Plantagen Logo

Azalea – fakta och skötselråd

Växtguide
Firande
Jul

Azalea är en härlig och färgsprakande blomma som ger färg och blomprakt till ditt hem, både i fönster och på bordet. Den finns i olika färger som rosa, vit, persika, lavendel, röd och flerfärgad.

Product image
  • Vetenskapligt namn (Latin): Rhododendron x
    Familj: Ljungväxter (Ericaceae)

  • Snabbguide för azalea

    • Placering

    Azalean trivs bäst i ett luftigt, ljust rum utan direkt solljus.

    • Vattning

    Azalean tycker om vatten och trivs bäst med att vattnas var tredje dag. Gärna genom att den får dra upp vatten från fat eller skål i 10-15 minuter.

    • Jord

    Vid omplantering av azaleor bör du använda hortensia - eller rhododendronjord.

    • Näring

    Azalean behöver inte gödning under blomningen utan främst under sommaren när de nya skotten växer fram.

    Paragraph Image
  • Azalea, i kruka inomhus eller plantera ut?

    Azalea är en blomma många associerar med julen, men den är ändå en fantastisk växt för hela året. Azalean används som krukväxt inne under vinter och vår. Den kan placeras utomhus under sommaren, då lagrar den energi och sätter knopp för att blomma igen under vintern. Azalean är fin att dekorera med lite sisal i matchande färg.

    Azalea betraktas som en lättskött växt. Den behöver en jordblandning som håller fuktigheten, och en plastkruka som förhindrar torka under sin inomhustid- men mycket mer än så kräver inte denna vackra skönhet. Till våren går det bra att plantera ut din azalea, gärna intill din rhododendron om du har någon. Med lite vatten och näring har du en vacker växt som håller sig länge och skänker det där lilla extra till din trädgård.

  • Plantera ut azalea - så gör du

    • Placering

    Välj ut en plats ute i trädgården där du kan ge din azalea antingen direkt sol eller halvskugga. Det är även fördelaktigt om du planterat i ett läge som ger goda förutsättningar för ett bra dränage till din azalea.

    • Ge azalean utrymme

    Förbered en plats med ungefär 60 cm djup och 100 cm bredd, gärna något ovanför marken. Om du har fler plantor, tänk på att de vill ha mycket eget utrymme och kräver allt från 40 till 250 cm avstånd till närmaste planta, lite beroende på vilken azalea du har.

    • Var försiktig med rötterna

    Azalean har ett känsligt rotsystem, så var varsam och försök hålla rötterna så intakta som möjligt när du planterar ner den i jorden. Innan du gör detta kan du däremot ställa ner rotklumpen i vatten i cirka 10 minuter, så att den får suga åt sig.

    • Sätt ner azalean

    Sätt ned din azalea så att rotklumpen hamnar cirka 4-5 cm under jordytan.

    • Fyll på med jord och vatten

    Fyll upp till hälften med jord och vattna. Därefter kan du platta till jorden innan du fyller upp med resten, och vattnar ännu en gång. Du kan med fördel använda dig av rhododendronjord, som är särskild anpassad för surjordsväxter som azalean är. Med sitt låga pH-värde kommer den att ge din azalea ett friskt och fräscht grönt bladverk.

    • Grundgödsla

    I samband med planteringen kan du även grundgödsla genom att mylla ner en halv säck med förmultnad kogödsel per m2 ungefär. Om du gör detta så krävs därefter ingen vidare gödsling av din azalea på ett bra tag framöver.

  • Skötselråd

    Denna blomstrande skönhet har sin hemvist i Japan och Himalayas bergsluttningar, där de får regelbunden vattning tack vare de stora regnmolnen som kommer dagligen och blöter igenom hela plantan. När det kommer till skötsel av azalea handlar det därför att försöka efterlikna den typ av klimat som den hade där den ursprungligen växte. Azalean vill ha regelbunden vattning, men den vill inte stå i vatten – därför krävs en plats med bra dränage.

    Azalean är känslig för torka, så det är viktigt att du är noggrann med vattningen, särskilt under torra perioder och för nyplanterade utomhusplantor. Vattna dessa ordentligt åtminstone en gång i veckan, och se till att du då ger en ordentlig rotblöta. Räkna med runt 20-30 liter per utomhusplanta.

  • Skötsel inomhus för azalea i kruka

    För dig som har din azalea inomhus i kruka är det allra mest fördelaktigt att vattna i ytterkrukan, något som med fördel kan göras varje dag i mindre mängder. Under blomningstiden ska du däremot undvika att tillföra näring till din azalea.

    Paragraph Image
  • Placering, gödsling och beskärning av azalea

    Azalea föredrar att stå ljust, men inte i direkt solljus. Allra bäst trivs den att stå i ett fönster, eller på ett bord i mitten av rummet. Om den har mycket knoppar behöver den mer ljus än annars, ställ den därför gärna under en lampa.

    Om du myllar ner gödsel i samband med din utplantering räcker detta gott och väl för din azalea under en längre period. Vartannat år kan du fylla på med lite fräsch rhododendronjord, och under hösten kan du använda dig av löv, barkmull, tallbarr och lite komposterad kogödsel för att täcka marken runt din azalea.

    På våren kan du beskära din azalea, något som kan göras ganska hårt så länge du låter plantan få behålla sin naturliga form. För de kraftigare föryngringarna är det mest lämpligt att beskära innan blomningen, och för resterande kan du göra det efter. Efter blomningen kan du även se till att försiktigt putsa bort de gamla torra blomställningarna för att gynna en ny knoppsättning.

    Paragraph Image
  • Så skiljer sig azalea åt från rhododendron

    Idag är det några saker som gör det enkelt att skilja ut en azalea från en rhododendron. Det ena är att en del sorter av azalean fäller sina blad under vintern, vilket också gör att dessa klarar av vintern bättre än vad rhododendronbusken gör. Därtill så föredrar azalean betydligt mer sol än sina släktingar. Utöver dessa små undantag är det egentligen inte särskilt mycket som skiljer dessa två släktingar åt, och de kan med fördel planteras tillsammans – då de bildar färgsprakande konstverk när de kombineras.

    När man pratar om azalea idag utgör det två av totalt åtta underarter till rhododendron, vilka är de lövfällande azaleorna pentanthera och de städsegröna azaleorna tsutsusi. Vi använder azalea som prydnadsväxt i största mån, där vi hittar arter och hybrider som exempelvis fönsterazalea, rosenazalea och dvärgazalea.

  • Kul att veta

    • Azalea finns som både träd och buske, i hundratals olika arter.
    • Kom till Europa under 1800-talet, från Östasien.
    • Betraktas som en lättskött växt.
    • Finns såväl pyttesmå som jättestora azaleor.
    • Blommar under höst och vinter.
    • Vissa sorter sprider en fantastisk doft under sin blomningstid.