Kryddodling – så lyckas du

Odla

Egna kryddor är både enkelt att odla, gott till maten och supernyttigt. Dessutom blir hemodlade kryddor helt ekologiska och giftfria, så du kan vara säker på vad du stoppar i dig. Om fingrarna inte känns tillräckligt gröna för egen odling från frö kan du alltid köpa våra färdiga plantor i större krukor. 

Så och plantera kryddor 

Det är superenkelt att så sina egna kryddor, följ de här fyra stegen så har du grunden till din egna kökstäppa.

  1. Fyll upp med färsk såjord. 
  2. Plantera fröna ytligt, precis under jorden. 
  3. Fukta jorden med blomspruta. 
  4. Ha lite tålamod; snart spirar det! 

Plantera kryddplantor

Plantera dina kryddplantor i en bra, gärna kravmärkt jord. Det finns örtjord som är anpassad efter kryddornas behov. Vill du plantera olika kryddor i samma kruka kan det vara bra att tänka på deras vattenbehov. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök är några sorter som har ungefär samma behov. Basilika är bäst att ha för sig själv eftersom den är lite extra känslig. 
 
Vattna kryddorna vid plantering, låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna, för basilika bör jorden hållas jämnt fuktig. Ge kryddorna näring med jämna mellanrum hela säsongen, även där bör du välja ett ekologiskt alternativ om du tänker äta kryddorna. 

Odlingskärl

Kryddorna kan planteras i nästan vad som helst men ett dräneringshål i botten gör skötseln så mycket lättare. Du kan även plantera dina kryddor på friland eller i planteringslådor och du vill ha en större odling. Under kalla nätter kan det vara bra att täcka dina kryddor med fiberduk så de inte blir fula i bladen. De gäller även när du planterar ut nya plantor men då bör de täckas mot solen den första veckan så de hinner vänja sig. För att du lätt ska kunna använda dina kryddor är det smart att anlägga din kryddträdgård i nära anslutning till köket.

Välj rätt krydda

Här följer några av de sorter vi har i sortimentet och vad de passar till: 

  • Basilika 
    Växtdel/användning: blad, skott/sallader, kött, pizza 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: ettårig 
  • Citronmeliss 
    Växtdel/användning: blad, skott/drycker, efterrätter, fisk 
    Smak, lukt: citronsmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Dill 
    Växtdel/användning: blad, frön/passar till det mesta 
    Smak, lukt: frisk 
    Ettårig/flerårig: ettårig 
  • Fransk dragon 
    Växtdel/användning: blad, skott/såser, ägg, fisk och fågel 
    Smak, lukt: anissmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Fänkål 
    Växtdel/användning: frön/brödkrydda, fisk, soppor 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Isop 
    Växtdel/användning: blad/kötträtt, soppor, parfym 
    Smak, lukt: bitter myntasmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Koriander 
    Växtdel/användning: frö, blad/bakverk, parfym, grytor 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: ettårig 
  • Kryddsalvia 
    Växtdel/användning: blad, skott/kött, potatis, pasta 
    Smak, lukt: kraftig doft 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Libbsticka 
    Växtdel/användning: blad, skott/grytor, soppor, sallader 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Mynta 
    Växtdel/användning: blad, skott/te, sås, vinäger, gelé 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Oregano 
    Växtdel/användning: blad/pasta, pizza, kött, såser 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Persilja 
    Växtdel/användning: blad, stjälkar/fisk, kött, sallad 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: tvåårig 
  • Rosmarin 
    Växtdel/användning: blad/kött, lamm, grillning 
    Smak, lukt: tallbarrsdoft 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Timjan 
    Växtdel/användning: blad, skott/kött, fisk, soppa 
    Smak, lukt: mild, aromatisk 
    Ettårig/flerårig: flerårig 
  • Vinterkyndel 
    Växtdel/användning: blad, skott/kött, sås, äggrätter 
    Smak, lukt: frisk egensmak 
    Ettårig/flerårig: flerårig 

Små tips för dina kryddor

  • Skörda dina kryddor med jämna mellanrum så de håller sig gröna och fräscha. Kan du inte använda allt så kan du torka eller frysa din skörd för användning senare. 
  • Humlor, bin och fjärilar älskar kryddornas blommor, låt några gå upp i blom för att locka dessa nyttodjur till din trädgård. 
  • Mynta är väldigt starkväxande, om du planterar den med andra växter kan det vara bra att avgränsa med en kant som du trycker ner en bit i jorden. Myntan kan annars ta över hela krukan eller rabatten. 
Ämnen:
Odla

Behöver du hjälp?