Pillerfikus (Ficus deltoidea) – fakta och skötselråd
Pillerfikus (Ficus Deltoidea) är en grönväxt som klättrar snabbt i popularitet. Med sina karakteristiska triangelformade blad och dekorativa små frukter är denna lättskötta växt en trendig favorit som passar i alla hem.
Vetenskapligt namn (Latin): Ficus deltoidea
Familj: Mullbärsfamiljen (Moraceae)
Andra namn: Mistletoe fig (engelska)Bland de gröna växterna har olika typer av fikon länge varit populära. Nu klättrar en ny favorit snabbt på trendtrappan – den lättskötta och anspråkslösa Pillerfikusen, eller Ficus deltoidea, som är dess latinska namn.
Det är inte svårt att förstå varför den kommit att ta växtintresserade med storm. Ficus Deltoida har små, härliga bär som, tillsammans med de triangelformade olivgröna bladen, gör att växten sätter prägel på rummet den står i. De runda, små frukterna som växten bildar är mycket dekorativa. Först är de gröna, därefter gula och senare orange, röda och svarta beroende på mognadsgrad och sort.
Tänk dock på att bären inte är ätliga, så placera växten utom räckhåll för nyfikna barn och husdjur.
Skötseltips för pillerfikus
Precis som många andra typer av fikon, är pillerfikus en perfekt växt för dig som vill göra det enkelt för dig. Denna växt tål att bli bortglömd – något som uppskattas av både nybörjare och växtentusiaster. En anspråkslös växt i förhållande till många andra.
Men du kan såklart inte glömma bort den för alltid, lite skötsel kräver den ändå. Så här sköter du om din pillerfikus:
- Ljus: Pillerfikus älskar ljus, men undvik direkt solljus för annars kan bladen brännas.
- Placering: Tänk noggrant igenom placeringen och låt den sedan stå ifred. Om du flyttar runt växten kan den bli stressad och tappa blad.
- Temperatur: Vanlig rumstemperatur är lagom. Undvik plötsliga temperatursvängningar. Växten tål inte temperaturer under 10 grader, så skydda den ordentligt när du transporterar den från affären om det är lite kyligt ute.
- Vattning: Låt jorden torka lätt mellan vattningarna. Lyft, eller knuffa, på krukan för att se om den är lätt eller tung, detta ger dig en mycket bättre indikation på när det är dags att vattna än att bara känna på toppen av jorden med fingret. Kom ihåg att växten behöver mer vatten på sommaren än på vintern. Använd gärna en kruka med dräneringshål och fat. Om din pillerfikus står i vatten för länge kan rötterna börja ruttna och växten kan tappa bladen.
- Luftfuktighet: Ficus deltoidea trivs i hög luftfuktighet. Spraya gärna bladen med vatten emellanåt för att öka fuktigheten. Undvik placering nära värmekällor som kamin och värmepump eftersom dessa torkar ut luften.
- Jord: Växten trivs i luftig jord, så blanda gärna jorden med en tredjedel perlite.
- Gödsling: Ge växten lite flytande, kortverkande näring 1–2 gånger i veckan under sommarhalvåret. Under de mörkare månaderna räcker det med näring en gång i månaden.
- Beskärning: För att behålla den karakteristiska formen växten har kan du beskära den på våren. Detta är inte nödvändigt, men en möjlighet om du ser behovet.
- Omplantering: När du ser att rötterna börjar synas i dräneringshålen eller runt jordklumpen är det dags att byta till en lite större kruka – vanligtvis händer detta ungefär vartannat år.
Ta sticklingar av pillerfikus
Pillerfikus förökas genom att du tar toppsticklingar, helst på våren.
- Skär av toppen på en gren, cirka 10 cm ned på grenen. Skär precis under ett bladfäste med en vass, steril kniv (lite antibakteriell gel gör susen).
- Ta bort bladen längst ned på stjälken så att det bara är två blad kvar högst upp. På detta sätt kan sticklingen använda energin till att bilda rötter istället för att använda energin till bladen.
- Du kan sätta sticklingen i vatten för att se rötterna växa ut, eller så kan du plantera sticklingen direkt i luftig jord. Om du väljer att sätta sticklingen i vatten, se till att byta vatten cirka en gång i veckan. Det kan ta ganska lång tid innan en växt som denna rotar sig, kanske en månad eller ännu längre, så ha tålamod. När rötterna kommer kan du plantera sticklingen i en kruka med luftig jord.
- Håll jorden jämnt fuktig tills växten har etablerat sig i krukan. Under den första tiden kan du hjälpa den på traven genom att täcka den med en plastpåse – kom bara ihåg att göra några hål i plasten så att överskottsfukt kommer ut.
Vanliga problem med pillerfikus
Det är lätt hänt att man ger pillerfikusen för mycket vatten. Om bladen blir gula eller faller av kan det vara ett tecken på övervattning. Se till att krukan har bra dränering så att rötterna inte blir ståendes i vatten.
Plötsliga temperaturfall, förflyttning av växten eller för lite ljus kan leda till att bladen faller av. För att växten ska producera nya blad behöver den mycket ljus.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Elin F. Nordli, växtvetare med magisterexamen i trädgårdsodling och en alldeles speciell förkärlek för dagliljor (Hemerocallis).