Skapa en julkalender och en nyårskalender.
Börja med att se över vilka växter du redan har hemma som kan användas, och komplettera med blommor du gillar. Du kan gärna placera en liten vas med snittblommor i gruppen. Lägg till dekorationer, kvistar och kottar för att skapa den stämning du vill ha. Du kan till exempel välja rött till jul och vitt till nyår.
Om du placerar ljus i gruppen, måste du se till att växterna inte står så att de kan fatta eld eller skadas av värmen. Och håll alltid ett öga på ljus som brinner!
Det här är trevligt att ha när du gör en julgrupp.
Krukväxter – Vi har använt sparrisormbunke, miniväxter, ormbunkar, prickblad och suckulenter.
Bricka – Använd ett fat eller en bricka med lite högre kanter för att skapa en inramad arrangemang.
En liten vas – Perfekt för att hålla några kvistar eller små blommor.
Julblommor – Lägg till en festlig touch med säsongsblommor.
Ljusstake med ljus – För värme och stämning.
Dekorationer – Ge karaktär med saker som en glasfågel, äpplen, tallkottar, grenar och torkade blommor från naturen eller trädgården.
Mossa – Använd som fyllnad för ett naturligt, frodigt utseende.
Jord – För att förankra växterna i sina behållare.
Tips för att lyckas med jullunchen
Placera ut växterna på planteringsbrickan innan du planterar dem, och testa olika positioner. Då blir det lättare att se vad som ser bäst ut.
Tänk också på var julgruppen ska stå i rummet. Kan den ha en tydlig fram- och baksida, eller ska den stå mitt på ett bord och ses från alla vinklar?
4o
Så här gör du en julkrans
Häll jord i botten av kärlet du ska plantera i, cirka halvvägs upp till kanten.
Ta bort plastkrukan runt växterna och plantera. Börja med de stora växterna för att sätta formen på arrangemanget. Se till att plantera tillräckligt djupt, så att jorden runt växten inte sticker upp så mycket över kanten.
Placera ljusstaken där du vill ha den. Se till att den inte står för nära växterna för att undvika brandrisk.
Fyll på med fler växter och täck med mossa där jorden är bar. Använd gärna växter i olika storlekar och med olika bladformer. Det ger en fin dynamik i planteringarna.
Placera vasen där du vill ha den, och dekorera gärna med det du hittar i naturen. Vi hittade några fina allium som hade blommat över. Kom ihåg att bygga lite på höjden också.
Sätt dina favoritjulblommor i vasen. Vi valde snittamaryllis och dekorerade med julgranspynt – en fin glasfågel. Glöm inte att vattna. Känn efter med fingret om jorden är torr och behöver lite vatten.
När blomman i vasen gjort sitt är den enkel att byta ut. Efter jul kan du med små justeringar förvandla arrangemanget till ett nyårsarrangemang.
När även nyåret har passerat kan du plantera tillbaka dina gröna växter i sina krukor och njuta av dem i sin enkelhet.
Fler tips på saker du kan göra själv Gör din egen julkrans med barrväxter
Gör din egen mosskrans
Gör din egen girlang
Allt om julen på Plantasjen