Så här tänder du en eld med ved
Elda i kamin eller öppen eldstad hemma och njut av en sprakande brasa som sprider värme och ljus. Lär dig allt du behöver veta om ved och eldning inomhus här!
Definitionen av mysfaktor lär vara ljudet av en sprakande brasa, inte minst en kall vinterdag då solen snabbt går ned bakom hustaken. Hur tänder du brasan enklast – och vilken ved är bäst? Det finns ett par punkter att ha koll på för att optimera eldandet i vinter.
Så eldar du i kamin och öppen spis
Många startar brasan från botten - de bygger en pyramid av vedklabbar och placerar tändved, papper och annat centralt i botten. Det kallas ibland för bottentändning. Men studier visar att topptändning är mer effektivt och ger mindre utsläpp. Du behöver heller inte papper och annat, det räcker gott med tändved.
Lyckas med topptändning
- Använd torr ved
Hos oss på Plantagen kan du känna dig trygg i att du alltid får torr björkved. Vi har kvalitetsgaranti på vår ved, och den har en fuktnivå på maximalt 20 procent. - Stapla veden liggande
När du förbereder brasan staplar du veden liggande. Lägg två vedkubbar sida vid sida centralt i kaminen, de bör placeras så att de inte ligger mot väggarna. Placera sedan två lite mindre kubbar tvärs över de första. Överst placerar du tändved eller lite småflisor. Tänk på att brasan behöver syre för att börja leva, så det får inte vara för trångt i vedstaplingen, eller för mycket ved i kaminen. - Tänd från toppen
Använd tändbriketter eller tändpåsar när du ska starta brasan, undvik sådant som tidningspapper och dylikt. Tänd på i toppen av stapeln. - Håll koll på draget
Har du dåligt drag i kaminen är det svårt att få fyr på brasan, och du ökar också utsläppen - så se till att du har bra drag. Det tar minst tio minuter innan kaminen är helt varm, och det är först när den är varm som du kan justera ned luftintaget eller stänga luckan helt.
- Använd torr ved
Så kollar du att veden är torr
Det är viktigt att du använder torr ved i brasan. Fuktigheten i veden bör inte överstiga 20 procent. Men hur vet du om veden är torr nog?
- Känn på vikten - torr ved är lätt, fuktig ved är tyngre.
- Lyssna på ljudet när du slår ihop två kubbar mot varandra - torr ved ger ett klangfyllt ljud som påminner om ljudet från när ett slagträ träffar en boll, medan fuktig ved har ett mer dovt och dämpat ljud.
- Använd såpa-tricket - smörj änden av vedkubben med lite såpa, och blås hårt in i veden från motsatt håll. Om det bubblar i såpan är veden torr och redo för kaminen.
- Köp en fuktmätare - en ganska liten investering, som du även kan använda när du ska kolla om det är torrt nog för att måla om huset, olja in trallen eller vill kolla om du har fukt i något rum.
Förvara veden rätt
Förvara ved inomhus för att slippa väta – eller i ett torrt utrymme undan från regn och fukt. Varför inte göra en vedhylla längs ett prång i väggen? Det gör det enklare för dig att plocka fram vedklabbar till elden och skapar dessutom en ombonad känsla inomhus. Med vedstaplare och vedstativ i olika storlek kan du få plats med så mycket ved du behöver, och har utrymme för. Det finns varianter i järn, trä och andra material. Hitta en i din smak för att göra veden till en del av inredningen.
Björk är förstahandsvalet
Den allra vanligaste träsorten att elda med är björk. Björk brinner bra, ger gott om värme och är lätt att få tag i. När björkved brinner flyger inte gnistor och glöd ut på golvet, vilket är viktigt om du har öppen eldstad. Placera björkveden med yttersidan inåt, så att nävern tar fyr först i brasan. Denna brinner bra och ger elden blå flammor.
Fler träslag att elda med:
- Rönn – brinner långsamt och jämnt, avger värme utan att sprätta ut glöd.
- Ek – ekträet ska gärna ha torkat ett par år innan den används i kaminer, garvsyran kan annars skada rökgångar.
- Bok – ett träslag som brinner länge och lugnt, men behöver likt ek få torka i några år.
- Gran – brinner fort och får igång brasan snabbt, sprätter en del glöd och ska gärna brännas i en stängd kamin.
- Även tall och asp går att elda i kamin med, där den första brinner med sprakande ljud och den andra lugnt och stadigt utan att ge för mycket värme.
När du köper ved är rådet att antingen hämta det med bil eller beställa hemkörning, eftersom träklabbar både är tunga och otympliga att bära.