Jätteverbena – plantering och skötsel
Upptäck skönheten i jätteverbena, en vacker och lättskött sommarblomma som är mycket enkel att både odla och ta hand om. Att den tål torka och lockar till sig bin och fjärilar gör den till en perfekt färgklick i trädgården.

Vetenskapligt namn: Verbena bonariensis
Familj: Verbenaceae, Jernurtfamiljen
En av de stora styrkorna hos jätteverbena är att den tål torka så bra. Detta gör att du faktiskt kan odla jätteverbena i kruka och övervintra den inomhus. Planteras den ute i rabatter, självsår den sig gärna, men kom ihåg att jätteverbena inte har den bästa härdigheten. I mycket mildt klimat kan den komma tillbaka år efter år, men för de flesta av oss här i Sverige kommer den att räknas som en ettårig växt.
Jätteverbena är ändå populär bland pollinatörer. De dekorativa blomklasarna attraherar fjärilar och bin, samtidigt som de skapar ett härligt färgspel i trädgården. Blomningen sker vanligtvis från sommar till höst – och blommorna är små, lila-blå eller rosa, och sitter på långa, upprätta stjälkar.

Skötselråd för jätteverbena
- Sollys
Jätteverbena trivs bäst i soliga miljöer och behöver många soltimmar varje dag för att må som bäst.
- Vattning
Växten tål torka, men bör vattnas regelbundet när den är nyplanterad eller vid längre perioder med torka.
- Gödsling
Generellt sett är jätteverbena ganska lite krävande när det gäller gödsel. Om du ser att växten växer och blommar friskt utan gödsel, behöver du inte tillsätta något alls. Använd gärna ko-gödsel om det skulle bli nödvändigt.
- Beskärning
Håll växten fin och livlig genom att klippa bort vissna blommor, detta främjar ny blomning. Om du vill ha en buskig växt kan du beskära stjälkarna lite på våren. Om du övervintrar växten, bör den beskäras tidigt på våren.
Övervintra jätteverbena
Jätteverbena kan övervintras i en kruka. Den tål inte frost, så du bör placera krukan på en skyddad plats där växten ändå får soljus.
Dela jätteverbena
Om jätteverbena växer ut över sina bredder eller tappar vitalitet, kan du dela den på våren eller hösten för att skapa nya plantor. Detta främjar även bättre luftcirkulation och hjälper till att förebygga sjukdomar.
Så och plantera jätteverbena
Jätteverbena odlas ofta som en ettårig växt, men den kan ändå självså sig i rabatten. Fröna kan överleva under snön, och nya plantor kan dyka upp under nästa sommar.
Så jätteverbena från frö
Växten sås som regel från frö. Det kan ta lite tid innan fröna gror, så börja gärna med förkultivering inomhus redan i januari. Strö de små fröna på jordytan och täck gärna över med ett lager vermikulit – detta hjälper till att hålla en jämn fuktighet runt fröna. Vattna försiktigt och täck med plast, men kom ihåg att göra lufthål så att fukten kan släppas ut. Placera gärna de nysådda fröna under en växtlampa, så att de får bra med ljus. Ha tålamod och vänta tills fröna gror och växer sig stora. När de unga plantorna har fått 2–3 bladpar och är tillräckligt stora för att hanteras, kan du peta om dem – flytta varje liten planta till en egen kruka.
Plantera jätteverbena utomhus på våren
Jätteverbena planteras ut på våren, efter att risken för frost har passerat. Välj en solig plats med väldränerad jord. Vattna rikligt de första veckorna, och sedan efter behov.
- Placering
Jätteverbena trivs bäst i full sol, så försök att placera den på en plats där den får minst 6-8 timmar direkt solljus varje dag. Den tål delvis skugga, men blommar bäst i solen. Om du planterar flera växter samtidigt, se till att de har tillräckligt med utrymme mellan varandra.
- Gräv ett hål
Gräv ett hål som är stort nog för att rymma rotklumpen plus lite extra jord under. Placera växten i hålet och se till att den är på samma nivå som den var i krukan. Fyll sedan försiktigt på med jord runt rotsystemet, och tryck lätt för att ta bort eventuella luftfickor.
- Jord
Växten föredrar väldränerad jord. Om jorden är lerig kan du blanda i barkflis. Om den är sandig kan du blanda i lite kompost. Se till att jorden inte blir för blöt, eftersom överdriven fukt kan skada rötterna.
- Gödsling
Jätteverbena behöver sällan gödsel. Om du ser till att jorden är luftig och väldränerad, räcker det oftast. Om jorden däremot är näringsfattig kan det vara bra att tillsätta gödsel (eller kompost i jorden) vid plantering.
- Vattning
Vattna rikligt vid plantering, och fortsätt att vattna regelbundet under de första veckorna. Både rotklumpen och hålet bör vattnas vid plantering. När växten väl har etablerat sig, räcker det att vattna den under torkperioder.
Jätteverbena i kruka
Du kan helt klart odla jätteverbena i kruka. Utmaningen med krukväxter är att jorden torkar ut snabbare, och naturen kan inte själva hantera mikroförhållandena som i en blomsterbädd. Därför är det viktigt att se till att krukan är tillräckligt stor för att rymma växten och att rotsystemet har tillräckligt med plats för att utvecklas över tid.
Använd en väldränerad jordblandning som är lämplig för prydnadsplantor eller perenner. Eftersom näringsämnena i krukor kan ta slut snabbare än i trädgårdsbäddar, kan det vara nödvändigt att gödsla jätteverbena i kruka.
Vattna efter behov – växten tål torka, men jorden bör inte torka helt ut. Jorden i krukor torkar snabbare än i trädgårdsbäddar, så känn på jorden med fingrarna eller lyft försiktigt på krukan för att se hur lätt den är. En torr kruka är lättare än en fuktig. Se till att krukan har dräneringshål i botten för att undvika övervattning och minska risken för rotrot.
TIPS FRÅN EXPERTERNA:
- Jennie: Trädgårdsmästare med passion för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
- Nadja: Hortonom och landskapsplanerare med extra intresse för krukväxter, särskilt klätterväxter som Philodendron och Monstera.
Läs också:
Du är här: