Du skapar enkelt en regnskogskänsla i rummet genom att ställa dit en större Alokasia tillsammans andra gröna växter i olika storlekar. Din Alokasia kommer garanterat dra blickarna till sig, med sina spektakulära blad.
Det finns bara en nackdel: Alokasia kan vara giftig (giftinformation.se), så håll plantan utom räckhåll för små barn och djur som riskerar tugga i sig bladen.
Skötselförslag för Alocasia
Ett ljust rum med varm och bra temperatur är det allra viktigaste för att din Alokasia ska trivas. Ge den gärna gott om plats så att bladen får plats att sträcka ut sig.
Ljus
Mycket ljus är bra, men inte för mycket direkt solljus. Plantan kan stå i ett fönster i söderläge på hösten och vintern. Under sommarhalvåret är det bra att undvika de mest intensiva solskenet, då passar ett fönster mot norr eller öst bättre.
Temperatur
En normal innetemperatur är idealt. Alokasia gillar inte drag och temperaturer under 15 grader, då ljusnar bladen. När det blir för kallt visar plantan det genom att sluta sina blad.
Luftfuktighet
Alokasia är en tropisk växt som trivs bra i hög luftfuktighet. Spraya bladen med vatten ofta och placera din planta långt från öppna spisen eller värmepumpen, där luften ofta är torr.
Hur ska Alokasia vattnas?
Alokasia trivs bäst i jämnt fuktig jord. Låt växten torka upp lätt mellan vattningarna. Lyft gärna på krukan för att ta reda på om den är lätt eller tung. Det ger dig en bättre indikation på om det är dags att vattna än om du känner på jorden med fingrarna.
Torka av bladen med en fuktig trasa om de blir dammiga. Som tidigare nämnt är det också bra att spraya bladen med vatten.
Hur ska Alokasia gödslas?
Alokasia växer året runt, men behöver inte mer gödsel än andra krukväxter. Det räcker bra att ge den lite flytande, korttidsverkande näring en gång i månaden under sommarhalvåret.
Plantera om Alokasia
Lyft upp plantan ur sin kruka för att se om den behöver planteras om. Om det finns synliga rötter runt jorden så är det dags för omplantering till en större kruka. Byt till en kruka som är 2-3 cm större i diameter, så att plantan får plats att växa i ny jord.
Ta skott från Alokasia
Alokasia kan delas, så att du får fler plantor. Ta upp plantan ur sin kruka, och hitta ett sidoskott med rötter. Separera försiktigt skottet från moderplantan så att du får med rötterna. Plantera skottet i en kruka med lite ny jord, och vips har du en ny liten planta.
Vanliga växtproblem
Alokasia låter bladen visa hur den mår. Bruna blad är tecken på övervattning eller köldskada. Om bladen är både ljusa och bruna, kan den ha blivit solbränd. Ifall alla bladen faller ihop så har din planta gått i vintervila. Då kan du vattna den mindre än vanligt, tills den ser ut att kvickna till igen.
De flesta växter kan drabbas av skadedjur. Den vanligaste ohyran på Alokasia är ullöss, spinnkvalster och trips.
Olika typer Alokasia
Det finns över 70 olika arter av Alokasia. Bladen varierar i färger från neongrön till nästan svart, några är till och med lila på baksidan. Även formen på bladen varierar, från smala och spetsiga som spjutspetsar till breda och runda som hjärtan. Här är några av våra mest älskade sorter:
Alocasia ‘Amazonica’, även kallad Amazonsköld, är en av de vanligaste arterna – det är en djupt grön växt med iögonfallande blad, tydliga bladteckningar och långa stjälkar.
Alocasia ‘Zebrina’ kallas också Zebrasköld och är en annan vanlig art – en grön planta med stilrena, hjärtformade blad på långa zebramönstrade stjälkar.
Alocasia ‘Stingray’ är en elegant växt, där bladen böjer sig inåt med en liten spets i slutet. Utseendet påminner lite om en stingrocka, därav namnet Stingray.
Alocasia ‘Black Velvet’ är en vackert mörkgrön planta. Med sina nästan svarta, sammetsliknande bladverk, skapar den en vacker kontrast till klassiskt gröna växter.
Alocasia ‘Dragon Scale’ är både mystisk och exotisk. Med sina stora, smaragdgröna blad som ser ut som sköldarna på en drake, hamnar den lätt i blickfånget.
Fakta om Alokasia
Alokasia kommer ursprungligen från Sydostasien och är särskilt vanlig på Borneo, världens tredje största ö.
I vilt tillstånd kan en Alokasia bli upptill fyra meter hög.
Alokasia är känt som «trädet som växer upp till himlen”, och är växten som skildras i nästan varje västerländsk och östlig version av sagan Jack och bönstjälken. Bönstjälken symboliserar att ta vara på möjligheterna när de kommer, även om det kan innebära viss risk.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet.