Så här lagrar du det du har odlat
Odla
Kilovis med gurkor och äpplen i hinkar och spannar. Det är roligt att lyckas med odlingen, men var ska vi göra av all maten? Här berättar vi för dig hur du kan förvara frukt och grönsaker på bästa möjliga sätt.
Hur vi förvarar grönsaker har ändrats över tiden. Kylskåp och frysar har länge gett oss nya möjligheter, men utrymmet är ofta begränsat. Därför kan det vara klokt att komplettera med andra förvaringsmetoder, som inläggning, juicing, jäsning, torkning eller helt enkelt förvara delar av skörden under jorden. Tidigare var det avgörande att kunna lagra mat, och nästan varje hus och gård hade sin egen rotkällare. Många av dessa har försvunnit, och kanske är att bygga nya inte högst upp på prioriteringslistan. Men det finns alternativ. Här är några av dem:
Torkning av frukt och grönt
Att torka örter är väl känt för de flesta, men färre vet att det är fullt möjligt att torka äpplen, lök, vitlök, morötter, tomater, rotfrukter och även vissa bladgrönsaker. Skiva det du vill torka i tunna skivor och häng upp det för att torka, lägg det i ugnen eller på bakplåtspapper. Det finns även specialdesignade matavfuktare tillgängliga för köp. Det bästa är om torkningsprocessen går fort, då bevaras flest näringsämnen. Vissa livsmedel, som rädisor, torkar inte bra då de förlorar smak. Vitlök är lämplig för både torkning och konservering. Foto: Liselotte Roll
Konservering
Mycket av det vi vanligtvis odlar kan konserveras i steriliserade glasburkar, antingen i saltlake, vinäger eller olja. Vitlök och chili är kanske särskilt lämpliga att bevara i olja, men var medveten om att jordbakterier kan växa i oljan, vilket potentiellt kan leda till allvarlig förgiftning med botulism. Därför måste sådana konserverade varor förvaras vid en temperatur under 4 grader, och det är viktigt att vara mycket noggrann med att använda rena burkar och ta bort all jord.
Jäsning
Fermenterade grönsaker kan hålla i flera månader, och kål, lök och morot är ofta läckert när de är fermenterade. Se till att burkarna du använder är helt rena och steriliserade. Fermenterade grönsaker kan hålla i 4-6 månader om de förvaras på en sval plats.
Frysning
Många grönsaker, bär, frukter, bönor och ärter kan frysas. vissa av dem kan frysas direkt, medan andra bör först blancheras. Krossade och kokta tomater är också praktiska att frysa för senare användning i grytor och såser.
Kylning
Rotsaker som morötter och potatis kan förvaras på en sval och relativt fuktig plats. Om du inte har en källare kan du förvara dem i kylskåpet eller bygga en skjul - en slags underjordisk förvaring. Du kan också förvara rotfrukter utomhus, i träbackar eller mörka plastlådor, men se till att de skyddas mot möss och frost. Till exempel kan du placera rotfrukterna i jord eller halm, eller isolera lådorna med Styrofoam. Ta alltid bort topparna på grönsakerna, förutom rödbetor - där kan du lämna några centimeter.
Att pressa och inläggning
Nästan alla typer av bär och frukter kan omvandlas till juice, sylt och marmelad. Vissa, som äpplen och krusbär, kan till och med göras till chutney. Socker förstärker smaken och ökar hållbarheten. Precis som vid konservering och jäsning är det viktigt att glasen och flaskorna du använder är helt rena, för att förhindra att mögel bildas. Med rätt förvaring kan juicede och inlagda frukter och bär hålla i 1-2 år.
Skjut upp skörden
Vissa grönsaker kan lämnas där de växer ända in på vintern, det är både arbetsbesparande och smart. Morötter kan till exempel lämnas kvar tills det fryser. Jordärtskockor kan stanna i marken hela vintern och skördas på våren. Det finns även bladgrönsaker som trivs i kylan, grönkål och kål är exempel på bladgrönsaker som faktiskt blir mer smakrika efter en eller två frostnätter.
Ämnen:
Odla