Plantagen Logo

Gör det höstigt på balkongen, terrassen och vid entrén.

Utomhusväxter och trädgård
Se om de härliga dagarna på hösten och gör balkongen, terrassen och entrén fin med vackra höstblommor. Det finns många fina växter i varma, dämpade färger som passar bra i terrakottafärgade, svarta och grå krukor. En kombination av vitt och grönt passar också bra för hösten.
Product image
  • Se om de härliga dagarna på hösten och gör balkongen, terrassen och entrén fin med vackra höstblommor. Det finns många fina växter i varma, dämpade färger som passar bra i terrakottafärgade, svarta och grå krukor. En kombination av vitt och grönt passar också bra för höste

    När den första frostnatten kommer, tenderar många sommarblommor att se ganska ledsna ut. Det är dags att byta till mer hållbara växter som kommer att hålla sig fina genom hela hösten och långt in på vintern, som ljung, prydkål, alpviol, rallarros, krysantemum, aster, pestrot, hebe, olika vackra bladväxter, silvertråd, murgröna och liknande. Färgglada och formade växter är utmärkta tillskott till krukor bredvid ljung och kål.

  • Du kan också lägga till träflis, dekorativa stenar eller mossa i arrangemanget. Dekorera med allt som trädgården och säsongen har att erbjuda, som pumpor, äpplen, nypon och vackra löv. Den sista touchen är en vacker lykta eller två.

  • Kom ihåg att kontrollera dina krukor för att se om de tål frost. Det finns även fina och praktiska styrofoamkrukor som ger bra isolering för växternas rötter.

    Paragraph Image
  • Höstblommor för krukor och urnor

    - Berglyng, vackra röda bär ger växten ett fantastiskt dekorativt värde. Helt harmlösa bär som är ätliga.

    - Skimmia, buskig växt med rosa/röda blommor i klasar. Ser bra ut ända in på vintern.

    - Lingon (Calluna och Erica), perenn eller höstlingon. Den perenna lingonen varar längre in på vintern, medan höstlingonen lyser upp med sin rosa/röda färg.

    - Praktsedum (Hylotelephium), solälskande växt som blommar länge med röda, platta blomhuvuden. Fint att klippa och ta inomhus, och håller också länge.

    - Prydnadskål (Brassica), röd/lila eller vit/grön. Förblir vacker hela hösten och ser också bra ut när snön har kommit.

    - Alpvioletten, starka och blomrika växter som lyser upp krukan. De kommer i hela färgspektrumet från vitt till den mörkaste röda. Det finns också sorter med fransade eller vridna kronblad.

    - Kalanchoe, inomhusväxt som också ser bra ut utomhus i en kruka, helst med många tillsammans i en större behållare.

    - Kelosia, med rika, livfulla färger och former på blommorna. Ger höstdekoreringen ett utropstecken.

    Paragraph Image
  • Plantera bladväxter

    • - Silverek (Senecio) passar i de flesta planteringar med sina grå och ludna blad. Trivs i både sol och skugga.
    • - Silvernjurvinda (Dichondra) hängande växtsätt som passar bra ensam i ampel men som även ger fin karaktär vid samplanteringar. Som namnet antyder skiftar bladen i silvergrönt vilket ger en härlig effekt i höstsolen.
    • - Murgröna (Hedera) lättodlad hängande grönväxt som passar i de flesta sammanhang. Finns även med gula eller vitbrokiga blad.
    • - Alunrot (Heuchera) är perenn och blommar med långa och skira stänglar tidigt på våren. Under sensommar och höst är det verkligen en växt som med sitt vackra bladverk lyfter, framhäver och ger extra liv åt planteringen.
    • - Silvergirland (Calocephalus) silverglänsande grenar som utgör en fin kontrast till exempelvis heuchra och prydnadskål. Runt till hängande växtsätt.
    • - Prydnadsgräs, olika sorter med vackra färger på blad och vippor. Finns i olika höjd.
    • - Taklök (Sempervivum) solälskare som tål att torka. Läcker i den moderna, minimalistiska stilen.
    • - Barrväxter gör sig bra i kruka tillsammans med höstväxter. De står sig fint under hela vintern. Små enar och sockertoppsgranar är dessutom ett bra alternativ att sätta ljusslingor i inför julen. Beroende på var du bor och vilken kruka de är planterade i kan de överleva även nästa säsong. Bäst är dock att tänka på dem som en fin växt över vintern och sedan byta ut när våren kommer igen.

    Paragraph Image
  • Jord och bevattning

    Bra jord är avgörande när det gäller att plantera i krukor och behållare. Om du behöver ersätta alla eller några av växterna kan du återanvända den befintliga jorden. Ofta försvinner en stor del av jorden med rötterna från sommarblommorna. Fyll på med ny planteringsjord eller trädgårdsjord.

  • Höstväxter behöver vanligtvis inte lika mycket näringsämnen som sommarblommorna, och eftersom det är kallare behöver de inte heller lika mycket vatten. Som en allmän regel kan du vattna en gång i veckan, men under soliga perioder kan du behöva vattna oftare.

    Paragraph Image
  • Plantering i krukor och behållare

    Faktum är att du kan plantera i nästan vad som helst. Det är viktigt att överväga att behållaren är tillräckligt rymlig. Små krukor ger mindre volym av vatten och näringsämnen, vilket leder till behov av att vattna och gödsla mycket oftare när växterna växer. För att reglera fuktigheten i krukan är det bra att ha en eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. Vad vi vanligtvis använder är krukor, urnor och blomlådor. låt din fantasi flöda, du kan ha en fin gammal skottkärra, en rostig hink eller kanna, korgar, träkrater eller liknande. Känn dig fri att blanda olika storlekar och former. Inte allt behöver vara på golvet eller marken. Bygg vertikalt med hängande planterare från taket, väggplanterare på väggen och piedestaler. Tänk på att behållarna är utsatta för frost och is under vintern, så välj hållbara behållare. Det här är extra viktigt om krukan är utomhus. Mycket regn på hösten följt av frostgrader kan ha en explosiv effekt på jorden i krukan, vilket ökar risken för att den spricker.

  • Plantering i en kruka

    1. Fyll botten med lergrus. För att behålla dräneringseffekten rekommenderas det att lägga ut en vävnad innan man fyller på med jord.

    2. Lägg till ny planteringsjord (blanda i lite långsamt frisättande gödsel).

    3. Plantera blommorna. Plantera blommor i samma färgtoner, men med olika former.

    4. Vattna generöst omedelbart efter planteringen.

    5. Ta bort vissna blommor för att främja blomning av nya blommor.

    Paragraph Image
  • Plantera fler växter tillsammans

    Det finns faktiskt inga regler för hur man blandar olika växter, men se till att det du planterar tillsammans i en kruka eller blomlåda trivs i samma miljö, i sol eller skugga.

  • När du planterar tillsammans i dina krukor och blomlådor, håll dig till en färgton, som nyanser av vitt, blått, rosa eller rött, men känn dig fri att blanda växter med olika former och tillväxtsvanor.

  • I stora krukor är det trevligt att höja kompositionen genom att välja några växter som är höga, som gräs eller barrträd. Om krukan kommer att synas från olika vinklar bör den högsta plantan placeras i mitten. Dessutom, tänk på att placeringen av växterna bör ha en viss symmetri som ser bra ut från olika perspektiv. Om arrangemanget kommer att vara mot en vägg eller liknande bör den högsta plantan placeras längst bak i arrangemanget.

    Paragraph Image
  • Fina planteringskombinationer på hösten

    • - Calluna, prydnadskål och silvernjurvinda
    • - Kärleksört, höstljung, murgröna
    • - Cyklamen, silvergirlang, bolltuja
    • - Sockertoppsgran, calluna, rödbladig alunrot
    • - Prydnadsgräs, gaulteria och mossa
    • - Prydnadskål och hebe (lågt och tätt)
    • - Taklök och mossa
  • Det är också trevligt att bara plantera en typ i en kruka, eller kanske en blommande växt och en lövväxt så att både krukan och plantan kan komma ut ordentligt.Dessutom kan följande övervägas:

    • - Starka färger syns bra i solljus
    • - Ljusa färger lyser upp på kvällen
    • - Nyp bort blommorna så fort de börjar bli fula. Detta gör att blomningen blir rikligare.
    • - Lägg en "bottäckare" tillsammans med andra växter, så smälter det in och skapar vackra kontraster. Till exempel en ranka, gräs, murgröna eller annan lövväxt.

    Paragraph Image
  • Ljus - lampor, lyktor

    När mörkret faller på kvällarna kan du göra trädgården ännu mer levande med lampor och ljus. Att lysa upp ett träd eller en buske gör trädgården mer livlig även under de mörka månaderna. En eldstad piggar upp trädgården. Små ljuskällor i form av lyktor, ljusslingor och facklor skapar mystik och stämning. Häng små lyktor i träden om du inte vill dra el genom trädgården.