Behöver du hjälp? Fråga mig!
För att det ska växa ordentligt behöver plantor en bra och näringsrik jord – men uttjänt jord i pallkragar och krukor behöver inte slängas, den kan lätt bli som ny inför årets odlingar. Här är tipsen som sparar både arbete och pengar.
– Jag blandar alltid min egen jordblandning. Då vet jag att växterna har ett bra substrat att stå i, säger Sindre Svines, mer känd som Plantegutt på Instagram. Här får du recepten han använder.
När du sår frön och odlar ätbara växter är det några saker du bör ta hänsyn till för att få friska och starka växter. Rätt jord vid rätt tidpunkt är en av de viktigaste sakerna.
Alla växter behöver näring för att växa, en del mindre, andra mer. Men vad är egentligen skillnaden mellan olika sorters djurgödsel? Här tittar vi närmare på det och hur det kan få växterna att frodas.
Bra jord och gödsel är a och o för att få sunda, friska och fina växter över hela säsongen – oavsett om du planterar rakt ut i rabatten, i krukor eller i pallkragar.
God jord och näring är alfa och omega för både gröna och blomstrande inomhusväxter. Eftersom växterna står i krukor är de helt beroende av att vi ger dem det de behöver för att trivas.
Vill du skapa jordförbättring av dina matrester? Då är det en bra idé att kompostera med bokashi-metoden. Det är en japansk metod för att omvandla matavfall till näringsrik jord. Lär dig allt om bokashikompostering här!
Trots att jord och mull är något av det mest finurliga som finns är det inte svårt att göra sin egen, och det blir ett fint komplement till köpjorden. Här är några av metoderna som omvandlar höstens löv och gräsklipp till rent trädgårdsguld.
Gödselvatten kan vara den rena mirakelkuren för trötta grönsaker och blommor, eftersom det ger en snabb påfyllning av viktiga näringsämnen. I den här artikeln berättar vi mer om några av de vanligaste varianterna och hur du enkelt kan göra gödselvatten själv.
Att daggmask är viktiga för jorden vet nog alla, men exakt vad de gör är kanske lite mer okänt. Här gräver vi djupt in i världen hos de slingrande maskarna.
Att maskar och mikroliv bryter ner organiskt material till fin mull vet vi. Men vad insekter kan göra för jorden – och vilka de egentligen är pratas det inte lika mycket om – men de gör en enorm nytta. Det är hög tid att ge dem lite uppmärksamhet.
Svamp är inte bara gott att äta. Svamparna samarbetar också på ett helt unikt sätt med de flesta växter – dessutom är de oerhört viktiga för nedbrytningen. De är helt enkelt nödvändiga för alla oss som odlar och de kan ge både större och friskare skördar.
När landen lyser tomma efter skörden är det lätt att slå sig till ro, men med några enkla knep kan du redan nu under hösten förbereda jorden inför kommande säsong. På så sätt kan du komma igång extra tidigt och kanske till och med få ut en extra skörd nästa säsong.
All jord behöver något som inte kan ses med blotta ögat – nämligen mikroliv. De skapar inte bara näringsrik jord, utan ser också till att hålla den frisk. Men vad är mikroorganismer och vad gör de egentligen? Här ska vi titta närmare på de nästan osynliga, men viktiga hjälparna i jorden.
Att kompostera är enkelt. Nedbrutna och förmultna växter från din trädgård och överblivet hushållsavfall ger en mullrik och näringsrik jord. Det är inte speciellt mycket som krävs för att man ska lyckas med sin kompost – faktum är att den här nedbrytningen av material är helt naturlig och pågår hela tiden.
All mark är inte nödvändigtvis god odlingsjord, men det mesta kan omvandlas till det. Även hård lerjord eller näringsfattig sandjord kan få nytt liv och ge fina skördar. Här är knepen som hjälper.
Hur skapar du en bra miljö för dina krukväxter när det kommer till jordtäthet och dränering? Ett enkelt sätt att förhindra att jorden blir för tät och blöt är att använda lecakulor. Lerkulorna ger även jorden stadga och kan användas både i praktiskt och dekorativt hänseende. Läs mer om hur du kan använda dig av lecakulor hemma!