Februari - detta kan du så och odla
Vintern är i full gång. För oss som odlar är det en lugnare period, men för dem som vill finns det alltid något att göra!
KALENDER ÖVER HÄNDELSER - FEBRUARI
Tjälen går djupt och snön ligger vit och gnistrande i trädgården. Vid första anblick ser allt ut att ligga i dvala – men så är inte fallet. Det pågår ständigt något i naturen och i den tunna glipan mellan snötäcket och marken finns fortfarande insekter och småkryp som kilar runt och lever sina liv, mer eller mindre som vanligt.
Odla inomhus
Om du har växtbelysning som ger växterna det ljus de behöver, bör det inte vara något problem att odla inomhus även under den mörka vintermånaden februari. Bland de många grönsaker som trivs inomhus med rätt ljus hittar vi gott om gröna blad och smakrika alternativ för smörgåsar.Odla detta i inomhus i februari
Sallad
Ärtskott
Vattenkrasse
Busktomater
Malabarspenat
Självpollinerande gurkaDags att så
I februari kan du även förkultivera växter som har lång utvecklingstid, bara du ger dem extra ljus i form av en växtlampa eller liknande. Det kan verka tidigt, men den nordiska sommaren är tyvärr för kort för att de ska kunna utvecklas till fullo om de inte får en tidig start.
Förså detta i februari
Pelargonia
Heliotrop
Verbena
Chili
Paprika
Kronärtskocka
Selleri
Physalis
Aubergine
Timjan
Purjolök
Passa också gärna på att förodla olika sorters kål, som grönkål, svartkål, blomkål, purpurkål och brysselkål.Läs också
5 tips för en lyckad förodling
Odla i snön
Att vinterodla sådant som behöver en köldperiod för att gro eller sådant som normalt självsår sig på hösten går alldeles utmärkt i februari. Det kan till exempel vara sommarblommor och grönsaker som spenat och dill. Tidiga sådder under snön kan ge en riktigt tidig skörd, så det är värt att chansa med åtminstone några av dina fröer.
Sår du spenat nu kan du med lite tur skörda de första bladen redan i april eller tidigt i maj och senare använda odlingsytan till annat.
Vintersådder kan ske på friland, i växthus, växttunnel eller i plastbyttor. Det viktiga är att skydda dem mot djur och att inte så förrän det blivit riktigt kallt, tanken är nämligen att fröna ska gro till våren och inte direkt, detta för att undvika att späda plantor inte fryser ihjäl om det blir kallt senare. Vid vintersådd ska det alltså inte sås på senhösten utan först när tjälen och kylan är beständig.
Bra växter för vinterodling
Morötter
Spenat
Dill
Svart skärelök
Sallad
Persilja
Palsternacka
Sellerirot
SkärelökI varmbänk i växthus eller växttunnel kan du få lite extra fart på odlingarna till våren om du sår:
Pak Choi
Rädisa
Italiensk rucolaDet du bör undvika att så utomhus just nu är växter vars frön inte tål kyla som till exempel blommor som inte är härdiga i vårt klimat, gurkfröer, pumpafröer och bönor, de har sin tid senare under våren.
SKRIVEN AV:
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».