Gör hemmagjord sylt och marmelad av bär och frukter
Vad kan du göra sylt och marmelad av?
De flesta frukter och bär kan användas för att göra sylt och marmelad. Här är några populära exempel:
Jordgubbar
Hallon
Svartvinbär
Röda vinbär
Blåbär
Björnbär
Plommon
Det är också möjligt att göra mer exotiska marmelader, som fikon- eller chilimarmelad.
Här är hur du gör sylt och marmelad
skillnaden mellan sylt och marmelad
Skillnaden mellan kokt och rörd sylt.
Syltsocker eller inläggningssmak
Test av sylt och marmelad
Process för att Göra Sylt
Rengör Burkarna
- Tvätta de burkar du ska förvara sylten i för att öka deras hållbarhet genom att minska risken för bakterietillväxt.
- Om du har lufttäta burkar med gummilock bör du även koka gummilocket.
Uppvärm Burkarna
- Eftersom du kommer att hälla varm sylt i burkarna bör även burkarna vara varma.
- Förvärm ugnen till 125 grader Celsius och låt burkarna sitta där i cirka 20 minuter.
Rengör Bären
- Avlägsna skräp från bären.
- Kontrollera mögel och skölj dem vid behov.
Tillsätt Socker
- Blanda bären med socker, helst syltsocker, till önskad sötma.
Koka Sylten
- Häll bären i en kastrull och koka upp.
- Du behöver inte mosa dem i detta skede, eftersom de ändå kommer att brytas ner.
- Koktiden beror på vilken typ av socker du har använt.
- Om du använder syltsocker med pektin räcker det att koka dem i lite över fem minuter.
- Om du använder vanligt socker måste du tillsätta syltpulver (följ instruktionerna på förpackningen) eller experimentera för att uppnå önskad konsistens.
Avlägsna Skummet
- Skum bildas ofta på ytan när det kokar, så det är bra att ta bort detta.
- Använd en sked eller hålslev för att ta bort skummet.
Testa Konsistensen
- Gör sylt- och marmeladtestet när du tror att sylten eller marmeladen är klar.
- Lägg en tallrik i frysen för att kyla ordentligt.
- Ta ut den och lägg en klick sylt på tallriken och ställ tillbaka den i frysen eller kylskåpet i lite över fem minuter.
- Dra sedan en sked genom sylten och se om den håller ihop.
Med eller Utan Bitar
- När sylten har nått rätt konsistens, kolla hur många bitar som finns kvar i den.
- Vissa föredrar en helt slät sylt, medan andra gillar den med bitar.
- Svarta vinbär, hallon, röda vinbär och liknande frukter bryts naturligt ner för att skapa en trevlig textur.
- Men om du till exempel gör hjortronssylt, har dessa en kärna, så många väljer att använda en stavmixer.
- Beroende på den konsistens du vill ha kan du nu bearbeta sylten.
- För en slät konsistens kan du använda en stavmixer, och om du vill ha fler bitar kan du använda exempelvis en potatisstöt.
Fyll Burkarna
- Nu behöver du burkar och en tratt.
- Fyll burken så att det lämnas cirka 1 cm upp till kanten.
- Du vill ha en tät tätning, så se till att kanterna är rena - torka bort eventuella spill om det behövs.
Uppställning i vatten för konservering
Vattenbadskonservering är en bevaringsmetod som förlänger hållbarheten för sylt. Det är enkelt och en viktig del av processen för att öka hållbarheten. Så här gör du:
- Förbered Kastrullen
Ta fram en stor kastrull och fyll den med vatten, så att det senare kommer att täcka syltburken. Tillsätt gärna tillräckligt så det är cirka 3-5 cm vatten ovanför burken. - Värm Vattnet
Värm vattnet till samma temperatur som sylten och burken, strax under kokpunkten. - Placera Handduken
Placera en kökshandduk i kastrullen och placera burken ovanpå handduken. Handduken förhindrar att burken står direkt på botten av kastrullen. Utan en handduk kommer burken att börja hoppa när vattnet kokar. - Koka Vattnet
Låt vattnet koka så att det börjar koka ordentligt. Låt det koka i tio minuter.
Hållbarhet av hemgjord sylt
- Oöppnad kokad sylt: Flera år
- Öppnad kokad sylt: 1-3 månader i kylskåpet
- Vispad sylt: 2-3 dagar i kylskåpet
- Sylt i frysen: Flera år
Förvaring av burkar:
Glajburkar med kokad sylt kan förvaras i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Reglen "ju svalare desto bättre" gäller alltid. Burkarna ska förvaras på en mörk plats.
Observera:
Hållbarheten kommer att minska avsevärt om burkarna inte är helt rena eller lufttäta. Smaken kommer också att påverkas över tiden, så det är bäst att konsumera sylten inom ett år.
Vispad sylt:
Som nämnts tidigare har vispad sylt (som inte är värmebehandlad) en väldigt kort hållbarhet. Det är därför bäst att förvara vispad sylt i små plastburkar, så att den kan frysas in i lämpliga portioner.