Bli klimatsmart – låt ogräset komma till nytta
Hatar du allt som heter ogräs? Då är det kanske dags att tänka om. Ogräs som brännässla, kirskål och maskros är en otrolig resurs. Många sorters ogräs är rena delikatesser, och nästan alla kan bli fantastisk växtnäring.

Kanske är känslorna för ogräs lite blandade hos oss med trädgård, men om vi börjar se på ogräset med nya ögon finns det mycket att vinna – framför allt blir det roligare att rensa.
Att äta ogräs
Förr i tiden var det vanligt att äta ogräs som kirskål och brännässla, och det är lätt att förstå varför – det kan vara både nyttigt och gott. Många restauranger har på senare tid tagit upp traditionen, och i större mathallar säljs ätligt ogräs till höga priser.
Sju sorters ogräs du kan äta
Här är sju sorters ogräs som är lätta att hitta och som smakar gott.
- Brännässla
Passar till soppa, te och mycket mer. Tunna blad smakar bäst.
- Kirskål
Äts som andra kålsorter – i pajer, pesto och grytor. Tunna blad har mildast smak.
- Våtarv
Används i sallader, pajer och soppor. Blad eller tunna kvistar har en nötig, ärtliknande smak.
- Målla
Blad från plantor som ännu inte blommat kan användas i soppor, grytor och sallader. Växtens frön kan ätas som quinoa.
- Kvickrot
Rötterna kan kokas till en söt sirap som fungerar som sötningsmedel. De kan också torkas och malas till mjöl, och sedan rostas till ett spännande kaffesubstitut.
- Maskros
Hela växten är ätlig, men eftersom den är bitter används oftast bara kronbladen – till exempel i sylt eller saft. Bladen blir mindre bittra om du lägger dem i vatten en halvtimme före kokning. De fungerar då bra i pesto, paj och grytor.
- Lökört
Bladen har en lätt vitlökssmak och är bäst råa, till exempel i sallad eller pesto, men de kan också användas kokta som spenat. Blommorna kan användas som dekoration.
Kom ihåg detta innan du äter ogräs
- Plocka bara arter du är helt säker på vad de är.
- Undvik bekämpningsmedel – plocka aldrig nära vägar eller åkrar som besprutas.
- Undvik ogräs som kan innehålla höga nitrathalter, till exempel brännässlor som växt nära gödselstackar. Ge inte ogräs med högt nitratinnehåll till barn.
Gör växtnäring av ogräset
Om du inte vill äta upp ditt ogräs kan du istället låta det bli ny näring till dina odlade växter. För att ogräset inte ska sprida sig är det väldigt viktigt att ta bort ogräsets fröers och rötters förmåga att växa. Det finns flera sätt att göra detta på:
Fermentera ogräset
Fermenteringsprocessen dödar ogräset och dess rötter, samtidigt som den gynnar mikroorganismerna i jorden. Fermentering (mjölksyrabakterie-jäsning) kan göras med hjälp av bokashiströ eller bokashispray. Ett sätt att göra det på är att lägga ogräset i en säck och spraya bokashispray lager för lager samtidigt som du trycker ihop innehållet för att pressa ut så mycket syre som möjligt. Sedan försluter du säcken och väntar i 2 till 4 veckor innan du gräver ner det fermenterade ogräsmaterialet i planteringsjorden.
Torka ogräset
Många sorters ogräs kan användas som täckmaterial så länge de får torka först. Men undvik ogräs som hunnit sätta frön, sådana plantor är det bättre att fermentera eller låta ruttna.
Låt ogräset ruttna
Om du lägger ogräset i vatten och täcker med lock tills allt har blivit en rutten, men näringsrik smet, får du en näringslösning där frön och rötter neutraliseras. Förmultningsprocessen tar cirka en vecka, men det kan vara klokt att skära i ogräsresterna för att kontrollera att de är helt döda innan du använder vätskan. Näringslösningen bör blandas med minst tio delar vatten och filtreras innan användning.
Lägg ogräset i komposten
För att vara säker på att rötter och ogräsfrön neutraliseras måste komposten skötas väl och brinna ordentligt. Det betyder att nedbrytarna och mikroorganismerna måste vara fullt aktiva, och materialet ska vara riktigt varmt. Ogräs bör läggas mitt i komposten där temperaturen är som högst. Det är dock säkrast att låta ogräset ruttna innan du lägger det i komposten, då kan du vara helt säker på att frön och rötter är döda.
Kom ihåg att ogräs också kan minskas på andra sätt. Undvik till exempel bar jord där ogräsfrön lätt kan etablera sig, och sträva alltid efter en frisk, luftig jord som är lätt att rensa.

Svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".
Läs mer:
Du är här: