Plantera en häck – så lyckas du
Få en fin häck som skyddar mot insyn, ger trädgården liv och form, eller tar andan ur alla besökare med sin vackra blomning. Här får du tips på olika häckväxter och hur du planterar dem för att få ett snyggt resultat.

En häck ger form och struktur till trädgården och är samtidigt ett suveränt sätt att få skydd mot vind och insyn. Det finns många häckväxter att välja mellan, som fyller olika funktion. En formklippt häck ger ett stilrent intryck, medan en häck med flera sorters plantor livar upp trädgården med sina olika egenskaper.
Friväxande häck för en naturlig känsla
En friväxande häck ger ett naturligt och vilt intryck. Växterna får utvecklas fritt och blommar oftast rikligare. Den här häcken tar mer plats än en formklippt häck, men den kan förstås beskäras något för att passa trädgården. En bra tumregel är att räkna med två till fyra plantor per meter.
Växttips till en friväxande häck:
- Lövfällande häckväxter: Häggmispel, aronia, forsythia, schersmin, syren, trädgårdstok.
- Vintergröna häckväxter: Tuja ’Smaragd’, tall, rododendron, lagerhägg.
Formklippt häck för stilrena linjer
En formklippt häck ger ett mer stilrent intryck med en tydlig, definierad form. Den här typen av häck tar mindre plats än en friväxande häck, så räkna med tre till fem plantor per meter. Den bör beskäras ungefär två gånger per säsong.
Växttips till en formklippt häck:
Så planterar du en häck
Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen. Barrotsplantor (som har enbart en rotklump utan jord) planteras tidigt på våren (april och maj), eller sent på hösten. Dessa kan ha nät eller säckväv runt rotklumpen/rötterna, som ska tas bort innan plantering. Såhär planterar du:
- Gräv ett dike, cirka 50–70 centimeter brett.
- Rensa bort ogräs i närheten.
- Vattna plantornas rötter innan du planterar dem.
- Placera rotklumparna i diket, på samma höjd som de stod i krukan. Fyll på med planteringsjord, blandad med den befintliga jorden.
- Täck gärna markytan med gräsklipp, som håller på fukten i jorden och hindrar ogräs.
Skötsel av häckar
- Vattna regelbundet under etableringsperioden, gärna kvällstid. Därefter anpassas vattningen efter temperatur, nederbörd och vilken växtsort du har valt.
- Håll undan ogräs de första två–tre åren.
- Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera med trädgårdsgödsel när häcken börjar grönska (t.ex. Plantagen fullgödsel).
- Under senvintern är det bra att skydda de vintergröna växterna mot den starka solen med skuggnät.
En häck är en investering som kan förhöja en specifik känsla i trädgården, oavsett om du önskar ett vilt och naturligt uttryck eller raka linjer med skarpa kontraster. Du kan använda den till att skapa olika rum i trädgården, som inramning eller som insynsskydd. Om du ger den rätt förutsättningar att etablera sig kan den vara ett fint inslag i trädgården under många år.
Läs mer:
Du är här: