Det här är plattmasken – och så gör du om du hittar den
Under de senaste månaderna har plattmasken Obama nungara hittats på leveranser av växter från andra länder. Länsstyrelsen uppmanar alla trädgårds- och växtintresserade att hjälpa till att förhindra dess spridning. Plattmasken kan nämligen hota den biologiska mångfalden och näringskedjor om den etablerar sig i naturen.

Foto: Piter Kehoma Boll / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obama_nungara.jpg
Plattmasken är en främmande rov-plattmask som kommer från Sydamerika. Eftersom den äter andra djur, såsom daggmaskar och sniglar, kan dess spridning ha en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Även om Länsstyrelsen uppger att det är osäkert om plattmasken kan etablera sig i Sverige, hoppas vi att alla våra kunder sätter sig in i nedanstående information och hjälper till att förhindra att den får fäste i vår natur.
Så här känner du igen den
Plattmasken är 5–8 cm lång och cirka 0,5 cm bred. Den har en beige till mörkbrun rygg med svarta längsgående ränder och en beige undersida. Plattmasken trivs i fuktiga miljöer och har oftast påträffats under krukor, i jord eller på växtbrädor. Den är mest aktiv på natten och lämnar slemspår som reflekterar i ljus. Äggen är små, cirka 0,5 cm. De är klarröda i början och blir mörkbruna efter några dagar, så de kan vara svåra att upptäcka i jorden.
När du har köpt trädgårdsväxter rekommenderar vi att du letar efter plattmaskar under krukan och på jorden i krukan. Det är också bra att använda handskar och ficklampa, eftersom maskens slem reflekterar i ljus och kan vara irriterande för huden.
Så här ska du göra om du hittar plattmasken
1. Ta bild på plattmasken och växten.
2. Rapportera fyndet till Länsstyrelsen eller via webben www.invasivaarter.nu
3. Om växten köptes i en Plantagenbutik, anmäl fyndet till butiken där växten köptes, med bild och EAN-kod från produkten.
4. Döda plattmasken genom att hälla kokande vatten över den, dela den inte.
5. Lägg den döda masken i en försluten påse och kasta den i brännbart avfall.
6. Behandla jorden som hör till växten genom att lägga jordklumpen i 40-gradigt vatten i minst 15 minuter.
7. Håll växten inomhus och isolerad tills den har behandlats, och kontrollera den dagligen i minst två dagar utan nya fynd. Då kan växten anses vara fri från plattmask.
Vill du ha mer information om hur du som konsument kan bidra till att förhindra spridning? Läs våra frågor och svar längst ner på sidan.
Plantagen vidtar åtgärder för att skydda vår natur
Plantagen följer situationen noggrant och samarbetar med myndigheterna för att säkerställa säker handel och skydda Sveriges biologiska mångfald. Plantagen har strikta rutiner för kontroll och inspektion av växter, både hos leverantörer, i egna logistikcenter och i alla Plantagen-butiker.
– Vi tar detta på största allvar. Som en stor aktör har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att förhindra spridning. Vi är i en lyckosam situation där vi alltid vet var våra växter kommer ifrån eftersom vi handlar direkt. Det ger oss kontroll och möjlighet att skydda både våra kunder och naturen i Sverige, avslutar Marcus Larm






Som en del av våra rutiner kontrollerar vi bland annat anläggningsleveranser till vårt huvudlogistikcenter med hundsökningar.
Frågor och svar
1. Hur kontrollerar jag växter hemma?
Lyft försiktigt ut växten ur krukan och ta en titt på jorden och krukbotten. Använd gärna handskar och ficklampa, eftersom plattmasken gillar mörka ställen och slemmet gör att den reflekterar ljus.
2. Vad gör jag med jorden om jag hittar plattmask?
Börja med att ta bort plattmasken från växten och häll sedan kokande vatten över den. Det är viktigt att inte dela på den. Lägg plattmasken i en förseglad påse och släng den som brännbart avfall.
Värm sedan upp vatten till 40 grader, och använd gärna en kökstermometer för att säkerställa rätt temperatur. Sätt hela jordklumpen med växten i vattnet på 40 grader i minst 15 minuter. Detta tar död på eventuella ägg i jorden.
3. Kan jag behålla växten efter fynd?
Efter behandling och isolering i minst två dagar utan nya fynd av plattmask eller ägg, kan växten behållas säkert.
4. Kan jag dela växter jag nyligen köpt?
Vi rekommenderar våra kunder att undvika att dela eller flytta jord och växter innan man är helt säker på att de är fria från plattmask.
5. Hur kokar jag plattmasken på ett säkert sätt?
Häll kokande vatten direkt på plattmasken, till exempel i en skål eller behållare. Det är viktigt att inte dela på den, eftersom den kan växa ut igen från delar av kroppen. Lägg den sedan i en förseglad påse och släng den som brännbart avfall, inte i kompost eller trädgårdsavfall, eftersom det kan bidra till spridning.
6. Vad gör jag med äggen? Hur tar jag bort dem?
Äggen är små och svåra att se. De är röda när de nyligen lagts och blir mörkare och bruna efter några dagar. De är cirka 0,5 cm stora och gömmer sig väl bland jorden och längs krukkanten. Det säkraste är därför att värmebehandla jorden. Lägg jordklumpen i 40 graders vatten i minst 15 minuter för att ta död på äggen och förhindra spridning. Detta är den mest effektiva åtgärden du som kund kan göra hemma för att förhindra vidare spridning.
7. Vad gör jag med krukorna om jag upptäcker plattmask på min växt?
Det räcker att noggrant rengöra krukorna med varmt vatten och tvål och skölja dem ordentligt efteråt.
8. Vad gör jag om jag upptäcker plattmask på växterna som redan är planterade utomhus?
Häll kokande vatten över plattmasken och släng den i brännbart avfall. Behandla jorden med minst 40-gradigt vatten i 15 minuter för att säkerställa att masken och dess ägg dör. Kontakta även din lokala Plantagen-butik där växten köptes och rapportera fyndet till Länsstyrelsen eller på artportalen via webbplatsen www.invasivaarter.nu.
9. Vad gör jag om jag hittar plattmask Obama nungara i trädgården eller ute i naturen?
Ta ett foto av plattmasken och rapportera fyndet till Länsstyrelsen eller artportalen via www.invasivaarter.nu för att förhindra vidare spridning. Om du kan: häll kokande vatten över den och lägg plattmasken i en förseglad påse. Släng den i den förseglade påsen som brännbart avfall.
10. Hur förvarar jag infekterade växter?
Håll dem isolerade och undvik att placera dem utomhus. Utomhusförvaring ökar risken för spridning, därför ska infekterade växter och avfall förvaras inomhus och vara ordentligt förslutna tills de är behandlade eller oskadliggjorda.
11. Vem ska jag meddela om jag hittar plattmask?
Meddela den Plantagen-butik där du köpte växten samt Länsstyrelsen. För att meddela Plantagen önskar vi att kunden fotograferar plattmasken och växten och skickar bilder tillsammans med EAN-koden för produkten till butiken. Ta även en bild på plattmasken och rapportera fyndet till artportalen via www.invasivaarter.nu.
12. Hur länge kan plattmasken överleva inomhus eller i växthus?
Det är oklart hur länge plattmasken kan överleva inomhus, men i milda miljöer kan den leva länge. Därför är det viktigt att snabbt behandla fynd och isolera den drabbade växten.