Förkultivering – vilken utrustning behöver du?
Den svenska sommaren är fantastisk, men ack så kort. Genom att förkultivera frön inomhus kan vi ändå lyckas med de flesta blommor och grönsaker. Men vad ska vi odla dem i? Här guidar vi dig genom allt från såbrätten och pluggbrätten till så- och odlingsbriketter.

Spelar det någon roll vilken typ av material vi odlar i? Ja, det gör det faktiskt. Det finns nämligen olika fördelar med olika lösningar. Låt oss ta en titt på möjligheterna så att du kan hitta dina favoriter.
Pluggbrätten och såbrätten
Pluggbrätten är brickor med flera mindre integrerade krukor. Du kan få dem i olika material och storlekar – de tar lite plats och passar lika bra för att så frön som för sticklingar. Storleken på "cellerna" beror på vad du ska odla. Större växter, som squash och melon, trivs bäst i större celler, medan sallad och sommarblommor kan starta sitt liv i mindre celler.
Många plantor behöver planteras om i större, separata krukor en eller flera gånger innan det är dags att plantera ut dem, men vissa kan stå kvar i pluggbrättet ända tills de ska ut i rabatten eller marken.
Pluggbrätten och krukor med dräneringshål i botten är smarta för att minska risken för övervattning. Vattna helst underifrån eller med tunna små strålar, så att du inte skadar de späda skotten.
Pluggbrätten i plast
Pluggbrätten i plast håller fukten bättre än brätten i pappersfiber, och de kan dessutom återanvändas om och om igen – så länge du rengör dem ordentligt. Svarta krukor kan bli varma i solen, vilket kan vara en fördel, men det kan också bli för varmt i direkt solljus. Genomskinliga krukor är bra för växter som drar nytta av solljuset via rötterna, som till exempel orkidéer.
Pluggbrätten och krukor i biologiskt nedbrytbart material
Pluggbrätten och krukor i material som cellulosa, pappersfiber eller kokosfiber är miljövänliga och kan enkelt delas och grävas ner i jorden när det är dags att plantera ut i trädgården. Detta kan vara skonsamt för rötterna, som kan fortsätta växa ostört. En nackdel kan vara att frön och unga växter lättare kan torka ut i sådana material, jämfört med plast, men regelbundet vattnande är allt som krävs för att undvika detta.

Extrautrustning som hjälper dig att lyckas
Minidrivhus
Placera det du odlar i ett miniväxthus för att minska risken för att frön och plantor torkar ut och vissnar. Miniväxthuset hjälper också till att hålla en mer jämn temperatur.
Vattningsmatta
Genom att sätta krukor eller pluggbrätt på en vattningsmatta, en slags självbevattningslösning, minskar risken för att växterna torkar ut, samtidigt som överflödigt vatten kan rinna bort.
Värmematta
Vissa typer av frön behöver värme för att gro. Aubergine, chili och paprika är alla exempel på frön som gynnas av en värmematta.
Växtbelysning
Ljuset i Norge är sällan tillräckligt för förkultivering tidigt på våren. Växtbelysning ger extra friska, fylliga och robusta växter – och kan även användas för att ge lite extra kärlek till ljusälskande inomhusväxter på vintern.
Odlingsbräd och odlingslådor för bredsådd
Odlingsbräden, odlingslådor och planteringsbräden är bäst om du vill bredså något, det vill säga att strö fröna över ett visst område innan du täcker med ett tunt lager jord och trycker lätt till med handen. Basilika, olika sorters gräs, sallad och mikrogrönt är exempel på frön som man med fördel kan bredså. Växterna kan senare flyttas antingen en och en eller tillsammans. Om du använder bräden eller lådor med dräneringshål minskar du risken för övervattning.

Såbriketter/odlingsbriketter
Såbriketter/odlingsbriketter består av komprimerat material, som torv eller kokosfiber, som sväller vid vattning. Fröet eller sticklingen sätts i den expanderade briketten, och när det är dags att plantera ut den lilla växten grävs hela briketten ner i marken eller rabatten. På detta sätt får rötterna vara i fred, och materialet som briketten är gjord av löses upp och återvinns i jorden.
Torvbriketter
Torvbriketter är gjorda av komprimerad, gödslad torv och kan användas istället för krukor med såjord. Briketter vattnas försiktigt med ljummet vatten och sväller upp till rätt storlek. Efter det kan du så 1 till 3 frön i varje brikett eller plantera små sticklingar i dem. Ett minidrivhus eller en vattningsmatta kan vara till stor hjälp vid sådd, för att hjälpa till att bevara fuktigheten.
Såbriketter av kokosfiber
Odlingsbriketter av biologiskt nedbrytbar kokosfiber fungerar på liknande sätt. Den största fördelen med kokosfiber är dess förmåga att hålla på vatten; materialet sväller upp till hela tio gånger sin egen storlek när det läggs i vatten. Samtidigt är det luftigt, vilket minskar risken för rotrot. En annan fördel med kokosfiber är att det innehåller ämnen som håller bort mögel och skadedjur.
Läs också:
Du är här: