Vipphortensia – plantering och skötsel
Vipphortensia är bland de vackraste växterna i höstträdgården. Denna prydnadsbuske är både tålig och förhållandevis enkel att lyckas med, och den bjuder på en imponerande blomsterprakt från sensommaren och långt in på hösten.
Vetenskapligt namn: Hydrangea paniculata
Andra namn: Syrenhortensia
Familj: Hortensiaväxter (Hydrangeaceae)
Långt efter att sommarblommorna har tackat för sig, sprider vipphortensian fortsatt färg och liv i trädgården. Det gör vipphortensia till ett säkert kort för dig som vill förlänga sommaren. Tekniskt sett är inte blomningstiden så lång, men blommorna sitter kvar till snön kommer – faktiskt över hela vintern i många fall. Flera varianter av vipphortensia trivs upp till zon 5, och växten är därmed ett bra alternativ i många svenska trädgårdar.
Olika sorters hortensia
Det är lätt att gå vilse i djungeln av hortensia. Det finns nästan 200 olika sorter i hortensiafamilken, i olika färger och former. Här är de vanligaste:
- Hortensia (Hydrangea macrophylla)
Den allra vanligaste hortensian heter rätt och slätt hortensia. Det finns olika varianter som trivs bättre inne eller ute, men botaniskt sett är inomhushortensia och utomhushortensia samma växt.
- Vipphortensia (Hydrangea paniculata)
En av de vackraste höstbuskarna i trädgården! Blommar med vippformade klasar från sensommaren och fram till att snön kommer. Blommornas färger skiftar genom säsongen.
- Vidjehortensia (Hydrangea arborescens)
En fin sensommarbuske. Blommar med imponerande stora, runda blomklasar.
- Klätterhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
En klätterväxt som trivs i solen, blommar på försommaren och får vackra höstfärger på bladen om hösten.
Höstens motsvarighet till syrén
Vipphortensian liknar lite försommarens syréner, både till blommornas utseende och fantastiska doft. Blomklasarna är karaktäristiskt vippformade. Blommornas färg varierar efter sort och många skiftar också färg genom säsongen – ofta från nästintill vit till mer eller mindre rosa, men det finns också andra färgkombinationer.
Plantera vipphortensia
Alla växter bör placeras där de har bästa möjliga förutsättningar att trivas. Vipphortensian trivs både i sol och halvskugga. Sol ger rikligast och finast blomning, men växten vill också ha skydd från den starkaste direkta solen. Vipphortensian vill inte ha det för torrt. Enklast är därför att plantera den i marken, där tillgången på vatten är bättre än i kruka. För att täcka jorden och hjälpa den att hålla fuktigheten, är det en bra idé att plantera marktäckande växter runt vipphortensian, till exempel trädgårdsnäva.
Vipphortensia kan planteras från tidig vår och fram till frosten på hösten. Det är viktigt att vattna jämnt och regelbundet under etableringsfasen, så bäst är att plantera hortensian på våren eller hösten när det inte är så varmt och torrt i marken och det finns störst chanser att få hjälp på traven av regnvatten.
Du kan också plantera vipphortensia i kruka, men då behöver du vara beredd på att ge växten lite extra mycket uppmärksamhet, speciellt när det kommer till vattning. Du bör också ta höjd för att vintern kan bli för tuff i kruka. Även om vipphortensia växter ganska långsamt, bör krukan vara stor och rymlig så att jorden inte torkar upp så snabbt. Låt den stå ute över vintern, helst under tak. Om du planterar i kruka, är det också bra att välja en hortensia som tål minst en nordligare växtzon än den du bor i, för att öka chanserna att den överlever vintern. Det gäller för de flesta buskar och träd som planteras i kruka.
Jord till vipphortensia
Vipphortensia trivs i näringsrik, väldränerad och fuktighetsbevarande jord med lågt pH-värde. Blanda ner hortensiajord eller rhododendronjord vid planteringsstället.
Skötselråd för vipphortensia
Vipphortensia är inte en krävande växt, men som andra typer av hortensia uppskattar den inte uttorkning.
- Vattning
Vattna rikligt och regelbundet. Jorden ska vara lätt fuktig, varken för torr eller för blöt. Även om vipphortensian är en törstig växt, så är den ingen träskplanta – den ska alltså inte stå i vatten.
Om du har planterat i marken, är risken för övervattning minimal, eftersom överflödigt vatten kommer rinna undan. Vattna rikligt, särskilt under första halvåret när växten etablerar sina rötter i marken. Du kan till exempel låta vattenspridaren stå på cirka 2 timmar 2–3 gånger i veckan – mindre om det regnar mycket och mer om det är extra varmt och torrt. När vipphortensian har etablerat sig, kan du vattna mindre och mer sällan.
Om du har planterat i kruka, behöver du vara uppmärksam med vattningen – både på att den får tillräckligt med vatten och att den inte drunknar. Det är viktigt att krukan har hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna undan. Det är också bra att använda en innerkruka i plast, eftersom den håller fuktigheten bra.
- Gödsling
Gödsla med rhododendrongödsel eller surjordsgödning en gång på våren, följ anvisningarna för gödslet du väljer.
- Beskärning
Låt gärna blommorna sitta kvar över vintern, de är fortsatt vackra när de torkat och täcks av frosten. Skaka bort snö från grenarna, så att de inte går av. När våren knackar på dörren, kan du klippa ner fjolårets blommor och ge plats åt nya blommor till sensommaren.
Någon annan beskärning behövs inte, men vipphortensian blommar alltid på årets skott så den tål beskäring om du vill. Du kan till exempel beskära grenar som dragit i väg på längden eller tunna ut busken genom att ta bort gamla grenar. Gör i så fall det i övergången mellan vinter och vår.
Olika sorters vipphortensia
När du ska välja vipphortensia, är det särskilt två saker du bör tänka på; hur stor plats du har för busken och vilken växtzon du bor i. De olika sorterna har varierande höjd, allt från 50 cm till över 200 cm som fullvuxna. Många varianter trivs upp till zon 5, men inte alla. Utöver detta är valet av vipphortensia en smaksak. Här är några av våra favoriter:
Vipphortensia ‘Limelight’ kan bli upptill 2 meter hög. Den får limegröna blommor som blommar genom säsongen och skiftar färg till olika toner av vitt, rosa och grönt. Trivs i växtzon 1-4.
Vipphortensia ‘Silver Dollar’ blir omkring 1,5 m hög som fullvuxen buske. Den här varianten har vita blomstänger som gradvis blir mer rosa. Trivs i växtzon 1-4.
Vipphortensia ‘Living Pinky Promise’® är en liten vipphortensia som håller sig på höjder runt 70 cm. Blommorna är stora och skiftar färg från vitt till mörkrosa genom säsongen. Trivs i växtzon 1-3.
Vipphortensia ‘Living Infinity’® är en kompakt hortensia som blir omkring 90 cm hög. Den blommar i juni till september, och färgen utvecklas från vit till röd. Trivs i växtzon 1-3.
Vipphortensia 'Switch Ophelia' är sorten för dig som inte kan välja färg, den här vipphortensians blommor byter färg hela fyra gånger! Blommorna är först ljusgröna, sen vita, lätt rosa och till slut mörkrosa. Det här är också en av de mest kompakta vipphortensiorna, som håller sig runt halvmetern. Trivs i växtzon 1-3.