Gör hemmagjord saft av bär och frukt.
Vill du fylla ditt skafferi med hemlagade godsaker? Att göra din egen saft är ett perfekt sätt att använda frukter och bär från trädgården.
Förvara, inlägg, torka, burka och jäsa. Det finns många möjligheter när det gäller att lagra skörden från trädgården. Om du har fruktträd och bärrbuskar hemma kan du använda en del av det för att göra din egen saft. Blanda olika sorter för att framhäva underbara smakkombinationer, eller satsa på säkra klassiker.
Vad kan du göra saft av?
Så här gör du din egen saft
Socker från början eller från slutet?
Det är enklast att tillsätta socker från början, eftersom du då kan tappa ut den färdiga saften direkt i flaskan medan ångningsprocessen fortfarande pågår. Nackdelen med denna lösning är att det kan bli kladdigt i slangen, och du har inte samma kontroll över sötman. Alternativt kan du tillsätta socker till saften i kastrullen, smaka av den, och sedan flaskan den för hand. Då måste du också tillsätta konserveringsmedel halvvägs genom ångningsprocessen (om du vill förlänga hållbarheten).
Du kommer att behöva detta:
Bär eller fruktbäggar för att lagra saften i
Juicekokare - eller kruka och ostduk
Konserveringsmedel om det behövs
Gör juice - steg för steg
Rengör flaskorna
Rengör saftflaskorna noggrant så att saften håller sig färsk så länge som möjligt. Du kommer att minimera risken för bakterietillväxt så att saften inte börjar mögla. Många föredrar glasflaskor som är steriliserade innan användning (lägg dem i kokande vatten i några minuter).
Rengör bär och frukt
Plocka bären eller frukterna och avlägsna smuts och skräp. De måste förstås också vara färska och fria från mögel. Skölj dem om det behövs. Eller ta ut dem från frysen om du redan har gjort detta tidigare.
Fyll och stapla saftkokaren
Om du gör saften i en saftkokare, ha vatten i den nedre behållaren. Ovanpå detta placera nästa enhet, som kommer att fånga saften. Ovanpå detta placera den sista behållaren, och i den har du en korg där bären kommer att placeras.
Socker eller ingen socker
När du lägger bären i, kan du antingen lägga allt på en gång, eller så kan du lägga lite socker emellan för att få en sötare saft direkt i flaskorna. Om du lägger till socker på detta stadium, ta några nävar av bären och lägg dem i korgen, strö socker över dem, och upprepa detta tills du har fyllt korgen med bär. Om du väljer att inte lägga till socker från början, lägg bara i alla bären på en gång.
Koka vattnet
Sätt på plattan och koka vattnet. Ångan stiger och ångkokar bären, vilket får saften att rinna ner i den mellersta behållaren. Hela processen tar lite över en timme. Kopplat till den mellersta behållaren finns en slang, och genom den dränerar du saften i flaskor. Om du har tillsatt socker från början, kan du hälla saften direkt i flaskan (flaskan bör vara uppvärmd först så att den behåller samma temperatur). Om du inte har tillsatt socker från början, måste du hälla saften i en ny kastrull eller liknande och tillsätta sockret efteråt.
Mid-time trick och konserveringsmedel
Efter att bären har ångkokat i cirka en halvtimme kan du hälla av lite saft från den mellersta behållaren och hälla tillbaka över bären för att hjälpa sockret att lösa sig bättre, samt tillsätta ett konserveringsmedel som t.ex. natriumbensoat upplöst i lite saft. Använd cirka 1 tesked per liter saft, följ instruktionerna på förpackningen.
Tillsätt socker efteråt
Om du har valt att inte tillsätta socker från början, ta det som kommer ut från slangen och häll det i en kastrull, mät hur många liter det är, tillsätt rätt mängd socker och konserveringsmedel upplöst i lite saft och rör om. Häll sedan saften i flaskor (flaskan bör vara uppvärmd först så att den behåller samma temperatur som saften).
Flaska saften
Fyll flaskan så högt du kan med saften, eftersom vätskan krymper när den kyls ner – du vill ha så lite luft i flaskan som möjligt för bästa möjliga hållbarhet.
Kyla ner långsamt
Placera flaskorna uppochner i en behållare, som t.ex. en kylväska, och täck dem så att saften kyls ner långsamt för bästa möjliga resultat. Hållbarheten beror på hur tätt förseglad flaskan är, men upp till två år är inte ovanligt om flaskan är steril, förseglad och full av saft. När du har öppnat saftflaskan är hållbarheten förstås mer begränsad. Det går också att frysa flaskor med saft, men då bör du hälla saften i plastflaskor och se till att de inte är helt fyllda – saften expanderar när den fryser och glasflaskor kan spricka.