träd, detta för att inte få ett för högt träd. Korta sidogrenarna och klipp bort grenar som växer in i trädet. Se till att grenarna blir jämnt fördelade runt hela trädet.
Grenarna på trädet ska peka utåt och trädkronan ska vara luftig. Beskär de kraftiga, långa årsskotten lite mindre, medan du beskär de korta skotten hårt för att bromsa tillväxten samtidigt som du stimulerar den.
- Underhållsbeskärning (för vuxna träd)
Ett vuxet träd som ger frukt behöver hållas lite under uppsikt så att det håller balansen mellan frukt och tillväxt. Om trädet växer för kraftigt, behöver du dra ner på näringen och beskära det mindre. Du kan även böja ner några grenar för att stoppa vegetativ tillväxt och istället öka blomningen.
Träd som istället växer för lite och bär för mycket frukt ger sämre kvalitet på äpplena. De behöver beskäras kraftigare för att stimulera tillväxten. Gallra också äppelkarten så får du en balans mellan bladverk och frukt.
Äldre träd behöver löpande föryngringsbeskäras, för att trädkronan ska få en jämn fördelning av grenar i olika åldrar. Föryngringsbeskärning innebär att äldre grenar beskärs väldigt hårt och får en nystart.

Odla äppelträd från kärna
Om du är en tålmodig typ kan du prova att odla äppelträd från en äppelkärna på ett äpple du älskar. Räkna med att det tar 10-20 år innan trädet bär frukt. Du behöver alltså ha gott om tid på dig, men den som väntar på något gott… Tänk vilken belöning du kommer att få när du plockar det första äpplet från ditt eget träd!
Checklista - Odla äppelträd från äppelkärna
Så här gör du om du vill odla äppelträd från en äppelkärna
Börja gärna odlingen sent på vintern, så att din äppelkärna får hela första säsongen på sig att växa sig så stor och stark som möjligt.
Låt äppelkärnan torka ut ett par dagar innan det ät dags att plantera. Torka och plantera flera kärnor, för att försäkra dig om att någon gror.
- Plantera dina torkade äppelkärnor i varsin liten kruka med såjord. Du kan också använda vanlig blomjord toppad med sand.
- Placera krukorna ljust, i rumstemperatur.
- Vattna lagom. Sådden ska varken bli för blöt eller torka upp.
- Plantera om sådden i vanlig blomjord när plantorna har blivit ungefär en decimeter höga. Duscha gärna bladen med en blomspruta med jämna mellanrum.
- Välj ut ditt finaste exemplar och plantera ut ditt äppelträd tidigt på sommaren. Följ råden från trädgårdsmästaren för att lyckas med din plantering. Samma råd gäller som för färdiga äppelträd, med skillnaden att ditt lilla träd är mycket mindre.
Snabba fakta om äppelträd och äpple
- Äpple är ett av de mest odlade fruktträden.
- Sverige har två arter av äpple – vildapel och den odlade apeln.
- Härstammar från Asien.
- Trädet blir cirka 5-12 meter högt.
- Äppelträd blommar i maj-juni.
- Beroende på sort mognar frukten under sommar, höst eller vinter.
Läs mer:
Du är här: