Blommor för bin och fjärilar – 7 favoriter
Vi behöver bin och andra insekter för att växter och grödor ska bli pollinerade. Dessvärre har bina länge haft det svårt, men som tur är kan du göra skillnad och hjälpa bina på traven. Börja med att plantera växter som bina älskar!

Pollinering ger inte bara större skördar – det bidrar även till att frukt, bär och nötter smakar mer och får högre kvalitet. Bina hjälper till med pollineringen, men de har länge haft det tufft, bland annat på grund av bekämpningsmedel och sjukdomar. Därför är det värdefullt att plantera växter som bina är förtjusta i.
Det här är pollinering – och därför är det viktigt
Vad är egentligen pollinering? Kortfattat är det ett system som växter använder sig av för fortplantning. Pollinering sker främst genom att en insekt, såsom ett bi eller en humla, letar föda på blommor och får med sig pollen från blomman. När biet sedan flyger till en annan blomma för att leta nektar och mat, sprids pollen vidare till den växten.
Pollen kommer från hanorganet på växten, och ska överföras till honorganet på en annan växt för att befruktning ska ske. I biologiska termer heter det ”från ståndare till pistill” och pollenkornen kan liknas vid sädesceller.
Vi är beroende av bin och pollinering
De allra flesta blomväxter är beroende av pollinering och många av de grödor vi äter finns tack vare bin och andra pollinerande insekter. Visste du att:
- En tredjedel av maten vi äter behöver pollinering av bin.
- Bin och humlor ökar skördens omfång och kvalitet.
- 30 procent av de vilda bina i Sverige är rödlistade, de minskar i antal och riskerar att försvinna.
Plantera bivänliga växter
Hjälp bin och humlor genom att odla och plantera växter som de tycker om. Hos Plantagen kan du kika efter märkningen ”bivänlig” när du köper fleråriga trädgårdsväxter. Du ser den som ett litet bi på produktetiketten. Den garanterar att växterna inte innehåller några medel som bina blir sjuka av. Även Plantagens ettåriga säsongsväxter är ofta bivänliga, men saknar märkningen. Du kan också välja ekologiska eller KRAV-märkta växter. Marcus Larm, category director for plants hos Plantagen, berättar om Plantagens arbete med bivänliga växter:
– Vi har en tät dialog med producenterna som levererar våra bivänliga växter. Vi har också avtal om att de inte får använda förbjudna växtskyddsmedel eller andra växtskyddsmedel som kan vara skadliga för pollinerande insekter. I tillägg gör vi rutinkontroller på utvalda växter, säger han.
Växter som bin och humlor gillar
Det finns många blommor som förför insekterna med sin doft, färg och smak. De här växterna kan du plantera för att göra bina riktigt glada:
- Honungsört – så frön direkt på växtplatsen och håll jorden fuktig tills fröna har grott.
- Kärleksört – en flerårig växt som trivs soligt, torrt och näringsfattigt.
- Kaprifol – doftande klätterväxt som trivs i näringsrik och väldränerad jord.
- Lavendel – inte bara fjärilarnas favorit, utan även binas och humlornas. Trivs soligt och blommar länge.
- Timjan, rosmarin och salvia – kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar. Perfekt i sommarrabatter och i krukor på balkongen.
Det finns givetvis många fler växter som attraherar pollinatörer med sin rika doft och färg. Rödklöver, sälg, hägg och hagtorn är några favoriter, samt ogräs såsom vitklöver, tistel och maskrosor. Tänk mångfald och vilda ängar.
Andra saker du kan göra för bin och humlor
Förutom att plantera eller så blommor som lockar till sig bin finns det flera sätt att öka antalet bin.
- Skapa ett bi- och humlehotell
Bygg bon till vilda bin! Gör ett så kallat bihotell av ihålig bambu eller liknande. Häng upp det i en buske eller på en balkong. En lerkruka med botten uppåt, fylld med mossa och gräs, är en perfekt bostad åt en humla.
- Anlägg en blomsteräng
En vildäng med en mångfald av blommor uppskattas också, gärna med käringtand, prästkrage och vicker.
- Köp en andel i en bikupa
Du kan även köpa en andel i en bikupa, då får du dessutom burkar med honung tillbaka. Genom att köpa svensk lokal honung stödjer du också svensk biodling.
- Handla ekologiskt
Välj ekologiskt i butiken, eftersom det till stor del är bekämpningsmedel i konventionell odling som gör bin sjuka.
- Starta en biodling
Gå med i en biodlarförening och starta en egen biodling.
Tillsammans kan vi öka chanserna för att bina ska överleva – inte minst genom att odla deras födoväxter och vara mer medvetna om vilken effekt vår konsumtion kan få. Låt våren och försommaren vara de surrande årstiderna som de ska vara – med bin, humlor och andra viktiga pollinatörer.
Läs mer: