Körsbärsträd – plantering och skötsel
Att uppleva ett körsbärsträd som går i blom är en upplevelse man sent glömmer. Det är verkligen magiskt att stå under de blomstrande grenarna och blicka upp mot trädkronan och himlen.
Vetenskapligt namn (Latin): Prunus avium alt. Prunus cerasus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)Drömmer du om att plocka solmogna körsbär direkt från ditt eget träd, göra hemlagad saft eller baka en läcker körsbärspaj med frukt från din trädgård? Då är denna guide perfekt för dig! Här får du veta allt om hur du väljer rätt sort, och hur du planterar och sköter ett körsbärsträd på bästa sätt. Vi går igenom allt från att välja rätt plats och förbereda jorden, till hantering av vanliga problem som skadedjur och sjukdomar.
Körsbär - Vilken sort ska jag välja?
Ett körsbärsträd är ett härligt tillskott på tomten, både för vuxna och barn. Men vilken sort du ska välja beror på var du bor, förutsättningarna på tomten och hur du tänkt använda bären. Surkörsbär ger exempelvis sura frukter som bäst lämpar sig till saft, sylt eller vin. Sötkörsbär ger söta bär som är goda att äta precis som de är.
Sötkörsbär 'Gårdebo'
Ger rikliga skördar av söta, ganska små, mörkröda bär. Trivs i väldränerad, kalk- och näringsrik jord. Troligen självfertil, pollineras också av 'Allmän gulröd bigarrå'. Växtzon 4.
Sötkörsbär 'Regina'
Medel- till starkväxande. Söta, saftiga, plattrunda, mörkröda frukter som mognar i augusti. God tolerans mot regn. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Pollineras bl.a. av 'Lapins', 'Sam' och 'Stella'. Växtzon 3.
Sötkörsbär 'Merton Glory'
Medelstarkt växtsätt. Redan i juli skörd av stora, hjärtformade ljusgula frukter med ljusröd täckfärg. Söta och saftiga. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Pollineras av bl.a. 'Stella' och 'Van'. Växtzon 3.
Sötkörsbär 'Bigarreau Napoléon'
Medelstarkt växande, upprätt träd med vita blommor i maj och sedan orangegula frukter med röd kind. Söta och goda. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Pollineras av bl.a. Hedelfinger. Växtzon 2.
Sötkörsbär 'Sam'
Medelstarkt, brett och upprätt växtsätt. Ger söta, saftiga, nästan svarta, hjärtformade frukter med ljusrött kött. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Pollineras av bl.a. 'Merton Glory' och 'Stella'. Växtzon 3.
Sötkörsbär 'Stella'
Starkväxande körsbärsträd som i juli–augusti ger rikliga skördar av stora, mörkröda, saftigt söta bär. Bra till konservering. Trivs i väldränerad, kalk- och näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 4.
Sötkörsbär 'Lapins'
Frisk sort med medelstarkt växtsätt. Ger i juli–augusti riklig skörd av stora, hjärtformat mörkröda, saftigt söta bär med god hållbarhet. Trivs i väldränerad, kalk- och näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 3.
Surkörsbär Skuggmorell
Härdigt surkörsbär, medelstarkt växtsätt. Ger frukt som ungt träd. Blommar i vitt och i augusti stora röda frukter med tunt skal och syrlig, frisk smak. Trivs soligt i näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 5.
Surkörsbär 'Sikkola'
Ger riklig skörd av små, sötsyrliga, mörkröda bär. Blommar rikligt i maj. Mognar i augusti. Bra till saft, sylt, marmelad. Trivs i väldränerad, kalk- och näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 6.
Surkörsbär Morellenfeuer
Medelstarkt växtsätt. Vinröda frukter med sötsyrlig smak, betydligt sötare än många andra sorter. Köttet lossnar lätt från kärnan. Frukt redan i ung ålder. Trivs soligt i näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 5.
Odla körsbärsträd
I praktiken går det att driva upp ett körsbärsträd från en körsbärskärna, men det är betydligt enklare och mer praktiskt att sätta ner en färdig planta. Som med andra fruktträd är det enkelt att plantera, bara man har gjort ett bra förarbete. Det handlar dels om placeringen av trädet, dels om att få rätt jordmån som trädet ska få stå i.
Välj ett träd utifrån dess härdighet, och givetvis efter vad det är för typ av frukt du vill ha. Därtill behöver platsen som du har tänkt att plantera ditt körsbärsträd på ha en väldränerad och lucker jord runtomkring sig. Det räcker alltså inte med att du fyller upp med bra jord om den omgivande jorden är av sämre kvalitet.
Checklista - Plantera körsbärsträd
- Blötlägg roten: Under tiden som du förbereder en grop för ditt körsbärsträd så kan du ställa roten i vatten, så att den får suga åt sig och bli ordentligt genomvattnad innan planteringen.
- Gräv en grop: Gräv sedan en ordentlig grop där du har tänkt att sätta ditt träd. Gropen bör vara runt 80 centimeter djup, och lika bred – och du kan med fördel luckra både sidorna och botten innan planteringen för att rötterna enkelt ska kunna söka sig både utåt och nedåt.
- Ge trädet stöd: Placera ner trädet tillsammans med en stör, som sedan fungerar som stöd för trädet. Placera inte trädet djupare än vad det stod i krukan som den kom med. Den lilla bulan som finns längst ned på stammen ska hamna ovan jord.
- Sprid ut rötterna: Sprid ut körsbärsträdets rötter så brett och vitt som möjligt i gropen.
- Fyll upp: Fyll därefter på med jord. Använd den befintliga jorden, och blanda ut den med planteringsjord för bästa resultat. Vattna rikligt.
- Vattna och kontrollera jordmängd: Efter att du har vattnat kan du behöva fylla upp med ytterligare jord. Tryck till jorden lätt med fötterna.
- Skydda trädet: Bind trädet mot den stör som du satte ned. Sätt därefter ett gnagskydd runt stammen för att skydda trädet mot hungriga djur, de vill annars mer än gärna mumsa på ditt nyplanterade körsbärsträd.
- Håll jorden lagom fuktig: För att underlätta för ditt körsbärsträd att undvika uttorkning så kan du täcka med lite torv under första tiden. Torven ser till att marken inte torkar ut. Det är viktigt att körsbärträdet står fuktigt under första tiden, tills dess det har slagit rot ordentligt.
Skötselråd
Körsbärsträdet kräver inte några större insatser vad gäller skötsel. Det är exempelvis bra att avvakta några år innan man börjar tillföra gödsel - precis som med andra fruktträd. När det gått några år kan du däremot använda dig av långtidsverkande gödsel som du arbetar ner ordentligt i jorden runt ditt körsbärsträd.
Vid en längre torka under sommaren kan det vara bra att vattna körsbärsträdet, men i övrigt ska det klara sig på den nederbörd som naturen själv bjuder på.
Passa även på att kolla efter eventuella skadedjur eller andra sjukdomar på trädet med jämna mellanrum.
För att du ska få frukt på ditt körsbärsträd behöver det befruktas. Pollineringen sker antingen genom att trädet är självfertilt och då pollinerar sig självt (i princip alla surkörsbär), eller genom att det finns ett körsbärsträd av en passande sort i närheten. Du kan se vilka körsbärsträd som pollinerar varandra i vårt pollineringsschema.
Beskärning
När det gäller beskäring av körsbärsträdet så skiljer det sig gentemot andra fruktträd i den mån att det är väldigt känsligt för en alltför hård beskäring. Du ska därför helst undvika beskäring helt.
Om det av någon anledning ändå behöver beskäras är det viktigt att det bara rör sig om en lättare beskäring, och att denna genomförs under hösten. Ett körsbärsträd som beskärs under våren riskerar att börjar blöda. Om man beskär för hårt kommer trädet högst troligt att dö. Det må vara ett tåligt träd i alla andra avseenden, men när det kommer till just beskäring är trädet inte alls lika tufft.
Körsbärsträdet och dess olika sorter
Körsbäret - som tillhör plommonsläktet - kommer i ett flertal olika arter och sorter. Bland dessa hittar man exempelvis arten sötkörsbär under namnet bigarråer. Indelningen stannar däremot inte av där, utan kan vidare delas in i olika varieteter. Där hamnar exempelvis det vanliga sötkörsbäret, bigarråerna och hjärtkörsbären.
Utöver sötkörsbär finns även surkörsbär. Surkörsbär finns förvildad i stora delar av Europa. Dessa träd blir inte lika stora som de som ger sötkörsbär, utan når oftast en höjd om 4-10 meter. Det finns även framodlade hybrider, där man har korsat sötkörsbär med surkörsbär för att ta fram en egen sort.
Japanskt körsbärsträd
Därtill har vi de japanska prydnadskörsbären, varav många varianter mår bra även i det klimat vi har i Norden. Det japanska prydnadskörsbäret finns även naturligt i Japan, på Koreahalvön samt i en hel del olika kinesiska provinser – och det är detta träd med sin blomning som står bakom den japanska högtiden hanami.
Kanske har du besökt Japan under en körsbärsblomning någon gång? Det är nämligen en populär turistattraktion, likväl som det är en viktig tid för japanerna själva. Ett körsbärsträd i trädgården ger dig inte bara möjligheten att njuta av detta konstverk på nära håll, utan ger dessutom skördar av det fantastiskt goda körsbäret, eller sötkörsbäret, som vi också kallar för bigarrå. Under gynnsamma förhållanden bjuder trädet på rikligt av denna frukt, som du enkelt kan plocka direkt från trädet så snart det är moget.
Kort fakta körsbärsträd
- Blommar i april-maj med vackra vita blomster i små klasar.
- Körsbäret är egentligen en stenfrukt, och inte ett bär.
- I Sverige är det främst sötkörsbär, bigarråer, som odlas.
- Körsbärsträdet är mycket känsligt för beskäring.
- Finns både söta och sura varianter på körsbär.
- Körsbärsträdet med sötkörsbär kan bli mellan 15-30 meter högt.