Vanliga problem med förodlings - och hur man löser dem
Vatten
För plantor är det lätt att övervattna under förkultivering. Nysådda frön får inte torka ut, men de får heller inte dränkas i vatten. När jorden övervattnas finns det färre luftfickor och mindre livsviktig syre för de små växterna. I värsta fall kan plantorna vissna. Ett annat problem som lätt uppstår om du vattnar för mycket är att du kan locka till sig svampmyggor, som gnager på rötterna hos plantorna.
Lösning: Odla alltid i krukor och plantbrickor med dräneringshål längst ner. Känn också på jorden varje dag och vänta en dag eller två innan du vattnar om jorden redan är fuktig.
Om du tycker det är svårt att veta hur mycket du ska vattna kan du använda en vattentät matta - en sorts duk som du kan placera under växterna och vattna dem underifrån. Om olyckan redan inträffat och plantorna börjar vissna kan du försöka rädda dem genom att omplantera dem i ny jord och vattna lite mindre framöver. Var medveten om att vissa växter, som gurkor, är extra känsliga för rötröta. Undvik att vattna precis vid stammen på dessa växter och plantera helst dem med lite extra jord precis runt stammen så att överflödigt vatten kan rinna bort från plantan.
Alltför torrt
Ett frö som har börjat gro får inte torka ut, eftersom detta kommer att stoppa dess utveckling. Risken att torka ut är större för frön som älskar värme och ofta odlas på en värmematta, som paprika och chili. Dessa växter kan torka ut mycket snabbt och bör därför kontrolleras regelbundet.
Lösning: Kontrollera fuktighetsnivån dagligen genom att sticka in fingret i jorden. Du kan använda ett miniväxthus eller ett plastlock för att minska avdunstningen, eftersom vattnet som avdunstar kommer att återvända till jorden. Du kan också använda en vattenmatta under krukorna. När mattan är blöt kan växterna kontinuerligt absorbera det vatten de behöver.
Ljus
För lite ljus
Sommaren kort i Sverige, och ljuset på fönsterkarmen är ofta inte tillräckligt till att förodla fram till en bit in i april. För lite ljus gör växterna svaga och vingliga, i värsta fall kan de kollapsa.
Lösning: Genom att använda växtbelysning blir växterna fylliga och friska, och de står fint tills det är dags att plantera ut dem. Det finns flera olika typer av växtljus att välja mellan, allt från enkla lampor som kan skruvas in i en vanlig lampsockel till mer avancerade ljusrör och växtbelysningsarmaturer. Oavsett vilken typ du väljer, gör växtbelysning en stor skillnad vid förodling. Så småningom, när dagarna blir tillräckligt långa och ljusa, kan fönsterkarmen göra jobbet, men frön som behöver sås tidigt på våren får mycket svåra tillväxtförhållanden utan extra ljus. Detta gäller för tidiga perenner, äggplantor, purjolök, kronärtskocka, chili och paprika.
För plantor som exponeras för mycket starkt ljus, som nyspruckna växter, kan de få brända blad vilket negativt påverkar deras tillväxt. Det är också utmanande att bibehålla jämn fuktighet när växterna är i direkt solljus, till exempel på en solig fönsterbräda eller i ett växthus utan skugga.
Lösning: Låt de nysådda växterna stå lite längre in i rummet och se till att ge skugga till förkultiverade växter i växthuset så att de inte bränns - vårsolen kan vara stark. Om du har växter som har skadats av växtbelysning bör du öka avståndet mellan lampan och växterna.
Näring
För lite näring trivs de flesta färska växter bäst i näringsfattig jord, så länge de är små och känsliga, men efter ett tag behöver de mer näring för att fortsätta växa. Om växten har slutat växa, har gula blad, skrynklade blad eller tappar blad kan det tyda på brist på näring.
Lösning: För mycket gödsel kan vara överväldigande för nyligen planterade växter, de kan "brännas" av gödseln, så det är vanligtvis bäst att vänta tills växterna har växt en bit. Var försiktig när du tillför näring till små och känsliga växter, tillsätt en mycket liten mängd under en längre tid - utspädd gödselvatten kan vara en smart lösning.,Om växten har vuxit ur krukan är det dags att omplantera den i ny och näringsrik jord.
För mycket näringsämnen
Nya växter bör acclimatiseras till näringsämnen gradvis. De flesta nyligen planterade växter behöver inte mycket näringsämnen och bör planteras i näringsfattig jord. Överdosering kan leda till rotskador och uttorkade toppar och kanter av bladen. En växt som får för mycket näringsämnen kan växa bra till att börja med, men sedan plötsligt blir gul och vissnar.
Lösning: Utbilda dig om växternas näringsbehov, eftersom alla växter är olika. Kolla in våra växtguider, med råd anpassade för varje växt. Små doser näringsämnen under tid är bättre än stora enstaka doser. Om du misstänker att växten har fått för mycket näringsämnen kan det vara klokt att omplantera den i ny jord.