Höststjärna – fakta och skötselråd
Höststjärna, även känd som Princettia, är den perfekta växten för att sätta färg på hemmet under hösten. Med sina vackra nyanser av rosa och aprikos, sprider den glädje i höstmörkret och påminner oss om att julen är på väg.
Höststjärnan är slående lik en vanlig julstjärna, men färgerna gör den till något alldeles särskilt. Höststjärnan börjar dessutom säljas tidigare på hösten än en vanlig julstjärna och den är också mer robust. En tuffare och mer trendig Euphorbia skulle du kunna beskriva den som.
Färgnyanserna på höststjärnan går från rent vit till färgstarka nyanser av rosa och aprikos – några är till och med variegerade eller marmorerade. Det är ingen slump att växten snabbt har blivit så trendig.
Visste du att de färgstarka bladen, som vi så ofta sammankopplar med växten, egentligen är högbladiga? Själva blomman på är de små, gula knopparna i mitten.
Den vanliga julstjärnan är inte alls så giftig som ryktena vill få det till att låta som (giftinformationscentralen.se), men både julstjärnan och höststjärnan kan vara plågsamma för allergiker. Växterna innehåller även en växtsaft som kan irritera huden.
Skötselråd för höststjärna (Princettia)
För vackrast möjliga färg på högbladen bör växten stå ljust. Ett fönster med drag är inte det bästa alternativet, eftersom höststjärnan är känslig för kyla. Stark, direkt sol är inte heller idealt. Hitta en plats med goda ljusförhållanden och jämn temperatur. Håll även växten borta från värmekällor som spis och värmepump.
- Temperatur
Vanlig rumstemperatur passar bra till höststjärnan. I likhet med julstjärnan tål höststjärnan inte låga temperaturer under 10 grader. Blir växten utsatt för kyla kan bladen falla av. Kom därför ihåg att slå in växten ordentligt när du fraktar hem höststjärnan från butiken. - Vattning
Låt växten torka upp lätt mellan varje vattning, och vattna gärna med ljummet vatten. Höststjärnan tål torka bättre än att vara lite för våt, vattnar du för mycket kan rötterna börja ruttna. Gula blad kan vara ett första tecken på att växten har fått för mycket vatten. - Gödsel
Under årets mörkaste månader när växten är som finast behöver den inte gödslas.
- Temperatur
Få höststjärnan att blomma om
I likhet med vanliga julstjärnor ser många höststjärnan som en säsongsväxt – när blomman börjar vissna byts den ofta ut mot andra växter, men det behöver inte nödvändigtvis vara så.
Vill du testa att få höststjärnan till att blomma på nytt kan du övervintra växten på en ljus plats. Klipp bort blomman och ett par bladpar under den, och ge växten ny jord. Håll höststjärnans jord fuktig och ge näring med jämna mellanrum.
Efter sommaren kan du testa att få höststjärnan att blomma om igen genom att låta den stå i ett mörkt rum tolv timmar om dygnet. Du kan till exempel täcka över växten med en kartong för att få det tillräckligt mörkt. Resten av dygnet ska växten stå på en ljus plats.
Sedan är det bara att invänta hösten och hoppas på att höststjärnan kommer igen med nya blommor.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet.