Kryddodling – så lyckas du
Egna kryddor är både enkelt att odla, gott till maten och supernyttigt. Dessutom blir hemodlade kryddor helt ekologiska och giftfria, så du kan vara säker på vad du stoppar i dig. Om fingrarna inte känns tillräckligt gröna för egen odling från frö kan du alltid köpa våra färdiga plantor i större krukor.

Så och plantera kryddor
Det är superenkelt att så sina egna kryddor, följ de här fyra stegen så har du grunden till din egna kökstäppa.
- Fyll upp med färsk såjord.
- Plantera fröna ytligt, precis under jorden.
- Fukta jorden med blomspruta.
- Ha lite tålamod; snart spirar det!
Plantera kryddplantor
Plantera dina kryddplantor i en bra, gärna kravmärkt jord. Det finns örtjord som är anpassad efter kryddornas behov. Vill du plantera olika kryddor i samma kruka kan det vara bra att tänka på deras vattenbehov. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök är några sorter som har ungefär samma behov. Basilika är bäst att ha för sig själv eftersom den är lite extra känslig.
Vattna kryddorna vid plantering, låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna, för basilika bör jorden hållas jämnt fuktig. Ge kryddorna näring med jämna mellanrum hela säsongen, även där bör du välja ett ekologiskt alternativ om du tänker äta kryddorna.
Odlingskärl
Kryddorna kan planteras i nästan vad som helst men ett dräneringshål i botten gör skötseln så mycket lättare. Du kan även plantera dina kryddor på friland eller i planteringslådor och du vill ha en större odling. Under kalla nätter kan det vara bra att täcka dina kryddor med fiberduk så de inte blir fula i bladen. De gäller även när du planterar ut nya plantor men då bör de täckas mot solen den första veckan så de hinner vänja sig. För att du lätt ska kunna använda dina kryddor är det smart att anlägga din kryddträdgård i nära anslutning till köket.
Välj rätt krydda
Här följer några av de sorter vi har i sortimentet och vad de passar till:
- Basilika
Växtdel/användning: blad, skott/sallader, kött, pizza
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: ettårig - Citronmeliss
Växtdel/användning: blad, skott/drycker, efterrätter, fisk
Smak, lukt: citronsmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Dill
Växtdel/användning: blad, frön/passar till det mesta
Smak, lukt: frisk
Ettårig/flerårig: ettårig - Fransk dragon
Växtdel/användning: blad, skott/såser, ägg, fisk och fågel
Smak, lukt: anissmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Fänkål
Växtdel/användning: frön/brödkrydda, fisk, soppor
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Isop
Växtdel/användning: blad/kötträtt, soppor, parfym
Smak, lukt: bitter myntasmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Koriander
Växtdel/användning: frö, blad/bakverk, parfym, grytor
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: ettårig - Kryddsalvia
Växtdel/användning: blad, skott/kött, potatis, pasta
Smak, lukt: kraftig doft
Ettårig/flerårig: flerårig - Libbsticka
Växtdel/användning: blad, skott/grytor, soppor, sallader
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Mynta
Växtdel/användning: blad, skott/te, sås, vinäger, gelé
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Oregano
Växtdel/användning: blad/pasta, pizza, kött, såser
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: flerårig - Persilja
Växtdel/användning: blad, stjälkar/fisk, kött, sallad
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: tvåårig - Rosmarin
Växtdel/användning: blad/kött, lamm, grillning
Smak, lukt: tallbarrsdoft
Ettårig/flerårig: flerårig - Timjan
Växtdel/användning: blad, skott/kött, fisk, soppa
Smak, lukt: mild, aromatisk
Ettårig/flerårig: flerårig - Vinterkyndel
Växtdel/användning: blad, skott/kött, sås, äggrätter
Smak, lukt: frisk egensmak
Ettårig/flerårig: flerårig
Små tips för dina kryddor
- Skörda dina kryddor med jämna mellanrum så de håller sig gröna och fräscha. Kan du inte använda allt så kan du torka eller frysa din skörd för användning senare.
- Humlor, bin och fjärilar älskar kryddornas blommor, låt några gå upp i blom för att locka dessa nyttodjur till din trädgård.
- Mynta är väldigt starkväxande, om du planterar den med andra växter kan det vara bra att avgränsa med en kant som du trycker ner en bit i jorden. Myntan kan annars ta över hela krukan eller rabatten.
Läs mer:
Du är här: