Gynna bin och fjärilar med kulturarvsväxter – tåliga växter från förr
Det finns växter som odlats i generationer, helt enkelt för att de är så bra. Bland dessa favoriter finns fantastiska grönsaksplantor, blommor, buskar och träd – så varför inte prova något beprövat i år? De äldre växterna är inte bara tåliga utan älskas även av bin och fjärilar.

Tänk dig en tomat eller en gurka som odlats sedan 1800-talet i just dina hemtrakter eller kanske en böna som ärvts ner i en släkt under flera hundra år och sakta blivit bättre och bättre då bara de finaste bönorna valts till sådden.
Växter som odlats i norden under generationer berättar om vår historia, men har också unika genetiska egenskaper, de är i många fall ursprungliga eller mycket lite förädlade. Utvecklingen har istället skett genom naturligt urval, det vill säga odlare har valt ut de bästa fröerna och därmed skapat starkare växter med åren.
Dessa äldre växter är ofta mycket tåliga i vårt klimat och motståndskraftiga mot skadeinsekter, det och de genetiska egenskaperna gör dem till intressant genmaterial att utgå ifrån i framtiden, men för oss som odlar hemma är de intressanta av andra skäl, de ger nämligen nästan alltid garanterad skörd och är positiva för mångfalden.
Äldre växter gynnar fjärilar, humlor och bin
Växter som odlats någonstans i världen i femtio år eller mer klassas idag som ”kulturarvsväxter”, men ordet är omdebatterat, många anser att växterna bör vara äldre än femtio år, lokala och dessutom kunna pollineras med vind eller via insekter för att få inneha titeln. Men alldeles oavsett hur dessa äldre växter definieras kan vi konstatera att det toppenväxter som klarat tidens tand med bravur.
Att de funnits länge innebär att många pollinerare blivit vana vid dem antingen som matkälla eller äggläggningsplats. En del insekter äter bara pollen och nektar från en eller ett par sorters blommor och då blir dessa växter särskilt viktiga att bevara, de har också sin självklara plats i ekosystemen, försvinner dem kan även vissa insekter försvinna – och det påverkar även uppåt i matkedjan.
Det innebär att du genom att odla äldre sorter inte bara bevarar en specifik växt, utan också gör en viktig insats för djurlivet. Det skulle kunna jämföras med bevarandearbetet för äldre lantraser, vi bevarar helt enkelt något unikt åt framtiden.
Fördelar med kulturarvsväxter
- Vi för traditionella växter och odlingstraditioner vidare.
- Vi får plantor som är härdiga i vårt klimat och tåliga mot de flesta skadeinsektsangrepp.
- Vi gynnar viktiga pollinerare – vilket i sig ger bättre skördar.
- Du kan själv ta fröer av växterna.
Oavsett om du har en äldre eller modernare trädgård kan det vara fint att ta upp odlingstraditioner från just din ort, dels för att växterna trivs i miljön, men också för att det är spännande att forska i de historier som följer med de lokala sorterna. Namnen ger ofta ledtrådar, som till exempel Linnétagetes. Många sorter är även lokala och har fått namn därefter, till exempel gråärten Rättvik.
Det finns även kulturarvssorter från andra delar av världen som är mycket odlingsvärda, leta gärna efter märkningen ”kulturarv” som finns bland annat på en del av Impectas fröer.

Svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".
Läs mer:
Du är här: