Dekorera tårtan med ätbara blommor till 17 maj
Många av oss associerar pavlovatårtan med 17 maj, men i år är det en helt annan tårta som är i fokus. Med ätbara blommor från Plantasjen som dekoration har hobbybagararen Rookiecakes gjort en trendig plåttårta till årets 17 maj-firande.

Gina Alexandra Robles bakom Instagramkontot Rookiecakes gillar att experimentera med olika färger, både i form av livsmedelsfärg, men också ätbara blommor när hon gör tårtor för att göra dem mer spännande.
"Jag älskar att använda blommor som dekorationer, och jag tycker att det tar tårtan och cupcakes till en ny nivå. Dessutom kan de användas på många olika sätt, så du kan leka lite med dem," säger Robles.
Till årets 17. maj firande blev hon inspirerad av trenden med tårtor, känd som sheet cakes här i Norge, och gjorde en härlig morotstårta med ätbara blommor i samarbete med Plantasjen.
"Färska ätbara blommor ska vara det sista du lägger på tårtan, helst så nära serveringen som möjligt så att de håller sig fräscha. Om du har bråttom på nationaldagen eller vill dekorera tårtan i förväg kan kristallisering, torkning eller pressning av blommorna vara bra alternativ. Och sist men inte minst, är det viktigt att se till att blommorna är ätliga. För att vara helt säker kan du enkelt kolla med Plantasjen där ätbara växter tydligt är markerade," säger Robles.
Enligt Plantasjens rapport om årets planttrender vill 46 procent av norrmännen odla ätbara växter hemma.
"Vi ser att intresset för att använda ätbara blommor och växter i matlagning och tårtdekoration är en växande trend. Det är enkelt, smakar gott, och ger den lilla extra touchen. Penséer och prästkragar är speciellt trevliga att använda för tårtdekoration på 17:e maj," säger Vibeke Næss på Plantasjen.
Här är receptet för Rookiecakes saftiga morotskaka i en plåt för den 17 maj med ätbara blommor som dekoration:
Morotskaka med ätbara blommor för den 17 maj
*Detta är en liten bakplåt på 20x30 vilket motsvarar ungefär 15 portioner. Om du vill göra en stor bakplåt kan receptet dubblas.
Ingredienser
- 4 ägg
- 350 g socker
- 3 rivna morötter (cirka 250 g
- 150 g smör
- 240 g mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kardemumma (valfritt)
- 2 tsk kanel
- En nypa muskot (valfritt)
- 2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
- Blanda rumstempererat smör och färskost väl tillsammans med citron och vaniljextrakt
- Sikta i hälften av det florsocker och blanda tills allt är väl kombinerat
- Använd en slickepott för att skrapa längs kanterna och botten innan du silar i resten av florsockret
- Blanda på hög hastighet, men var försiktig så att du inte blandar för länge. Annars blir frostingen för lös för att spritsa på tårtan
- Dekorera tårtan med frosting och dekorera med blommor och strössel.
Tips: För en extra saftig tårta kan du riva ett skalat äpple i smeten!
Så här gör du det
- Vispa 4 ägg och 350 g socker tills det blir fluffigt.
- Smält 150 g smör, ställ åt sidan och låt det svalna något.
- Blanda smöret i äggsmeten tillsammans med rivna morötter. Rör försiktigt med en slickepott. Använd inte en handvisp eller matberedare.
- Sikta mjöl, bakpulver, kardemumma, kanel, muskotnöt och vaniljsocker och sikta sedan ner det i smeten. Vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
- Häll smeten i en bakpappersklädd form.
- Grädda i 200 grader i cirka 24-30 minuter. Kontrollera med en tandpetare/långsticka för att se om kakan är helt gräddad.
- Kakan måste vara helt sval innan frostingen smetas på.
Gräddost frosting
Ingredienser
- 700 g florsocker
- 250 g rumstempererat smör
- 250 g kall cream cheese
- 3 tsk citronsaft
- 2 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver
Så här gör du det
- Blanda rumstempererat smör och cream cheese tillsammans med citron och vaniljextrakt.
- Sikta i hälften av florsockret och blanda tills väl blandat.
- Använd en slickepott för att skrapa längs kanterna och botten innan du silar i resten av florsockret.
- Blanda på hög hastighet, men var försiktig så att du inte överblandar. Annars blir frostingen för lös för att spritsa på kakan.
- Dekorera kakan med frostingen och garnera med blommor och strössel.
Tips: Kyl frostingen i kylskåpet innan du använder den för att göra den stabilare och lättare att använda med olika spritsar!
Du är här:
