Chili – från stark till mild, vilka sorter ska du odla?

Antalet chiliodlare blir allt fler – och det är lätt att förstå varför. Chili är inte bara god, den är dessutom lätt och rolig att odla. Här kan du läsa mer om de olika sorterna och hur styrkan på chili mäts.

Chili – från stark till mild, vilka sorter ska du odla?

Arkeologiska fynd visar att människor på den amerikanska kontinenten åt chili redan för tiotusen år sedan, då främst vilda sorter som Chiltepin. Numera finns omkring 4000 varianter, smakmässigt spänner de från riktigt milda sorter som ancho och mulato till extremt starka chilis som Trinidad Scorpio, Bhut Jolokia och Carolina Reaper.

Hitta dina favoriter bland våra chili-frön

Världens starkaste chili – och de lite snällare sorterna

Pepper X är numera utsedd till världens starkaste chili, den är framtagen av amerikanen Ed Currie, också kallad Smokin’ Ed och det sägs att han vid provsmakningen föll ihop på golvet i svåra magkramper. Frön till denna sort finns än så länge inte på marknaden – och tur är väl det.

För oss som föredrar lite mildare chili finns däremot många andra spännande sorter att välja på, exempelvis chilipeppar Hot Lemon, Jalapeños eller padroner av olika slag. De klassas som medelstarka och passar i de flesta maträtter.

Chiltepin, är också en intressant chili, den är en ursprunglig oförädlad chilisort som fortfarande växer vilt i Mexico. 

Scoville – så mäts styrkan

Chilins styrka mäts i en skala som kallas Scoville. I regel är mindre röda frukter starkare än större gröna frukter, även om det finns undantag. Det går att öva upp sin tolerans och kanske är det därför vi reagerar så olika på stark mat – de som vinner chiliätartävlingar har ofta tränat upp sina smaklökar under lång tid.

En vanlig paprika ligger kring noll medan en extremstark chili som Carolina Reaper ofta passerar två miljoner på skalan. Medelstarka chilis som Jalapeños ligger i regel mellan 2500 och 8000 scoville som jämförelse.

Det starka ämnet i chili kallas capsaicin och sitter främst i innerskalet och i fruktens frö.

Chilins många användningsområden

Chili härstammar från Sydamerika och Amerika och kom till Europa först under 1400-talet. Här blev den ett vanligt inslag i klosterträdgårdar och det sägs att munkar under en period använde växten som betalningsmedel istället för pengar.

Numera används chili i maträtter och desserter över hela världen och på sina håll, bland annat i Afrika, odlas den ibland i kanten av sädesfält för att hålla elefanter borta från skörden. Elefanter kan med andra ord också uppfatta styrkan, precis som alla däggdjur. Fåglar däremot känner inte av capsaicin, vilket gör att de kan äta frukterna och sprida chilifröna med sin avföring.

Tips på chili-sorter: Hitta dina favoriter

Mild chili 

  • Anaheim – kulturarv från början av 1900-talet, stora milda frukter lämpliga att grilla, ha i sallader eller på grillspett.

  • Jamaican Bell – kryddiga, söta och milda. Formen är den verkliga sensationen då de ser ut som små vackra klockor.

  • Chilipeppar Padron – en fruktig mild tapaschili, en och annan chili är dock riktigt stark vilket är en oväntad överraskning.

Mediumstark chili till stark chili 

  • Habanero Lemon – en het chili med citrusaktig smak. Habaneros härstammar från Västindien och passar särskilt bra i chilisås och marinader.

  • Chilipeppar Cayenne Long Slim – högproducerande och omkring 20–25 gånger starkare än vanlig paprika. Klassisk form.

Extremt stark chili 

  • Bhut Jolokia Red – För några år sedan var denna utsedd till världens starkaste chili, styrkan är omkring 400 gånger starkare än tabasco.

  • Trinidad Scorpion – med närmare 1,5 miljoner scoville är detta en av de starkaste chilisorterna. Hantering och förtäring bör ske med stor försiktighet.

  • Carolina Reaper – sorten hade länge titeln som världens hetaste chili och är liksom den nuvarande världsmästaren Pepper X utvecklad av odlaren Ed Currie i USA. Känslan vid förtäring har liknats med att dricka flytande lava.

Odla chili – tänk på det här 

Även om det är lätt att odla chili behöver växten tid på sig för sin tillväxt. Det är bäst att så frön inomhus redan i december fram till februari, så att växten hinner bli stor och ge rik chili-skörd före första frosten. 

Läs mer om att odla chili i vår växtguide
 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Växthus Stina till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

899:-
Läs mer

Perlite

6 L

9990
Läs mer

Självvattnande planteringslåda

Längd 55 cm, Svart

259:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 27 cm, Trä

4990 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen