Plantagen Logo

Så här tar du sticklingar av Coleus (palettblad)

Inomhusväxter och interiör

Det är både enkelt och tacksamt att ta sticklingar av palettblad. Om du aldrig tidigare har tagit sticklingar, så är palettblad en bra nybörjarplanta! Här guidar vi dig, steg för steg.

Product image
  • Först och främst: Det skadar inte dina palettblad att du tar sticklingar, tvärtom främjar det tillväxten. Dina palettblad blir både kraftigare och buskigare. Samtidigt som du får en vackrare planta så skapar du nya plantor som kan glädja både dig själv och andra.

  • Ta stickling av palettblad – steg för steg

    Ta fram plantan du vill ta sticklingar av och en ren sax, så är du redo.

    Paragraph Image
  • Steg 1

    Hitta ett skott, med två bladpar. 

    Paragraph Image
  • Steg 2

    Klipp rakt över det nedersta bladparet, så att det blir blad kvar längst upp på grenen som du tar sticklingen från.

    Paragraph Image
  • Steg 3

    Ta bort de nedersta bladen på sticklingen. 

    Paragraph Image
  • Steg 4

    Nu är sticklingen klar att sättas i vatten, eller planteras direkt i en kruka med jord. 

    Det vanligaste är att sätta sticklingen i vatten tills den får rötter, vilket brukar ta bara en vecka.

    Paragraph Image
  • Steg 5

    Plantera sticklingen i en kruka med blomsterjord. Om du planterar sticklingen direkt i jord, utan att den först har stått i vatten och fått rötter, kan det vara bra att täcka krukan med plast. Då ger du plantan en liten växthuseffekt!

    Paragraph Image
  • Steg 6

    Vattna din nya planta och ställ den där du vill ha den. 

    Paragraph Image
  • Skötsel av palettblad

    •               Placering

    Ljust och luftigt, inte för mycket direkt solljus. Ju ljusare dina palettblad står, desto mer intensiva färger får bladen. På sommaren kan du plantera ut din planta, men den tål inte kyliga nätter. Vänta därför tills det är över 10 grader varmt ute dygnet runt. Palettblad behöver vänja sig vid att stå utomhus för att inte få köldskador eller bli solblekt. Du vänjer den enklast genom att låta plantan stå ute några timmar om dagen under några veckor, lite längre för varje dag. Därefter kan den stå ute dygnet runt. 

    •               Jord

    Vanlig blomjord fungerar bra. Blanda eventuellt i lite vermiculit eller perlite för att förbättra jorden.

    •               Vattning

    Vattna ofta men inte för mycket. Jorden ska vara lätt fuktig. Palettblad hänger med bladen när den är törstig.

    •               Näring

    Ge flytande, korttidsverkande krukväxtnäring som gödsel från vår till höst.

    •               Omplantering

    Palettblad växer mycket i början och den behöver bra med plats för rötterna, så plantera gärna om din stickling till en större kruka ganska snart. En bra riktlinje är att plantera om dina palettblad varje eller vartannat år så att plantan får ny näringsrik jord.

  • Hur toppar man palettblad?

    Om du vill ha en kraftig buske – inte en lång och tunn – så behöver du toppa din planta. Klipp av topparna, på samma sätt som du tar sticklingar. Med rätt skötsel blir dina palettblad en vacker färgklick till din inredning. 

    Håll utkik efter blomknoppar och knipsa av dessa när du ser dem. Blommorna tar mycket näring från plantan, så dina palettblad håller sig finare om du tar bort knopparna.

  • Hur räddar jag taniga palettblad?

    Har du taniga palettblad som du inte är helt nöjd med? Den kan räddas! På våren och sommaren kan du beskära dina palettblad kraftigt. Klipp över små skott långt nere på grenarna. Din planta kommer till en början se liten ut, men ge den några veckor så kommer den att förvandlas till ett kraftigt och buskigt exemplar. Om du klipper ner din planta på hösten eller vintern så behöver den växtbelysning och lite extra kärlek för att ta sig. 

    Så här enkelt är det alltså! Palettblad är en mycket tacksam planta att både föröka och få att trivas hemma. Med en liten insats får du fram många nya plantor. Lycka till!

    Paragraph Image