8 sätt att använda och förvara squash
Drunknar du i squash? Då är du långt ifrån ensam, bara ett par, tre plantor kan ge enorma mängder frukt. Här presenterar vi åtta goda tips på hur du kan ta hand om skörden.
Squash, också kallad zucchini är mycket lätt att odla, med regelbunden vattning och rejält med näring blir skörden oftast gigantisk. Därför räcker det för de flesta familjer att plantera ett par, tre plantor för att täcka årets behov. För att sprida ut skörden en aning kan det vara klokt att mixa sommar och vintervarianter på det viset undviker du att alltför många squash mognar samtidigt. Vintervarianterna brukar ha lite hårdare skal som gör dem lättare att lagra.
1. Riv och frys
Kanske är detta det allra enklaste sättet att bevara squash. Rivet kan sedan användas i all möjlig mat som pastasåser, lasagne, biffar eller grytor, eller varför inte i bröd och bakverk? Kom ihåg att klämma ur så mycket vätska som möjligt innan infrysningen.
2. Lägg in
Precis som med gurka kan squash läggas in, till exempel i en 1-2-3 lag med ättika. Varvar du skivorna med vitlök, dill och chili så får du ett gott pålägg som fungerar lika bra på smörgåsen som på hamburgaren, eller som tillbehör till andra rätter.
Squash i 1-2-3 lag
En enkel 1-2-3 lag består av:
- 1 dl ättiksprit
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
Denna kokas upp och får svalna innan den hälls över den skivade squashen och de smaksättare du varvat med. Använd alltid väl rengjorda burkar och var noga med att skölja squashen innan du skivar den för att få bort eventuella jordrester.
3. Baka
Många bröd och till och med mjuka kakor som sockerkaka blir saftigare och godare om du tillsätter någon deciliter riven squash. Du kan även använda squash i så kallad ”falsk ostkaka” den blir minst lika god som den vanliga och går även att göra helt vegansk.
4. Lag om squash-chips
Genom att hyvla squashen tunt och långsamt torka den i ugn på cirka 125 grader kan du göra frasiga chips. Pensla med olja, salta och krydda sedan efter smak. Vänd chipsen efter cirka tjugo minuter i ugnen och ta ut dem när de är helt torra (men innan de blir brända). Sänk ugnstemperaturen till hälften om det behövs. Servera med en god dipp, till exempel en tzatziki – som också kan göras på just squash.
5. Smörgåspålägg
Skiva squash, bred ut på plåt och krydda med dina favoritkryddor, till exempel chili, vitlök och flingsalt och tillaga sedan i ugnen tills de mjuknat. Supergott i kombination med hummus eller mjukost. Fungerar också bra som nyttigt pizzapålägg.
6. Använd i maten
Lite squash i maträtter ger en saftig mustighet, men fyller också ut. Riven squash passar till exempel perfekt i köttfärssås, linsgrytor, lasagne, omelett, ja till och med i potatisgratäng. Du kan också låta squashen få huvudrollen, fräs den till gärna med vitlök till spagetti, grilla den med örter i ugn eller använd den i zucchinipaj med ost och dijonsenap.
7. Soppa - Krämig zucchinisoppa
En fräsch och krämig zucchinisoppa är en nyttig lunch. Här är ett enkelt grundrecept som kan varieras med valfria kryddor, till exempel curry, timjan, rosmarin eller vitlök.
Ingredienser
- 1 hackad lök
- 200 gram tärnad potatis
- 1 tärnad squash/zucchini
- 8 dl vatten
- 2 dl grädde eller havregrädde
- Smör
- Kryddor
Så här gör du
- Fräs lök, potatis och squash/zucchini i smör.
- Tillsätt vatten och koka på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills potatisen mjuknat.
- Mixa därefter med mixerstav och häll i grädde eller havregrädde.
- Krydda, salta och peppra efter smak.
Servera med ett gott vitlöksbröd.
8. Sallad
Hyvlad squash passar fint i de flesta sallader, särskilt bra passar den tillsammans med citron, dill och lite salt. Använd gärna även rivet citronskal, den yttre gula delen som kallas zest, den ger en alldeles särdeles fin smak i kombination med just squash.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)