KALENDER - NOVEMBER
Temperaturerna i november varierar avsevärt beroende på var i landet du befinner dig. Det kan finnas ingen snö med temperaturer över fryspunkten på en plats, medan det kan finnas stora mängder snö på en annan plats. De flesta växter har gått in i vinterdvala, och känsliga sommar grönsaker och blommor har tagits av frosten. Om du bor i de mildaste områdena av landet, längs den södra kusten där frost ännu inte anlänt, kan du fortfarande skörda frön, plantera blomlökar, perenner, buskar och träd. När luftfuktigheten är hög och jorden är fuktig får växterna en bra start. Men var medveten om att mindre härdiga växter helst bör planteras på våren. Även städsegröna växter trivs bäst om du planterar dem i jorden på våren.
Plantera fler buskar och träiga växter
Vintriga sticklingar
November är ofta en lämplig tid att ta vintersticklingar, vilket är grenar från buskar och träiga växter som t.ex. benved, pil, kaprifol, fläder, rosor, fjärilsbuske, svarta vinbär eller krusbär. Sticklingarna tas när växten är i vilande fas och har förlorat sina blad, vanligtvis från november till januari. Genom att plantera sticklingarna i jord och ta hand om dem kan du enkelt få fler växter till trädgården.
Grenar för ympning
Om du planerar att ympa äpple- eller päronträd för att få olika typer av frukt på samma träd kan du använda november till att ta kraftiga ettåriga grenar. Dessa kan sedan förvaras i en plastpåse i kylskåpet tills våren.
Höst och vintersådd för tidig skörd nästa säsong
Höstsådd
Många frön kan sås sent på säsongen. Se dock till att välja rätt tidpunkt för sådd. Vädret och temperaturen har mycket att göra med det. De flesta frön är inte menade att gro förrän på våren, om de inte är växter som behöver ett rotsystem innan marken fryser (till exempel vissa tvååriga blommor som kan bilda en rosett redan på hösten).
Vintersådd
Om snö och kyla redan har kommit och är stabila kan du så både blommor och grönsaker. Ta bara bort snön och så direkt på den frusna markytan, täck med ett lager jord och vänta på våren. Spenat är en rolig gröda att så på vintern, och den ger en bra skörd tidigt på våren.
Grönsaker som kan sås sent på hösten eller under vintern
Sommarmorot
Palsternacka
Haverrot
Svartrot
Dill
Persilja
Blommor för sen höstsådd och vintersådd
Blåklocka
Larkspur
Ringblomma
Olika sorters vallmo
Atlasblomma
Mer om vintersådd
Så utomhus och i pallkragar. Så i plastbehållare under vintern och få robusta plantor till våren
Vitlök
I många platser är det nu dags att plantera vitlök. Klyftorna bör helst planteras i marken ett par veckor innan frosten kommer. Välj stora, friska klyftor av s.k. planteringsvitlök för bäst chans till framgång.
Odla inomhus
Inomhusodling är roligt och bekvämt. Kom ihåg att naturligt ljus sällan är tillräckligt, så konstgjord belysning krävs ofta för att förhindra att växter blir rangliga och svaga.
Växter du kan odla inomhus
Såplantor
Basilika
Salladskörsbärstomater
Självpollinerande gurkor
Trädgårdbalsam
Vattenkrasse
Vitlökskott
Skott av rädisa, fänkål eller broccoli som kan användas som grönsaker
Hagesysler i november
Höst- och vintersådd av grönsaker och blommor, beroende på temperaturen. Om marken inte har fryst ännu kan du dela, flytta och plantera perenner, rosor, buskar och träd. Skapa nya buskar och vedväxter med vintersticklingar. Ta sticklingar och förvara dem i en plastpåse i kylskåpet för ympning av päron- och äppelträd på våren. Skydda frostkänsliga växter med granris, ormbunksväxter eller halm. Rosor kan täckas med sand, löv eller barkkompost. Ta in verktyg och utemöbler. Odla blomsterlökar för julen, som amaryllis och hyacinter.