And Just Like That...

I den efterlängtade fortsättningen av And Just Like That... får vi äntligen trippa in i Carrie, Miranda, Charlotte, Lisa och Seemas värld igen!
I den tredje säsongen navigerar de kärlek och vänskap tillsammans samtidigt som Carrie har flyttat in i ett helt nytt hem i Gramercy Park med en fantastisk innergård fylld av grönska. Det blir en somrig säsong om oförglömlig vänskap, en ikonisk stad och relationen vi odlar med oss själva.

Genom ett samarbete med Max har vi skapat en unik fröpåse med vildblommor. Nu kan du så dina frön och låta dem blomstra precis som i Carries vackra trädgård medan du streamar den nya säsongen av And Just Like That...
Den nya säsongen av And Just Like That... kommer på Max den 30 maj. Se trailern längst ner på sidan.
Här hittar du mer information om hur du sår dina And Just Like That... frön och kan följa deras utveckling till vackra, trendiga vildblommor.
Så här sår du fröna inomhus:
För att kunna följa utveckligen noga kan du så fröna i små krukor på köksbänken eller fönsterkarmen. Låt dig inspireras av att se skotten växa genom vardagen.
Om du har rätt utrustning och bra belysning kan du så inomhus när som helst, blommorna kan dock behöva mer plats när de växer så det är smart att ha möjlighet att flytta dem utomhus eller till större krukor efter hand.
Det här behöver du för att komma igång:
And Just Like That... fröpåse, såjord, små krukor/fiberkrukor och odlingsbricka/miniväxthus.
Jord
Såjord är ett säkert val för de flesta frön eftersom den är näringsfattig, finfördelad och väldränerad – perfekt för rötterna till dessa vildblommor. Med rätt jord blir det lättare för rötterna att tränga ner på djupet, sprida sig i jorden och etablera sig. Du kan också tillsätta perlit i jorden för att göra den mer porös och ge luft till rötterna.
Så vildblomsfröna
Fyll krukorna med såjord tills det är en fingerbredd kvar till toppen av krukan. Så fröblandningen med vildblommor ganska tätt, ungefär 5–10 frön i varje liten kruka. Täck fröna med ett tunt lager såjord.

Vildblomsfröna är gratis och kan hämtas i din närmaste Plantagen-butik från 29 maj.
1 fröpåse per kund så långt lagret räcker.
Vattna underifrån
När fröna är nysådda är det viktigt att hålla sådden fuktig, utan att det blir för blött. Blir det för mycket vatten riskerar du att fröna ruttnar innan de hinner gro.
Spraya jordytan och vattna de nysådda fröna underifrån. Låt de små krukorna stå på en bricka och vattna brickan istället för direkt i krukorna. Vattna ordentligt och låt jorden suga upp det den behöver innan du häller bort vattnet som är kvar på brickan efter cirka tio minuter. Jorden i krukan kommer att suga upp vattnet så att fukten når fröna. På detta sätt får fröna ligga i fred utan att sköljas runt av en vattenstråle som kan skölja bort fröna eller skada de nya, färska rötterna. Kontrollera jorden dagligen för att säkerställa att dina blomsterskott har jämn fuktighet. Du kan också spraya krukorna eller odlingsbrickorna du har sått i med en sprayflaska.
Täck för att bevara fuktigheten
Det är särskilt viktigt att bevara fuktigheten när frön planteras grunt, som dessa blomsterfrön. Om fröna har fått vakna till liv av fukten i jorden för att sedan torka ut, kommer fröet och skottet att dö. Därför rekommenderar vi att använda ett miniväxthus eller odlingsset när du sår fröna inomhus. Då får du både en bricka att vattna i, medan locket eller växthusdelen håller fuktigheten inne och släpper in ljuset. På detta sätt får fröna jämn fuktighet och undviker att torka ut. Hos Plantagen hittar du flera typer av odlingsset som passar perfekt i fönsterkarmen.
Om du inte har ett odlingsset eller miniväxthus kan du också täcka krukorna med plast tills de börjar spira. När skotten har kommit tydligt upp ur jorden tar du bort plasten eller växthuslocket gradvis så att skotten vänjer sig vid den torrare luften.
Märk dina blomsterskott
Det är alltid trevligt att märka fröna du har sått med en växtetikett i trä. Skriv till exempel "And Just Like That... Vildblommor" direkt på växtetiketten eller fäst fröpåsen på en pinne som du sätter i jorden.
Näring och omplantering
Vi jublar alltid lite när de första bladen på en planta eller blomma tittar fram. När vildblommorna har fått sina första karaktärsblad, de blad som kommer efter de allra första fröbladen, är det dags för en mer näringsrik planteringsjord och en större kruka. Använd näringsrik planteringsjord i botten av krukorna och fyll på med såjord på toppen.
Alla Plantagens jordblandningar kommer i olika storlekar, från en liten påse med 4 liter till stora säckar på 40 liter.
Du måste plantera om försiktigt så att de små rötterna inte tar skada. Sådde du fröna i fiberkrukor kan du sätta fiberkrukorna direkt i en större kruka som du fyllt med mer näringsrik jord, eller direkt ner i jorden i en blomsterbädd eller blomsterlåda ute. Fiberkrukan kommer att lösas upp i jorden efter hand.
Placera den nya krukan ljust och svalt, eller använd en växtlampa. Undvik direkt solljus och stark sol.
För en snabb näringskick kan du också använda Plantagen flytande blomster näring ungefär tre veckor efter omplantering.
Bra ljus stärker tillväxten
Det är lätt att tänka att ljuset från fönstret är tillräckligt för våra spirande frön, men för att vildblommorna ska växa sig fina och starka behöver de ofta mer ljus än vi tror. Utan tillräckligt med ljus blir de snabbt långsträckta och spinkiga, eftersom de sträcker sig och kämpar för att nå det ljus de kan få. Om du vill säkerställa att skotten utvecklas så bra som möjligt kan du använda växtljus under ca12–16 timmar per dag. Vi har också ett bordstativ till växtljuset som gör det enkelt att placera ljuset över blommorna när de växer.
Detta behöver du för att lyckas med dina frön inomhus:
Kom-ihåg-lista:
- 1 fröpåse
- Såjord och näringsrik jord
- Små krukor (du kan använda olika typer)
- Sprayflaska
- Miniväxthus
- Eventuellt plast för att täcka krukorna i början så att fuktigheten bevaras. Kom ihåg att göra hål i plasten för att ta bort kondens.
- Eventuellt växtpinnar för namnmärkning
Så här direkt-sår du fröna ute
Maj och juni är en perfekt tidpunkt för att direkt-så ute i trädgården och blomsterbädden. Har du en balkong är det också fint att så fröna direkt i fina krukor och blomsterlådor.
Att direkt-så betyder att du hoppar över steget med förkultivering i små krukor inomhus och sår direkt i bädden ute. Du får en fin bädd snabbare och slipper plantera om.
När du direkt-sår, krattar du ytan där fröna ska sås och fördelar fröna på jordytan. Du krattar tillbaka jorden, vattnar och väntar på att plantorna ska växa till sig. Det sådda området bör hållas fuktigt tills blommorna börjar växa ordentligt.
Förbered bädden
Innan du sår bör du ta bort ogräs och kratta ut ojämnheter i jorden. Blanda gärna in lite gödsel i jorden eller blanda den med lite blomjord om jorden i din bädd har grov struktur.
För att skydda plantorna mot starkt solljus kan du täcka dem med en tunn fiberduk de första veckorna.
Bredså
För denna blandning med vildblommor rekommenderar vi att du bredsår. Det betyder att du strör ut fröna över en viss yta, täcker med ett tunt lager jord som du trycker ner försiktigt med handen.
Ytan du kan bredså 1 gram frön med och ändå få täta vildblommor är cirka 60x60 cm eller motsvarande.
Märk med etiketter
När fröna ligger under jorden bör du märka området med växtetiketter så att du vet vad som kommer upp där efter hand. Då riskerar du inte att rensa bort de spirande fröna av misstag. Sätt etiketterna på små pinnar och stick ner i jorden.
Näring och vattning
Kontrollera jorden dagligen för att säkerställa att dina blomsterskott har jämn fuktighet. Använd gärna en vattenkanna som sprider vattnet mjukt eller en duschpistol på trädgårdsslangen, så att du kan se till att det inte blir så blött i jorden att fröna sköljs bort. Du kan använda Plantagens flytande näring för en snabb näringskick eller tillsätta mer gödsel via näringskulor i blomsterbädden under tiden.
Detta behöver du för att lyckas med fröna utomhus:
Ge blomsterspirorna tid, underhåll och näring så att du kan lära dig och växa i takt med fröna som spirar och trädgården som utvecklas. De vackra vilda blommorna passar både i blomsterbädden i trädgården, i krukor och balkonglådor samt i fönsterkarmens krukor. Kanske vill du också överraska någon med en liten bukett med vilda blommor när de har blommat och är som vackrast?
Det här är blommorna i And Just Like That...fröpåsen
VILDA BLOMMOR
- Achillea millefolium: Ryllik
- Adonis aestivalis: Sommeradonis
- Agrostemma githago: Åkerklinte
- Anethum graveolens: Dill
- Anthemis tinctoria: Gul gåseblomma
- Aquilegia vulgaris: Akeleja
- Calendula officinalis: Ringblomma
- Centaurea cyanus: Kornblomma
- Cheiranthus maritimus: Strandlök
- Chrysanthemum leucanthemum: Prästekrage
- Chrysanthemum segetum: Gullkrage
- Cichorium intybus: Cikorier
- Consolida regalis: Åkerridderspor
- Coreopsis lanceolata: Solvakkeröga
- Coreopsis tinctoria: Vakkeröga/Purpuröga
- Coriandrum sativum: Koriander
- Cynoglossum amabile: Kinesisk förgätmige
- Daucus carota: Prydgulrot
- Delphinium consolida: Åkerridderspore
- Dianthus plumarius: Fjärilnejlika
- Digitalis purpurea: Fingerborgsblomma
- Dipsacus sativus: Hagekardborre
- Echium plantagineum: Europaormhuvud
- Eschscholzia californica: Kalifornisk vallmo
- Gilia tricolor: Spragligilia
- Gypsophila elegans: Blekslör
- Hesperis matronalis: Dagviol
- Iberis amara: Prydslöja
- Lavatera trimestris: Hagepoppelros
- Limnanthes douglasii: Smöröga
- Linaria maroccana: Sommertorskemunn
- Linum grandiflorum: Rödlin
- Linum usitatissimum: Lin
- Lobularia (Alyssum) maritima: Silkesdöre
- Lupinus angustifolius: Smalbladig lupin
- Lupinus hartwegii: Sommarlupin
- Lupinus luteus: Gul lupin
- Lupinus perennis: Perennlupin
- Malope trifida: Sommarramson
- Malva moschata: Moskuskattost
- Malva sylvestris: Legekattost
- Matricaria chamomilla: Kamomillablomma
- Matthiola longipetala subsp. bicornis: Matthiola
- Melandrium album: Vit smäll
- Myosotis alpestris: Alpförgätmigej
- Nigella damascena: Jomfrugrönn
- Nigella sativa: Svartkummin
- Oenothera lamarckiana: Kämpe-nattljus
- Papaver glaucum: Tulpanvallmo
- Papaver rhoeas: Kornvallmo
- Plantago lanceolata: Smalkämpe
- Prunella vulgaris: Blåkoll
- Reseda odorata: Hagereseda
- Rumex acetosa: Engsyra
- Saponaria vaccaria: Såpört
- Silene armeria: Fjärekoll
- Tanacetum vulgare: Reinfann
- Verbena tenuisecta: Flikverbena
- Viola cornuta: Hornviol
- Viscaria oculata: Engtjärneblom
Du kan också få ett liknande resultat med vilda blommor med denna fröpåse:
And Just Like That..fröpåsen kan hämtas gratis i din närmaste Plantagen-butik så länge lagret räcker. Endast 1 fröpåse per kund. Med reservation för fel.