Odlar grönsaker utomhus direkt - året runt
Vad är direktsådd?
Direktså i vår och höst, plantera om på sommaren
Den vanligaste metoden är att så grönsaksfrön direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och tidig sommar, i april, maj och juni. Timingen kan variera något beroende på vilken härdighetszon du bor i. När all risk för frost har försvunnit från marken och jorden är tillräckligt varm är det möjligt att börja så. Jordtemperaturen bör vara minst fem grader Celsius. I planteringslådor är det ofta möjligt att så lite tidigare eftersom jorden torkar och värms upp snabbare där.
Tips! Mät temperaturen i jorden med en jordtermometer.
Direkt flera gånger under sommaren
Så börja tidigt på hösten - förläng växtsäsongen
Så direkt på senhösten - skörd in fram till våren.
I oktober och november kan du så mer grönsaker igen. Välj grönsaker som spenat, rädisor, vinter sallad och andra bladgrönsaker. De kommer att gro snabbt och föredrar kortare dagar. När oktober närmar sig ökar risken för frostskador på dina växter. Välj därför odlingsplats noggrant. Så direkt på platser där solen skiner mest och där risken för frost är lägst, t.ex. nära en husvägg eller mot söder. Täck frostkänsliga grönsaker och växter med fiberduk.
Alltså direkt på vintern - skörda in till våren
Om du väljer att så i december, januari och februari kan du redan skörda på våren eller tidig sommar. Fröna ligger vilande till en början och groddar när det blir varmare utomhus. När marken är frusen, strö jord från en påse över fröna. Bladspenat, morötter, palsternackor, vitkål, asiatiska grönsaker / pak choi och lök är lämpliga sorter att så vid den här tiden.
Hur man sår direkt utomhus på 6 enkla steg
- Förbered jorden:
Innan du sår är det klokt att förbereda jorden genom att tillsätta gödsel och jordförbättrande material. Påse gödsel ger både struktur och näringsämnen. Kompost och barkmull är också bra att använda. Toppa det med lite sand blandat med såjord för att plantera fröerna i. Såjorden innehåller också en mindre mängd näringsämnen som passar för de små fröna. - Sätt dina frön:
Plantera fröna i rader och se till att inte så dem för nära varandra. På så sätt undviker du arbetet med att gallra och störa växterna när de väl börjar växa. - Vattna:
Se till att hålla fröna lätt fuktiga tills de börjar gro. Vattna dem inte för mycket för att förhindra att de ruttnar. Det är bra att vattna med milda strålar från en sprayflaska. Om du vattnar med en vattenkanna finns risken att fröna flyter iväg. - Akta dig för frost!
Om du sår på hösten eller våren finns alltid risk för frost. När grödorna har groddat är det viktigt att skydda dem. Ett fleeceöverdrag ger bra skydd för de små växterna. - Glöm inte att gödsla:
När växterna har växt lite är det klokt att ge dem regelbundna näringsämnen. Du kan välja gödsel, kycklinggödsel, flytande gödsel från en flaska, gödslad vatten från den japanska kompostmetoden bokashi, nässelvatten eller "flytande guld" (urin blandad med vatten). - Täckt odling:
Täck växterna med organiska material som gräsklipp eller löv. Detta hjälper till att bevara fuktigheten i odlingen. Det organiska materialet ger också struktur, näringsämnen och mat åt maskar och andra insekter.
Sveriges härdighetszoner
Sverige är indelat i olika härdighetszoner som beskriver hur växter klarar av olika klimatförhållanden i landet. Dessa zoner hjälper dig att välja växter som trivs i ditt område. Zonerna i Sverige sträcker sig från H1 till H8, där H1 representerar de mildaste områdena (som de södra kustområdena), medan H8 står för de tuffaste klimatzonerna i de nordligaste och högsta delarna av landet.
När du köper växter eller frön kan du titta på etiketten för att se vilken härdighetszon växten är anpassad för. Till exempel kommer en växt som är märkt H3 att klara sig bra i zoner från H1 till H3. Observera att härdighetszonerna bara ger en grov indikation, och förhållandena i din trädgård kan variera. Områden nära husväggar eller i skyddade lägen har ofta ett mildare klimat än öppna ytor.
Du kan också påverka härdighetszonen i din trädgård genom att göra förändringar, som att plantera en häck som skyddar mot vind eller placera stora stenar som håller kvar värmen. Dränering är också viktigt; växter tål frost bättre i väldränerad jord än i jord som är mättad med vatten när den fryser.