Palettblad – fakta och skötselråd
Palettblad (Coleus) är en fantastiskt vacker och enormt populär växt. Den är lättskött, tacksam att ta sticklingar av och de färgsprakande bladen är en vacker inredningsdetalj i hemmets alla rum.
Vetenskapligt namn (Latin): Coleus scutellarioides
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)
Släkte: Coleus
Palettblad växer naturligt i Sydostasien. Under de senaste decenniet har palettblad blivit en storfavorit på fönsterbrädan i många hem. Enligt rapporten Växttrender har palettblad placerat sig på toppen som Sveriges mest populära stickling – så mycket som var tredje stickling som tas är ett palettblad.
Det är lätt att förstå varför, palettblad är den perfekta plantan att ta sticklingar av eftersom det är så lätt att lyckas. Även den som i vanliga fall saknar gröna fingrar kommer mest troligt att känna att det är enkelt.
Skötselråd för palettblad
Det krävs lite pyssel att ta sticklingar och forma palettblad, men det är inte på något sätt krångligt. Tvärtom är plantan mycket tacksam och lättskött!
- Placering
Växten trivs allra bäst när den får stå ljust och rymligt. Ju mer ljus den får, desto starkare färger får bladen. Men som många andra växter kan bladen brännskadas av för mycket direkt solljus.
- Jord och näring
Använd vanlig blomjord. Ge gärna lite växtnäring från vår till höst, så får du en frisk och vacker krukväxt.
- Vatten
Palettblad behöver inte så mycket vatten. Vattna därför lite och ofta. Jorden ska vara lätt fuktig, varken för torr eller blöt.
- Omplantering
Palettblad växer snabbt och kan behöva planteras om emellanåt. Se till att knipsa av eventuella blommor på din planta, annars tappar bladen sina vackra färger.
Läs också:
Hur toppar jag palettblad och tar sticklingar?
Palettblad behöver toppas för att växa sig fylliga och fina. Det innebär att du behöver klippa av topparna på plantan med jämna mellanrum. Det är även så du tar sticklingar från palettblad, så har du en planta kan du också snabbt få många - om du vill.
Läs gärna vår steg-för-steg-guide, «Så här tar du sticklingar av palettblad». Där får du bland annat råd om hur du räddar palettblad som dragit iväg på längden och fått glesa bladverk.
Flytta ut dina palettblad på sommaren
När sommaren kommer och faran för nattfrost är över, kan du låta dina palettblad flytta ut. Gör det gradvis då plantan behöver lite tid på sig att vänja sig vid ljuset och dygnstemperaturen.
Låt dina palettblad vara ute några timmar på dagen under de första dagarna, och öka sedan tiden succesivt under ett par veckor. Efter två veckor har plantan vant sig vid utelivet och kan stanna ute även över natten.
Olika varianter av palettblad
Det finns många olika varianter av palettblad. En sort har länge toppat listorna över de allra mest populära:
China Rose
Det är inte alltid så lätt att få tag i China Rose. Denna spektakulära rosa variant kan endast förökas genom sticklingar, vilket gör att tillgången inte alltid möter efterfrågan. Om du har en China Rose hemma, känner du säkert många som skulle bli överlyckliga av att få en stickling från din planta.
Palettblad med rosa inslag
- Royalty med flikiga, sammetsliknande blad med rosa kärna.
- Spacecake i starka rosa, lila och gröna nyanser.
- Fifth Avenue med blad som först är gröna och sedan blir rödbruna med cerisrosa mitt.
- Alligator Alley med limegröna kanter, lila mitt och tydliga rosa ådror.
- Ruby Road med kraftigt rosa och lila blad med gröna kanter.
- Great Falls Angel med små blad i fyra vackra färger.
Palettblad i vinrött, grönt och koppar
- Beale Street med stora, vinröda blad som håller färgen hela säsongen.
- Crown Jewel med krusiga, vinröda blad med ljusgröna kanter.
- Wall Street med stora blad i nyanser från koppar till gulorange.
- Bourbon Street med sammetsliknande rödbruna blad med en glimt av limegrönt i ytterkanterna.
Kärt barn har många namn
Palettblad har kommit att byta namn flera gånger under åren. Från början hette växten det vetenskapliga namnet Solenostemon scutellarioides, för att därefter bli Coleus med det vetenskapliga namnet Plectranthus scutellarioides. Numera heter den Coleus scutellarioide. Släktet Plectranthus finns kvar men palettblad ingår inte längre. Vad beror alla dessa namnbyten på?
Det har helt enkelt varit svårt att förstå växten. I takt med att nya sorter tillkommit har kunskapen runt palettblad ökat och man har fått revidera de tankar man haft tidigare. Det nuvarande vetenskapliga namnet ser dock ut att bestå eftersom det bygger på studier där man tagit DNA från plantorna (Paton et al. (2019)) och studerat detta. Det man såg var bland annat att Plectranthus var närmare släktena Tetradenia och Thorncroftia och därmed behövde man omdefiniera denna. I samband med detta blev då palettblad Coleus scutellarioides igen. Solenostemon används inte alls längre.
Palettblad har också flera smeknamn. Växten kallas exempelvis praktnässla, blomsternässla och rumsnässla. Så denna enormt populära krukväxt passar verkligen in på ordspråket "kärt barn har många namn".
Fakta om palettblad
- Blommor ska knipsas av direkt, annars tappar bladen sina vackra färger.
- Om du med jämna mellanrum friserar och klipper ner plantan, får du en buskig och fyllig växt.
- Odlas för de vackra färgsprakande bladens skull.
- Kan placeras både inomhus och utomhus under sommarsäsongen.
- Hade tidigare de vetenskapliga namnen Solenostemon scutellarioides, som nu delats upp i Coleus och Plectranthus. Coleus scutellarioides är palettblad. Släktet Plectranthus finns kvar men palettblad ingår inte där längre.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundtjänstmedarbetare på Plantasjen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktusar och Philodendron i synnerhet.
Fler tips och råd: