Skapa en rosenträdgård
Honungsros, pimpinellros eller Austinros – kärt barn har många namn och rosen anses ofta vara drottningen av alla blommor. Men hur skapar man egentligen en rosenträdgård? Här tittar vi närmare på denna historiska konst.

Rosor finns i många former, färger och storlekar, vissa med ljuvlig doft och andra nästan doftlösa. Vissa blommar bara under en kort tid medan andra, remonterande sorter, blommar flera gånger på rad.
Rosor har ibland ansetts lite knepiga, men faktum är att de oftast blommar troget år efter år. De vårdas genom att man klipper bort skadade och gamla grenar om våren (när björkens blad är stora som musöron). Får de sedan mycket sol, näringsrik väldränerad jord, gödsel och regelbunden bevattning strålar de som få andra blommor.

Olika grupper av rosor
Rosor brukar delas in i olika grupper, och därefter in i undergrupperna vilda arter, gammeldags och moderna. Det kan kännas som en djungel av begrepp och sorter, men här är de tre vanligaste:
- Klätterrosor har långa skott och behöver stöd för att stå upprätt. De kan antingen vara engångsblommande eller remonterande (blomma flera gånger under säsongen).
- Buskrosor behöver inte stöd, de bildar stora buskar på egen hand. Även dessa kan vara antingen engångsblommande eller remonterande.
- Rabattrosor bildar lägre buskar och är remonterande. Här är undergrupperna sådana att rosorna antingen sitter enskilt eller få tillsammans, eller att rosorna sitter i klasar.

Planera din rosenträdgård
Samla idéer och rita upp din rosenträdgård. Kanske vill du ha rosor i liknande färger eller en färgglad blandning?
Lägg till gångar så att du lätt kan röra dig mellan rabatterna, men även sittmöjligheter så att du kan sitta och njuta av blomningen. Plantera gärna doftande sorter nära sittplatserna för en extra härlig upplevelse.
Rosor kan planteras i rabatten, längs plank, spaljéer eller som häck, och de kan med fördel kombineras med andra blommor som exempelvis klematis och lavendel.

5 steg för att lyckas med rosor
- Välj rosor som kompletterar varandra och gärna avlöser varandra i blomningstid för en längre blomning. Remonterande rosor är praktiska som bas då de blommar hela sommaren. Klätterrosor ger höjd i planteringen, medan buskrosor kan användas som häck.
- Välj en solig plats och plantera rosorna i rejäla gropar fyllda med lika delar sand, lera och mull alternativt i trädgårdsjord eller rosjord som är speciellt anpassad till just rosor.
- Vattna cirka tre gånger i veckan vid torka, men undvik att övervattna under blöta perioder. Rosor vill ha det fuktigt – men inte alltför blött.
- Gödsla på våren, gärna med kogödsel och kompost. Gräsklipp vid rötterna då och då är också bra.
- Samplantera gärna med tagetes som håller borta nematoder i jorden.
Barrot eller jordklump?
Rosor säljs barrotade eller i kruka. Barrotade plantor innebär att växten säljs utan jord medan rosor i kruka kommer med en jordklump. Båda typerna kan planteras under vår och höst, men också under sommaren om de får tillräckligt med vatten. Barrotade plantor kräver ibland lite mer passning med vatten vid planteringen.

Rotäkta eller okulerade rosor
Rotäkta rosor växer på sin egen rot och skott som kommer från roten blir då av samma sort. Okulerade rosor innebär att en rossort ympats på grundstammen av en annan ros.
Välj rosor som passar klimatet
Välj rosor som klarar vädret där du bor så att de inte fryser under kalla vintrar. Det finns mängder av spännande sorter att välja på, till exempel New Dawn som är en remonterande ros, den klarar upp till zon 7–8 i skyddade lägen.
Vresrosor och varianter av dessa är också intressanta om du vill odla i tuff miljö. De är ofta både vind- och skuggtåliga. Vissa sorter kan till och med planteras på vindpinade havsstränder.
Rosens historia
De engelska rosenträdgårdarna och de engelska rosorna är numera välkända, men de flesta av dagens rosor härstammar ur en kinesisk ros Rosa Chinensis.
Arkeologiska fynd visar att rosor odlades redan för flera tusen år sedan, bland annat i Kina, i Babylon och Egypten. Under 1800-talet korsades nya sorter fram. Rosor har ofta intressant historia och det kan vara roligt att läsa på om sorterna.

Svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".
Läs mer:
Du är här: