Japansk lönn - plantering och skötsel
Japansk lönn är ett fantastiskt lönnträd som sticker ut med sitt vackra färgrika lövverk i nyanser av rött, gult och orange. Här går vi igenom hur du planterar och sköter om din japanska lönn så att den tillför en ny dimension i din trädgård.

Vetenskapligt namn: Acer palmatum
Familj: Lönnsläktet
Japansk lönn är en favorit i många trädgårdar och även bland trädgårdsmästare och i offentliga miljöer. Trädet tillför vackra färger till trädgården och skapar en fin kontrast till allt det gröna. Dess delikata och färgstarka blad gör trädet till en vacker symbol för den japanska estetiken, och skapar en stämningsfull atmosfär. I tillägg till färgen finns det också sorter med speciell form, exempelvis Acer palmatum 'Dissectum' och Acer shirasawanum 'Aureum'.
Prydnadsträdet passar både i stora trädgårdar och på mindre uteplatser, små varianter på japansk lönn som kan odlas i kruka. Det viktiga är att det får tillräckligt stor plats och isoleras bra. Tänk dock på att det är enklare att lyckas med denna typ av lönn om du planterar den direkt i trädgården.
Varianterna är olika tåliga, de allra tuffaste sorterna av japansk lönn klarar sig upp till härdigshetszon 4. Som regel så är de röda varianterna mest tåliga.

Plantering och skötsel av japansk lönn
När ska man plantera japansk lönn? Japansk lönn kan planteras från tidig vår till sen höst, ända tills frosten gör sitt intåg. Det är dock viktigt att det nyplanterade trädet får god tillgång till vatten under etableringsfasen, så att plantera på våren eller hösten när det är fuktigt i marken är allra bäst. Då slipper du vattna så ofta.
- Placering
Var du väljer att plantera din japanska lönn är viktigt för dess anpassningsförmåga och trivsel. De tunna, delikata bladen blir lätt skadade i vinden, och kall vind kan frysskada dem. Välj en plats där trädet står skyddat men samtidigt får mycket sol, gärna mot öst eller väst. Trädet växer långsamt, men det är ändå viktigt att säkerställa att det finns utrymme för den att på sikt bredda sig och att växa till sig på höjden. - Jord
Japansk lönn är inte särskilt krävande när det kommer till jorden, men den trivs bäst i jämnt fuktig jord. Blanda jorden med barkkompost så ger du trädet en bra start. - Vattning
Trädet vill som sagt ha fuktig jord – det tål varken torka eller att stå i för mycket vatten över tid. Planterar du ut trädet i trädgården kommer naturen sköta den jämna bevattningen på egen hand, då räcker det att du vattnar under torra perioder. - Gödsel
Den japanska lönnen behöver inte särskilt mycket gödsel, det räcker med lite kogödselkompost på våren.
Täck och skydda tidig vår
Övergången från vinter till vår är en kritisk tid för den japanska lönnen. Frosten i marken gör att trädet inte får tillgång till vatten, samtidigt som solen värmer på trädets krona och torkar ut trädet. Du gör därför bäst i att skydda trädet mot torkskador, genom att täcka det under vårvintern. En annan riskfaktor på våren är att trädet - på grund av värmen - sätter skott för tidigt för att det tror att sommaren är på väg. Kommer det då en ny köldknäpp kan dessa frysa.
Beskärning
Du behöver inte beskära en japansk lönn, men om grenarna sticker iväg på egna äventyr (eller om du vill forma trädet) så tål det att du beskär det. Beskär helst i JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september. Tänk på att beskärningen inte är ett verktyg för att hämma tillväxten, utan för att formklippa trädet.

Japansk lönn i kruka
Det går absolut att plantera japansk lönn i kruka, men det är inte riktigt lika enkelt att få den att trivas som när du planterar den i backen. Du bör exempelvis bo i en av de klimatzoner som har lite mildare väder, gärna längre ned i landet. Du bör också välja en av de sorters japansk lönn som har en härdigshetszon ett steg över den som du bor i. Bor du i H3 väljer du således en japansk lönn härdig nog för zon 4.
Detta tipset gäller dock som tumregel för de flesta träd och buskar som planteras i kruka, men självklart finns det inga garantier. Bäst chans att lyckas har du om du väljer en så stor och rymlig kruka som möjligt, och lägg lite extra tid och omsorg på skötsel – speciellt på bevattning och vintertäckning.
Övervintra japansk lönn inne?
Drömmer du om en vacker japansk lönn på uteplatsen eller i trädgården, men bor i en del av landet där klimatet är lite för tufft? Många funderar på det här med att övervintra japansk lönn inomhus. Och det är inte en helt dum idé. Det kan fungerar om du ställer in den i ett garage, en kall källare eller ett växthus och skyddar trädet från kalla vindar, snö och dylikt. Men det finns ändå en stor risk att trädet inte överlever.
Vill du testa och chansa så bör du ha i åtanke att platsen måste vara ljus nog och kall nog för att trädet ska kunna gå i vintervila i rätt tid, det får inte vara varmare än 10 grader.
Olika sorters japansk lönn
- Japansk lönn 'Atropurpureum'
En av de mest populära sorterna av japansk lönn. En medelstor buske som breddar sig fint med tiden. De mörkröda bladen blir intensivt blodröda på hösten. Härdighetszon1-4. Se våra sorter. - Japansk lönn 'Garnet'
En liten buske med ett brett växtsätt och röda flikade blad. Rödorange höstfärg. Finns också varianter på stam. Härdighetszon 1-4. - Japansk lönn 'Phoenix'
Japanskt lönnträd med ett kompakt växtsätt av palmblad som framstår rosa med gulgröda bladnerver. De blir gradvis gulare och sedan grön, därefter blir de orange, röda och gula på hösten. Härdighetszon 1-3. - Japansk lönn 'Emerald Lace'
Japansk lönn med hängande växtsätt och smaragdgrönt, fint bladverk. Orange höstfärg. Rund bred buske eller litet träd. Härdighetszon 1-3. - Japansk lönn 'Orange Dream'
Kommer på våren med gyllengula blad som blir ljusgröna på sommaren. Bär en ljusorange höstskrud. Härdighetszon 1–4.
En japansk lönn sätter stor prägel på din trädgård. De färgrika bladen och det konstnärliga uttrycket ger ett estetiskt lyft och en säregen elegans.
Tips från experten:
Nadja – trädgårdsmästare, landskapsarkitekt och kundtjänstmedarbetare på Plantasjen, med ett extra intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.
Läs också:
Du är här: