Trädgårdsbesök: Höst i Tanjas jordnära trädgård
Tidigare under säsongen hade Tanjas trädgård en ärggrön färg. Nu har den skiftat till en varm färgpalett av härliga höstfärger.

Trädgårdsägare: Tanja Reine, @rekkehusbonden på Instagram, maken Amund, barnen Emil, Jenny och Tim, samt hunden Kokos.
Trädgård: Radhusträdgård på cirka 130 kvadratmeter i jordnära stil, där det mesta är ätbart, med växthus, pallkragar och överbyggd pergola.
Härdighetszon: H3–H4 på Ekeberg i Oslo.
– En ätbar trädgård som min är väldigt grön på sommaren. Nu på hösten ändrar bladen utseende. Äntligen har det blivit en riktig färgfest här! säger Tanja.

Druvbladen har blivit gulorangea, flädern har fått svarta, dekorativa bär, och humlen på trädgårdsbågen glänser gyllenbrun i höstsolen. Pumpor lyser upp som gulorangea lyktor runt om i trädgården. Allt ramas in av höga björk- och lönnträd som skapar en vacker, dansande och varm fond. Nu står solen lägre på himlen, vilket ger mer skuggor och dramatik i trädgården. Och i pallkragarna pågår en riktig höstfest med frestande smakbomber.
Dags att smaka
Tiden är äntligen inne för att smaka på allt familjen har sått.
– Det är dags att hämta själva storvinsten – att njuta av och äta allt vi har lyckats odla. Hösten är ju lång, och som tur är mognar inte allt samtidigt. Det är bra, för då är det lättare att hinna med allt.
- Det är särskilt roligt för minstingen, Tim, att se att det äntligen blivit något gott av alla de små frön han var med och sådde tidigare under säsongen, säger Tanja medan hon gräver i jorden efter potatis.




Sonen Tim är gärna med och drar upp rotselleri och skördar pumpa, kronärtskocka, majs och potatis.
Tomat- och gurkplantorna i växthuset skördas på frukt nu i slutet av säsongen, som läggs för att mogna i solen på köksbänken. Rotselleri, potatis och grönkål får stå kvar i pallkragarna fram till vintern när de behövs i köket.

Saftig frukt
Fruktträden bär också på mogen frukt nu.
– Det är inte mycket som slår färska, saftiga och krispiga äpplen från egna träd! De kan användas till allt möjligt roligt, såsom att göra mos, juice, kaka och gelé. Allt är jättegott! Vi gillar också att äta dem direkt från trädet, säger Tanja.
Hon har även persika och aprikos i växthuset.
– De har inte gett oss någon frukt än, men målet är att de ska bli frodiga plantor som vi kan skörda från. Det är ju härligt med lite exotiska inslag också!

Recept på Tanjas äppelmos
- 1 kilo äpplen – rensa och skala äpplena och lägg dem i en kastrull med cirka 1 dl vatten.
- Tillsätt cirka 1 dl socker (kan även göras utan eller med sötningsalternativ som Stevia eller Sukrin, prova dig fram).
- Låt småkoka i 10–15 minuter tills äppelbitarna är mjuka (låt det inte koka för länge, då blir det mosigt).
- Lägg gärna i en vanilj- eller kanelstång tillsammans med äppelmoset en stund. Det ger extra god smak.
- Häll upp på steriliserade burkar medan det är rykande varmt och sätt på täta lock.
- Låt svalna på bänken innan du förvarar dem kallt.
Underbart på brödskivan eller ovanpå havregrynsgröten!
Höstmys
Familjen grillar gärna korv över eldstaden när temperaturen kryper nedåt.
– Den krispiga höstluften är helt fantastisk. Nu kan vi börja tända ljus på kvällarna. Det här är min favoritårstid i trädgården! säger Tanja.

På hösten fungerar växthuset som ett extra rum, bara man klär på sig lite extra. Hunden Kokos trivs också.
– En höjdpunkt på hösten är att ge fåglarna lite extra kärlek. Alla fågelmatare vi har spritt ut runt om i trädgården skapar mycket liv. Det känns bra att ge fåglarna lite extra omtanke under hösten och vintern, säger Tanja.



Tanja låter bär och fröställningar hänga kvar på buskar, perenner och blommor under hösten och vintern. De fungerar också som mat för småfåglarna.
– Jag är inte intresserad av att ha en prydlig trädgård. Jag tycker den är bättre när den är lite vild och avslappnad i uttrycket. Det ger den personlighet. Det är också så mysigt att följa fåglarna genom fönstren på vintern. Jag har märkt att de tycker mycket om att ha små badplatser nära matstationerna där de kan ta ett bad, säger hon.
Ett lager med extra löv läggs på toppen av pallkragarna som ett skyddande täcke innan vintern kommer.
Stämningsfullt växthus
Ingen säsong är den andra lik i Tanjas trädgård. Den är i ständig förändring. Tanja vet redan vad hon vill prova nästa säsong.
– Uttrycket i trädgården blir väldigt grönt när man bara har ätbara växter. Så min plan för nästa år är att blanda in fler färger genom att så ätbara blommor såsom krasse, blåklint, ringblomma, nejlika och lavendel. Jag önskar mig också flera olika solrosvarianter i olika färger och höjder som kan dekorera och bidra med höjd. Jag ser också för mig att det blir fint att låta runda, små squash växa i en trädgårdsbåge, så att de hänger plockfärdiga och dekorativa.
Men först är det dags att göra växthuset redo för en av årets stora höjdpunkter – adventstiden. Tomatplantor, gurkplantor och ljung flyttas ut, golvet sopas, och krukor töms och tvättas. Sedan får varma skinn, filtar och lyktor flytta in. Så småningom hängs adventsstjärnan upp.
– Trädgården kan fortfarande njutas av även om det blir kallare och mörkare tidigare. Då är det bara att tända ljus och sätta ut en liten kamin i växthuset. Jag älskar att göra plats för allt det roliga som ska hända där fram till jul.

Tiden flyger iväg. Så småningom blir det kransbindning, varm glögg och pepparkakor på schemat i växthuset. Varje säsong har sin charm!
Tanjas bästa tips för att ta hand om frukt och bär under hösten
- Bär är toppen att frysa in i påsar, då kan du tina dem vid behov. De är underbara att använda i smoothies, sorbet, glass och kakor under vintern.
- Sylt är ett klassiskt knep för att låta trädgårdens frukt och bär hålla genom vintern. Kokt sylt kan förvaras länge i sterila, lufttäta burkar.
- Det kan vara svårt att använda alla äpplen eftersom de ofta mognar samtidigt. Ett smart sätt att förlänga användningen är att skära dem i klyftor och frysa in. Då kan du använda dem till att göra äppelkaka och äppelmos under vintern.
- Plantera gärna olika sorter av äppel- eller plommonträd. Tanja har planterat hela nio olika äppelträd. Det gör att frukten mognar vid olika tidpunkter så att inte alla äpplen måste skördas samtidigt. Bonusen är att de alla har olika smaker.
- Av äpplen kan du till exempel göra mos, saft och gröt som kan frysas och njutas av under vintern.
- Frukt och bär kan också torkas. Det görs på låg värme i ugnen. De är utsökta i frukostblandningen, som ett nyttigt snacks eller i kakor.
- Ska du göra saft senare under säsongen kan du lägga hallon, svarta vinbär och röda vinbär orensade i frysen. Det gör inget om lite blad följer med i saftkokaren, saften ska ändå silas.

Följ den jordnära trädgården genom årstiderna:

- aka @rekkehusbonden, tekstförfattare, innehållsproducent och trädgårdsentusiast som brinner för glädjen i att odla, med en kärlek till allt ätbart.

- aka @hagebonanza, trädgårdsgalen skribent och innehållsproducent som har besökt över 100 av Norges vackraste uteplatser för att sprida trädgårdsglädje och inspiration.
Mer från vår värld av trädgårdar:
Du är här: