Fira in hösten med en höstkrans av ljung. Här får du en enkel steg-för-steg-guide, så att du kan skapa din egen krans. Oavsett om du föredrar en i rosa toner eller mer klassiska höstfärger.
Att skapa din egen höstkrans är inte alls svårt. Du behöver bara några få saker och lite inspiration.
Detta behöver du för att göra kransen
- - Halmkrans - du hittar flera olika storlekar i din Plantagen-butik.
- - Sekatör till grenar
- - Blomstertråd
- - Rep/band/snöre att hänga upp kransen med
- - Växter och pynt – nedan presenterar vi två förslag, men du kan naturligtvis också välja helt olika växter och färger. Det kan vara fint att använda växter direkt från naturen, både levande men också torkade växter och frökapslar. Kanske har du några egna favoriter som du skulle vilja hänga på dörren?
I den här rosa kransen har vi placerat rosa ‘Garden Girls’ ljung i mitten och grön ‘Skyline‘ ljung mot ut- och insidan av kransen. Bärljungen har vi använt som dekoration och trätt in i kransen efter att vi bundit klart.
I den här kransen lät vi de naturliga höstfärgerna spela huvudrollen. Vi har använt grön ljung ‘Skyline‘, vit och rosa ljung ‘Garden Girls’, röd bärhyperikum, murgröna och torkad strutbräken. Som extra dekoration har vi valt rönnbär. Växterna är i olika färger och texturer som tillsammans fångar höstens färger på ett fint sätt.
Steg för steg - skapa din egen krans
Steg 1
Välj vilka växter du vill ha i kransen. Denna steg-för-steg-guide visar hur vi gjorde kransen i naturliga höstfärger. Du kan följa samma procedur för att göra den rosa kransen - eller en krans med dina egna favoritväxter.
Tips! Klipp till materialet till kransen i förväg så att du slipper krångla med det när du har händerna upptagna med att binda kransen. Klipp kvistarna nära jorden i krukan så får du längre ljungkvistar att jobba med.
Steg 2
Fäst blomstertråden runt stommen av halm.
Steg 3
Skapa en liten bukett och surra fast den runt stommen. Lägg böjen på ljungen i linje med kransstommens cirkelform.
Tips! Tänk på att binda ganska hårt eftersom växterna torkar och krymper. Har du en liten halmstomme tänk på att inte göra för stora buketter för då kan kransen bli så tjock att kransens hål i mitten täcks av växterna.
Steg 4
Fortsätt fästa buketterna runt kransen. Placera de nya buketterna så att du täcker tråden som fäster den senaste buketten. Tänk på att täcka halmstommen på både in- och utsida. Titta gärna på kransen ur olika vinklar för att se om stommen lyser igenom någonstans.
Tips! För att få en regelbundenhet i din krans, försök att hålla samma ordning när du fäster de olika typerna av växter på kransen. Till exempel varannan bukett utav grön och rosa/vit ljung, eller att var tredje bukett innehåller bärhyperikum. Prova dig fram för att se vad som blir fint.
Steg 5
När du kommit hela varvet runt, tar du en sista bukett, lyft på din första bukett och kila in den nya buketten ordentligt. Tråckla försiktigt in tråden så att den inte plattar till växterna. Då döljs den sista bukettens blomstertråd och kransen blir jämn utan skarv.
Steg 6
När du är nöjd med kransen, fäst blomstertråden på baksidan. Trä tråden under befintliga trådar och surra fast.
Tips! Blev kransen lite ojämn och kanske syns halmstommen lite? Ingen fara! Det går fint att peta in extra grenar efteråt under befintlig blomstertråd för att fylla ut.
Steg 7
Med lite dekoration blir kransen ännu mer imponerande. Vi använde rönnbär som extra pynt. Sätt fast blomstertråd i pynten och surra runt. Fäst sedan blomstertråden på baksidan av stommen.
Steg 8
Häng gärna upp kransen i ett fint rep, band eller snöre så blir det en extra dekoration.
Tips! När kransen gjort sitt kan du ta bort det du bundit fast på halmstommen. Återanvänd gärna stommen när du vill göra en krans igen.