Så inomhus året runt
Även den som inte har möjlighet att odla ute kan njuta av odlingslyckan och skörden den ger. Under vintermånaderna får man tillsätta mer ljus för att odlingen ska spira. Ett enkelt sätt att få ett grönt vitamintillskott inne är att odla smörgåskrasse och groddar. De kräver ingen jord och växer fort.
Odla groddar
Groddar är sprängfyllda med vitaminer, mineraler och protein. Genom att äta en näve groddar eller skott om dagen hjälper du hela kroppen att hålla sig frisk. Den bästa mixen av näring får du genom att varierar olika sorters frön. Grodda odlar du lättast i en groddbox som är framtagen för ändamålet, alternativt i en glasburk med en silduk eller en nylonbit som lock, fäst med en gummisnodd.
Grodda så här
- Skölj fröna nogrannt.
- Låt de ligga blötlagda cirka ett dygn i en burk med perforerat lock.
- Häll bort vattnet och skölj dem igen.
- Ställ burken upp och ned, vinklad, i exempelvis ett diskställ. Luft ska kunna komma in och vattnet kunna rinna bort.
- Skölj groddarna morgon och kväll.
- Efter tre till fem dagar har groddsvansen växt ut och groddarna är klara att ätas. Ställer man groddarna i fönstret blir de gröna av klorofyll. Förvara dem i en burk eller plastpåse i kylskåpet.
Olika sorters groddar och skott
- Mungbönsgroddar
En enkel nybörjargrodd som dom flesta gillar smaken på. Sägs vara bra för hår, hud och naglar. Innehåller fibrer, C-vitamin, D-vitamin, vitamin B17, folat, järn, zink och kalcium. Alfalfagroddar: Är bra för blodet och anses kunna sänka blodtryck samt kolesterol. Innehåller kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, selen, fosfor, C-vitamin, B-vitaminerna B1, B3, B2, B6, B9 (folsyra), karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin.
- Solrosfrögroddar
Bryter ner fetter och förbättrar matsmältningen. Innehåller lecitin, vitamin A, B, C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, niacin, fosfor och kalium. Rädisgroddar: Rädisa innehåller svavel som är viktigt för huden. De har även en renande effekt och stödjer lever och gallblåsa. Innehåller vitamin A, B, C, E och K samt kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink och karoten.
- Broccoligroddar
Broccoligroddar innehåller ämnet sulphorophan som, enligt studier, kan förebygga cancer och lindra inflammationer i bland annat luftvägarna. Innehåller A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, vitamin B6, B12, B3 och B1, C-vitamin samt mineralerna magnesium, forsfor, järn och selen.
Annat lättodlat
• Smörgåskrasse
Smörgåskrasse kan du så på fuktigt hushållspapper på en bricka eller ett fat. Vattna så pappret hålls fuktigt. Efter bara någon dag börjar groddarna att växa och är snart klara att ätas. Snabbt, enkelt och roligt. En superkul grej för barnen att testa.
• Kryddor
Med extra växtljus kan du även odla olika sorters basilika, oregano och andra kryddor hela året. Placera så svalt och ljust som möjligt och skörda när bladen är små och späda.
• Micro greens
Eller skott av olika sorters sallat såsom plocksallat, rucola, rödbeta, basilika och spenat. Det flesta grönsaker går att odla på detta sätt, det går fort och är kul. Man kan även blanda olika sorters frö och få en supermix, en bra idé om odlingsytan är begränsad. Bladen skördas när de är små och blandas eller tillsätts i en sallad, på smörgåsen, i juicen, som garnering på maten osv.
Så här sår du kryddor och micro greens
• Fyll önskat kärl till exempel en sålåda med lock eller en kruka med såjord, och fukta med en sprayflaska.
• Bredså; alltså strö ut fröna jämnt fördelat över ytan och ganska tätt. Vill du odla upp kryddor som får en lite större storlek bör du så glesare så att de har mer plats att växa och breda ut sig på.
• Täck med ett tunt lager såjord och tryck till lätt med handen
• Vattna försiktigt med stril eller sprayflaska
• Håll jorden lätt fuktig. Sätter du en påse eller ett lock över håller jorden fukten bättre. Ventilera genom att göra några små hål.
• Placera på en ljus plats. Några dagar senare börjar det bli grönt i odlingen och det är dags att skörda.
Läs fler tips och råd:
Du är här: