Italienska örter
Om du gillar att laga italiensk mat kan det vara en bra idé att ha traditionella italienska örter tillgängliga. Italienare gillar att tillsätta smak till sin mat och det gör de bäst genom att använda olika örter. Det är förstås lättare i Italien, när klimatet gör att örter praktiskt taget växer precis utanför, men nu kan du få traditionella, färska örter från Italien i våra butiker.

Kryddor ger karaktär och personlighet
Örter kan användas inom många områden och har ofta till uppgift att ge maten karaktär och personlighet. Örterna rengörs från grova stjälkar och bladen skärs eller hackas precis innan användning och blandas i maten. Många örter tappar smaken när de tillagas och bör därför tillsättas precis innan servering. Örter har använts sedan tidernas gryning, med blad, stjälkar eller blommor som används för mat eller medicin. Dill, persilja och gräslök var under många år det vanligaste här i landet, men många andra spännande örter har efter hand blivit vardagskryddor för oss norrmän.
Örter innehåller vitamin C, folat, kalcium, magnesium, koppar och kostfiber. Relativt små mängder används dock i matlagning och därför är betydelsen liten.
Örter i det italienska köket
- Oregano
Oregano är detsamma som vild mejram och på norska kallas det bergsmynta. Oregano har en starkare smak än mejram, och vi norrmän använder mycket mer oregano än mejram. Oregano är en av de välkända och viktiga örterna i det italienska köket. Det används ofta i pizza och pastarätter, ofta i kombination med ost och tomat. Dess starka smak gör den perfekt till tomat- och pastarätter. Det är också gott till fågelrätter.
- Rosmarin
Rosmarin är en flerårig växt med blad som liknar tallbarr. Bladen innehåller eteriska oljor och bittra ämnen som ger en söt och lätt bitter smak som påminner om kamfer. Rosmarin har använts som medicin och helig ört i tusentals år. Idag är den en klassiker för lammstek och passar väldigt bra till fisk- och vilträtter. Dessutom ger den en god smak till grillat kött eller till rätter med potatis. Ett bra tips är att använda rosmarinkvistar som köttstavar, då det ger köttet en extra god smak. Rosmarin har en intensiv doft och är en mångsidig ört som du kan använda till det mesta. Du kan också få rosmarin vid stjälken. Det är vackert och dekorativt, och du plockar bara direkt från det och lägger till det i din mat.
- Timjan
Timjan växer vilt i alla länder runt Medelhavet, och är en klassiker i det sydländska köket – där den ofta används i rätter med lamm. Hela växten doftar gott och är mycket användbar som krydda och te. De små timjanbladen har en mycket stark och genomträngande smak, och de används i många rätter – som soppa, korv och till att marinera kött. Timjan ger vackra rosa/lila blommor hela sommaren. När den blommar är timjan som en magnet för bin och fjärilar, som lockas av den frestande nektarn. Timjan lämpar sig för torkning.
- Salvia
Salvia har en lätt bitter, starkt kryddig smak. Det är de unga, grågröna bladen som används som krydda. Salvia är också en av de örter som är praktiskt taget oumbärlig i det italienska köket, och det är en mycket viktig ingrediens i den klassiska italienska rätten "Saltimbocca á la Romana" och i rätten "Ravioli al plin" från det piemontesiska köket (ravioli med smör och salvia). Salvia har också varit känd genom historien för sina medicinska egenskaper mot halsont, matsmältningsbesvär och magsmärtor.
Läs också:
Du är här:











