Gör din egen julkrans
Självgjort är välgjort. Pynta entrédörren, bordet eller väggen inomhus med en julkrans som du har gjort själv.
Självgjort är välgjort. Pynta entrédörren, bordet eller väggen inomhus med en julkrans som du har gjort själv.
Om du klär en halmkrans med vintergröna barrväxter eller andra växter som torkar fint kan du spara kransen och byta ut dekorationerna vid olika tillfällen. Varför inte dekorera den med rött till jul och med vitt och glitter till nyår? Återanvändning när den är som bäst!
Steg för steg – bind din egen julkrans
Det här behöver du för att göra en julkrans med barrväxter:
- Halmkrans – du hittar flera olika storlekar på Plantagen
- Växter – vi har använt granris, tallkvistar och skimmia
- Dekoration – vi har använt kottar
- Sekatör för kvistarna
- Blomstertråd
- Snöre, band eller rep för att hänga upp kransen
Steg 1
Välj vilka vintergröna barrväxter och växter du vill ha i kransen. Vi valde gran, tall och skimmia. Bladen på skimmia har en annan form och blommorna har lite färg, vilket ger en fin variation i kransen.TIPS! Klipp till och gör klart materialet till kransen i förväg, så slipper du göra det när du har händerna fulla med att binda kransen.
Steg 2
Fäst blomstertråden runt halmstammen.Steg 3
Gör en liten bukett och vira fast den runt stommen.TIPS! Kom ihåg att binda ganska hårt, eftersom växterna krymper när de torkar. Om du har en liten halmkrans är det viktigt att du inte gör för stora buketter, annars kan kransen bli så tjock att hålet i mitten täcks över.
Steg 4
Fortsätt fästa buketterna runt kransen. Placera de nya buketterna så att du döljer tråden från den föregående buketten. Se till att täcka halmstammen både på in- och utsidan. Kontrollera kransen från olika vinklar för att se om stammen syns någonstans.TIPS! För att få en jämn krans är det bra att fästa buketterna i ett mönster. Du kan till exempel fästa varannan bukett med tall och gran, eller låta var tredje bukett innehålla skimmia. Testa dig fram för att se vad som blir fint – det är bara fantasin som sätter gränser!
Steg 5
När du har kommit hela vägen runt, tar du en sista bukett och sticker in den under den första och virar fast den ordentligt med tråden. Lyft på den första buketten och tryck in den nya buketten ordentligt. Då döljs blomstertråden på den sista buketten och kransen blir jämn utan synliga övergångar.Kom ihåg att vira blomstertråden mellan kvistarna så att du får en osynlig överlappning och undviker att kvistarna blir platta.
Steg 6
När du är nöjd med kransen återstår det bara att fästa blomstertråden på baksidan. Trä tråden under de befintliga trådarna och vira den fast.TIPS! Blev kransen lite ojämn och kanske halmstammen syns på några ställen? Inga problem! Du kan enkelt sticka in extra kvistar under blomstertråden i efterhand. Tyckte du det var svårt att få till snygga övergångar? Sätt på några större dekorationer så syns det inte!
Steg 7
När du är nöjd med kransen är det dags att dekorera den. Vi valde att använda kottar. För att fästa kottarna, använd blomstertråden och vira den runt kotten. Stick sedan in tråden under växterna så att den inte plattar till kransen. Fäst sedan blomstertråden på baksidan av stommen.Steg 8
När du är nöjd med hur kransen ser ut är det dags att visa upp den. Häng gärna upp kransen med ett fint snöre, band eller rep, så blir det en extra dekoration.TIPS! När kransen har gjort sitt kan du ta bort det du har virat fast på halmkransen. Använd gärna stommen igen nästa gång du ska göra en krans.
Så här dekorerar du julkransen
Du kan dekorera kransen precis som du vill! Välj det som passar din stil och ditt hem. Här är några förslag:
Använd gärna material du har hemma eller i trädgården. Här har vi använt palmkål, brysselkål, rödlök och äpplen för att dekorera kransen. Som stomme har vi använt thuja, gran och en. Söta tomtar kan också få plats på kransen.
Om du inte vill göra en krans från grunden hittar du färdiga kransar med granris på Plantagen som du kan dekorera själv.
Eller så kan du välja en av våra konstgjorda kransar, som du kan njuta av år efter år.