Återvinn jorden i pallkragar och krukor
För att det ska växa ordentligt behöver plantor en bra och näringsrik jord – men uttjänt jord i pallkragar och krukor behöver inte slängas, den kan lätt bli som ny inför årets odlingar. Här är tipsen som sparar både arbete och pengar.

Sommaren närmar sig och med den alla underbara odlingar. Det är hög tid att se över grunden till all odling nämligen jorden. Både grönsaker och blommor behöver en näringsrik och lucker jord för att trivas. Varje gång du odlar något så tar plantorna näring från jorden och därför behövs en påfyllning av näringsämnen innan du sår eller planterar på nytt. Som tur är behöver du inte byta ut din uttjänta jord i pallkragar och krukor, det finns enkla och billiga sätt att förnya den på.
Har du tidigare haft problem med jordburna sjukdomar på dina plantor eller jordlevande parasiter så är det säkrast att byta ut jorden, men i annat fall finns inga hinder för ett smart återbruk.
Så förnyar du jorden i pallkragar och krukor
- Skyffla jorden åt sidan och lägg i kompost, löv, gräs, växtklipp, naturgödsel, bokashi eller en blandning av detta. Fyll på så pass mycket att pallkragen eller krukan fylls nästan hela vägen upp till kanten, kratta därefter tillbaka jorden så att materialet täcks med omkring 5 cm jord.
- Vattna igenom, fukten gör att daggmaskar och mikroliv blir mer aktiva och lättare kan förvandla det organiska materialet till ny näringsrik jord. Står pallkragen direkt på marken utan någon plast i botten går det extra snabbt då jordliv från den underliggande marken kan leta sig upp och hjälpa till med nedbrytningen.
Börja med frösådder
Små frösådder gror bra i den äldre lite näringsfattigare jorden på ytan och när de vuxit sig större och rötterna letar sig nedåt har det förhoppningsvis hunnit blivit näringsrik jord av det organiska material du grävt ner.
Tänk på att näringen i jorden minskar allteftersom växterna växer, gödsla eller vattna med gödselvatten regelbundet under säsongen.
Långtidsverkande näring
Ett sätt att hålla kvar näringen i jorden längre är att blanda i biokol som laddats med gödselvatten. Biokolen utsöndrar lagom med näring under mycket lång tid och fungerar som en backup om du skulle missa gödslingen någon gång. Biokol ger även jorden en porös struktur som gynnar vattenhållningen och mikrolivet.
Att täcka ytan mellan växterna med gräs-och växtklipp ger också bra med näring och skyddar dessutom jorden från uttorkning.
Lite eller mycket näring?
Anpassa gödslingen till de växter du odlar. Squash är till exempel mycket näringskrävande medan många örter och potatis vill ha näringsfattigare jord. När du väcker liv i din gamla jord gäller förstås samma regel, anpassa mängden organiskt material efter behoven hos det du tänkt odla.
Rotera växtföljden
Byt gärna plats på olika grödor varje år för att slippa jordburna växtsjukdomar och parasiter, detta är särskilt viktig när du återanvänder jorden.
Vattna
Vattna pallkragar och krukor lite oftare än du skulle gjort på friland. Jorden i kärlen torkar upp snabbare på grund av den begränsade jordmängden. En bevattningsslang i odlingen underlättar, du kan även minska behovet av vatten med upp till 70 procent genom att täckodla.

Svensk trädgårdsinspiratör, journalist och författare till böcker om natur, odling och djur, som "Jord", "Odla för insekter" och "Höns som hobby".
Läs mer:
Du är här: