Lagra skörden: Sylta! Gör hemmagjord sylt och marmelad av bär och frukt
Att göra sylt och marmelad av frukt och bär från trädgården är både roligt och enklare än vad man kan tro. Här går vi igenom processen steg för steg.

Att göra sylt och marmelad från grunden är ett härligt sätt att ta vara på frukt och bär som är i säsong. Oavsett om du har en egen fruktträdgård eller härliga bärbuskar i trädgården, kan du skapa välsmakande sylt och marmelad, som tillför en extra touch till din frukost, fika eller dessert.
Hemlagade konserver är också en utmärkt present och en påminnelse om sommarens smaker under årets kallare månader.
Vad kan man göra sylt och marmelad av?
Så gör du sylt och marmelad
Sylt gör du i en vanlig kastrull. Det är bara bär och lite socker som ska till. Du kan göra sylt och marmelad när som helst på året, så länge du plockat och rengjort bären i rätt tid. Du kan sedan frysa in dem och göra sylten en annan dag.
En viktig notering att ha i bakhuvudet är att ju saftigare bären är desto lösare sylt. Därför bör du plocka bären innan de hunnit att bli allt för mogna och vattenstinna. Plockar du dem lite tidigt innehåller de en mindre mängd vatten och mer pektin, vilket är positivt för processen. Detta skiljer sig från när du ska göra saft, för då vill du ha bären saftigare och med mindre pektin i.
Processen för att göra sylten eller marmeladen är sedan ungefär densamma. Du kokar bären med socker och testar hur fast konsistensen är genom att göra sylt- och marmeladtestet.
Skillnaden när du gör marmelad är att du har i en större mängd socker och att du har längre koktid, för att den ska bli tjockare och fastare - men i övrigt är det samma process som när du gör sylt.
Använd gärna syltsocker. Det innehåller pektin, och gör att du får en lagom fast sylt på bara några minuter. Du kan även använda vanligt socker, men då får du låta den koka lite längre för att få samma resultat.
Sylt- och marmeladtestet
För att undersöka hur fast sylten eller marmeladen är finns det ett enkelt knep. Du stoppar en tallrik i frysen så att den kyls ned ordentligt. När sylten eller marmeladen kokat klart lägger du upp en del av den på tallriken och ställer tallriken i frysen ett par minuter. Det går även bra med kylen, dock tar det lite längre tid.
Ta sedan en sked och dra den genom syltklicken för att se hur väl den separerar sig. Om sylten (eller marmeladen) flyter ihop igen är den fortfarande rinnig, får du ett streck i mitten där du drog är den fast. Om den är rinnig behöver den koka längre.
Upprepa processen tills dess att du får en sylt eller marmelad som har den konsistens som du önskar.
Steg för steg
- Rengör burkarna
Rengör burkarna du ska förvara sylten och marmeladen i, för att öka syltens hållbarhet genom att minska risken för att det bildas bakterier. Har du en behändig tätslutande burk med bygel bör du även koka gummiringen. - Värm burkarna
Eftersom du ska hälla varm sylt eller marmelad i burkarna måste även burkarna vara varma. Sätt ugnen på 125 grader och låt burkarna stå därinne i cirka 20 minuter. - Rengör bären
Plocka bort skräp från bären. Se även över så att det inte finns mögel, och skölj av dem om det behövs. - Tillsätt socker
Blanda bären med socker, gärna syltsocker, till den sötma du önskar. - Koka
Häll bären i en kastrull och låt koka upp. Du behöver inte mosa dem i det här steget för de kommer att koka sönder ändå. Hur länge de ska koka beror på vilket slags socker du har använt. Använder du syltsocker räcker det att koka dem i drygt fem minuter. Har du vanligt socker får du testa dig fram till den konsistens du vill ha. - Ta bort skummet
Det blir ofta ett skum ovanpå när du kokar, så det kan vara estetiskt praktiskt att skumma av sylten. Ta en sked eller en hålslev och ta bort skummet. - Testa konsistensen
Gör sylt- och marmeladtestet när du tror att sylten eller marmeladen är klar. Lägg en tallrik i frysen så att den blir ordentligt nedkyld. Ta fram den och lägg en klick av sylten på den och in med det i frysen eller kylen igen i drygt fem minuter. Dra sedan en sked genom sylten och se om den håller ihop. - Bitar eller ej
När sylten uppnått rätt konsistens ser du över hur mycket bitar det är kvar i den. Vissa vill ha en helt slät sylt, andra gillar när det är lite bitar i. Vinbär, hallon, krusbär med flera kokar sönder så att du får en fin struktur automatiskt. Men kokar du exempelvis mullbärssylt har dessa ett skaft, så många väljer då att mixa med stavmixer. Beroende på vilken konsistens du vill ha kan du nu alltså bearbeta sylten eller marmeladen. För en fin konsistens kan du använda stavmixer, vill du ha mer bitar i kan du exempelvis använda potatisstompen. - Fyll burkarna
Nu behöver du burk och tratt. Fyll upp burken så att du har en centimeter kvar till kanten. Du vill ha en så tät förslutning som möjligt så se till att kanterna är rena - om inte så torka av dem.
Vattenbadkonservera sylten
Vattenbadskonservering är en konserveringsmetod som gör att sylten håller längre. Det är enkelt - och en viktig del i processen för ökad hållbarhet.
Så gör du:
- Ta fram en kastrull och fyll upp med vatten så att det senare kommer att täcka syltburken. Ha gärna en marginal på 3-5 centimeter med vatten som kommer att vara över burkens lock.
- Värm vattnet till samma temperatur som sylten och syltburken, så någonstans strax under kokpunkten. Lägg en kökshandduk i kastrullen och placera burken ovanpå handduken. Du har i handduken för att inte burken ska stå dikt an mot kastrullbotten, annars börjar den att hoppa när vattnet kokar.
- Sedan kokar du upp vattnet så att det börjar koka ordentligt. Låt koka i tio minuter.
Syltens hållbarhet
Burkarna kan förvaras i rumstemperatur så länge du inte har öppnat dem, men regeln “ju svalare desto bättre” gäller förstås som alltid. Burkarna bör stå mörkt.
Läs mer:
Du är här: